Το ακριβότερο φάρμακο στον κόσμο! 3.5 εκατομμύρια δολάρια ανά δόση - το Hemgenix που θεραπεύει την αιμορροφιλία

Παρά την υψηλή τιμή του, πολλοί πιστεύουν ότι το Hemgenix μπορεί να πετύχει, για δύο λόγους

Το Hemgenix, σημείωσε πρόσφατα νέο παγκόσμιο ρεκόρ ως το ακριβότερο φάρμακο στο κόσμο!

Στις 29/11 ο  Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το Hemgenix, μια γονιδιακή θεραπεία αιχμής που έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία ενηλίκων με αιμορροφιλία Β - μια σοβαρή γενετική διαταραχή στην οποία οι άνθρωποι δεν παράγουν μια κρίσιμη πρωτεΐνη που απαιτείται για την πήξη του αίματος σε περίπτωση αιμορραγίας.

Μέχρι τώρα, οι τυπικές θεραπείες απαιτούσαν ενέσεις ρουτίνας για τη διατήρηση επαρκών επιπέδων της πρωτεΐνης που λείπει στους ασθενείς, αλλά χάρη στο Hemgenix, οι πάσχοντες από αιμορροφιλία Β χρειάζονται μια μόνο ενδοφλέβια έγχυση για να θεραπευτούν για πάντα, αναφέρει το odditycentral.com. 

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μια δόση κοστίζει 3,5 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το Hemgenix το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο!

«Η σημερινή έγκριση παρέχει μια νέα  επιλογή θεραπείας για ασθενείς με αιμορροφιλία Β και αντιπροσωπεύει την σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δρ. Ο Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση κόστους- αποτελεσματικότητας από το Institute for Clinical and Economic Review - έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό - μια δίκαιη τιμή για το Hemgenix θα ήταν μεταξύ 2,93 και 2,96 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που εξακολουθεί να είναι γελοία απαγορευτικό για τον μέσο άνθρωπο.

Ωστόσο, παρά την υψηλή τιμή του, πολλοί πιστεύουν ότι το Hemgenix μπορεί να πετύχει, για δύο λόγους:  οι υπάρχουσες θεραπείες για την αιμορροφιλία Β είναι επίσης απίστευτα ακριβές και τα άτομα με την πάθηση ζουν υπό συνεχή φόβο αιμορραγιών που θα μπορούσαν να τους στοιχίσουν τη ζωή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ