Στις φυλακές Μαλτεπέ, ο πρώην ισχυρός άνδρας του Τ.Τ. Άγγελος Φιλιππίδης στο ίδιο κελί με 8 Σομαλούς - Καθυστερεί η έκδοσή του στην Ελλάδα
Μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο νοτιοδυτικά της Κωνσταντινούπολης και στον δρόμο προς τη Σμύρνη βρίσκονται οι φυλακές του Μαλτεπέ. Οσοι τις επισκέπτονται ομολογούν ότι από τον τρόπο κατασκευής μέχρι τη διαδικασία του επισκεπτηρίου σού σπάνε το ηθικό. Μπορεί να μην είναι βρόμικες και οι δεσμοφύλακες να είναι ευγενικοί, όμως οι διαδικασίες είναι μια δοκιμασία διαρκείας.
Μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο νοτιοδυτικά της Κωνσταντινούπολης και στον δρόμο προς τη Σμύρνη βρίσκονται οι φυλακές του Μαλτεπέ. Οσοι τις επισκέπτονται ομολογούν ότι από τον τρόπο κατασκευής μέχρι τη διαδικασία του επισκεπτηρίου σού σπάνε το ηθικό. Μπορεί να μην είναι βρόμικες και οι δεσμοφύλακες να είναι ευγενικοί, όμως οι διαδικασίες είναι μια δοκιμασία διαρκείας.
Ο Αγγελος Φιλιππίδης, ανεξάρτητα από το πόσο βαριές κατηγορίες τον βαρύνουν, δεν θα περίμενε ποτέ ότι θα βρισκόταν σε ηλικία 50 ετών με 8 Σομαλούς στο ίδιο κελί τουρκικών φυλακών. Αν και μεγαλωμένος ως γιος επιχειρηματία, σπουδασμένος στο Κολλέγιο και σε αμερικανικά πανεπιστήμια, golden boy της γενιάς του, σκληρός, φιλόδοξος και αλαζόνας, τώρα περνά τις ώρες του διαβάζοντας αναλυτικά και επισταμένα το κατηγορητήριο που του παρέδωσε η Τουρκάλα δικηγόρος του κυρία Σεϊντά Γιλντιρίμ, αναφέρει το Πρώτο Θέμα.
Επίμονος
Ετοιμάζει την απολογία του και ξοδεύει όλο τον χρόνο του στην προετοιμασία των επιχειρημάτων που θα αντικρούσουν τις κατηγορίες. Οσοι τον ξέρουν, γνωρίζουν ότι όσο διψασμένος και αν έχει υπάρξει για αξιώματα και πλούτη, άλλο τόσο επίμονος και θρασύς είναι. Απομονωμένος στις φυλακές του Μαλτεπέ τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο άνθρωπος των πολιτικών φιλοδοξιών και των οικονομικών αξιωμάτων δεν έχει μετανιώσει για τίποτε απ’ αυτά που τον κατηγορούν ότι έχει κάνει. Αντίθετα, αυτό που μεταδίδει προς τα έξω είναι το αίσθημα της αδικίας για όσα του καταλογίζουν και του καταμαρτυρούν.
Οι φυλακές, όμως, είναι σκληρό πράγμα. Το να βλέπεις μέσα σε δύο εβδομάδες τους δικούς σου ανθρώπους, όπως τον αδελφό σου, όρθιος για μία ώρα και να μιλάς μέσω ενός τηλεφώνου που κάνει διακοπές δεν είναι και ό,τι καλύτερο για κάποιον που έχει ζήσει μέχρι τώρα όπως ο Αγγελος Φιλιππίδης.
Ο ίδιος περιμένει όσο το δυνατόν πιο σύντομα την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο χρόνος όμως θα εξαρτηθεί από σειρά εξελίξεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κατηγορητήριο μεταφρασμένο ταχυδρομήθηκε με διπλωματικό σάκο στην τούρκικη πλευρά μόλις στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις που είχε λάβει η οικογένειά του ότι θα βρισκόταν στην Τουρκική Δικαιοσύνη από το τέλος της προηγούμενης.
Τι γίνεται με τις ανταλλαγές
Οι μέρες περνούν και κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει επίσημα ότι ο Α. Φιλιππίδης είναι μέρος της ανταλλαγής με Τούρκους πράκτορες. Ομως η αλήθεια είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει να εκδώσει Τούρκους 10 χρόνια τουλάχιστον. Από την αρχή είχε καταγραφεί ότι το ανώτατο χρονικό διάστημα για την έκδοσή του στην Ελλάδα ήταν 40 μέρες. Ηδη όμως μπαίνουμε στην τρίτη εβδομάδα και του έχει απαγγελθεί νέο κατηγορητήριο για την υπόθεση της εταιρείας Εκτασις. Η πλευρά της υπεράσπισης έχει ζητήσει από τις Αρχές να μετατεθεί σε κελί με δύο συγκρατούμενους. Μπορεί το Μαλτεπέ να μην είναι το «εξπρές του μεσονυχτίου» της δεκαετίας του ’80, όπου ο μακαρίτης Αμερικανός ηθοποιός Μπραντ Ντέιβις καθιερώθηκε μέσα από μια εκπληκτική ερμηνεία, ούτε να διαθέτει δεσμοφύλακες όπως ο χυδαίος Ρίφκι, όμως, όπως αναφέρουν μαρτυρίες, μόνο και μόνο η ταλαιπωρία που υφίστανται οι επισκέπτες είναι ελάχιστο δείγμα μπροστά στο τι θα περνά ένας κρατούμενος.
Για να φτάσει κάποιος στο επισκεπτήριο περνά από τρεις επόπτες και κανονική ανάκριση. Τα βήματά του είναι περιορισμένα και παρακολουθείται στενά. Η μακρά πορεία του Α. Φιλιππίδη απέναντι στις βαριές κατηγορίες ξεκίνησε δυσκολότερα απ’ ό,τι και ο ίδιος το φανταζόταν. Το πώς θα επηρεάσει μια τέτοια εξέλιξη έναν χαρακτήρα που συγκεντρώνει πάνω του τις αμαρτίες ενός ολόκληρου συστήματος θα φανεί. Εξάλλου, όλα αυτά είναι μόνον η αρχή.
Ποια ακίνητα δεσμεύονται για τα «κόκκινα» δάνεια
Και νέες ποινικές διώξεις με εντολή του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ. Παναγιώτη Νικολούδη
Τέσσερα ακίνητα-φιλέτα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ έχουν δεσμευτεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την υπόθεση των «κόκκινων» δανείων του Τ.Τ. με πράξη του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ. Παναγιώτη Νικολούδη. Τα ακίνητα δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της νέας δεύτερης δικογραφίας που αφορά στις επισφαλείς δανειοδοτήσεις από το Τ.Τ. επί θητείας Αγγελου Φιλιππίδη προς εταιρείες real estate συμφερόντων του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου. Συγκεκριμένα, τα δάνεια συνολικού ύψους 104.700.000 ευρώ χορηγήθηκαν το διάστημα από 21-1-2009 έως 8-4-2009 στις εταιρείες ASPEN ακινήτων, ALMOND ακινήτων και EKTASIS DEVELOPMENT. Για την υπόθεση έχει ασκηθεί νέα ποινική δίωξη σε βάρος 15 προσώπων για τα αδικήματα της απιστίας, της άμεσης συνέργειας σε απιστία και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ανάμεσα στους νέους κατηγορούμενους είναι και ο Αγγελος Φιλιππίδης, για τον οποίο μάλιστα οι Αρχές εξέδωσαν νέο ένταλμα.
Ειδικότερα, με πράξη του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νικολούδη, δεσμεύτηκαν τα εξής ακίνητα:
■ Ακίνητο ιδιοκτησίας του κατηγορουμένου Ευάγγελου Αποστολάτου εντός εμπορικού κέντρου που βρίσκεται στον Δήμο Γλυφάδας επί των οδών
Λ. Βουλιαγμένης 85 και Προφήτη Ηλία, το οποίο αποτελείται από υπόγειο 75 τ.μ., ισόγειο 75 τ.μ. και αίθουσα δευτέρου ορόφου 175 τ.μ.
■ Μεζονέτες που βρίσκονται στη θέση «Ανω Ζάμπιο» στον Παρνασσό, οι οποίες επίσης ανήκουν κατά 50% στον κατηγορούμενο Ευάγγελο Αποστολάτο.
■ Γεωτεμάχιο εμβαδού 2.629,19 τ.μ. που βρίσκεται στον Δήμο Κηφισιάς επί της οδού Κυριαζή 18, ιδιοκτησίας της εταιρείας Ektasis Development. A.E.
■ Γεωτεμάχιο 2.629,19 τ.μ. με ακίνητο εμβαδού 2.016,88 τ.μ. που βρίσκεται στον Δήμο Κηφισιάς επί της οδού Αγίου Δημητρίου 2, που επίσης ανήκει στην εταιρεία Ektasis Development.
Β. Κόκκαλη
Aνταλλαγή με πράκτορες της ΜΙΤ ζητά η Αγκυρα
Σε παζάρια με ανταλλάγματα κατασκόπους θέλουν να εμπλέξουν την Ελλάδα οι Τούρκοι,
η κυβέρνηση όμως αρνείται κάθε διαπραγμάτευση για την έκδοση Φιλιππίδη
Η ατυχής, όπως αποδείχτηκε τελικά, έμπνευση του Αγγελου Φιλιππίδη να παραμείνει στην Κωνσταντινούπουλη τις κρίσιμες ημέρες της δίωξής του από τις ελληνικές αρχές από τη μία έχει οδηγήσει τον ίδιο στα μπουντρούμια της διαβόητης φυλακής του Μαλτεπέ, από την άλλη έχει προκαλέσει παιχνίδια κατασκόπων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά ή επιβεβαίωση των σχετικών πληροφοριών -ούτε συνηθίζεται άλλωστε τέτοια αναφορά-, η διαδικασία έκδοσής του στη χώρα μας πήρε κάποια στιγμή απροσδόκητη τροπή.
Εθισμένες στην παραδοσιακή ανατολίτικη μέθοδο του παζαριού, οι τουρκικές αρχές επιχείρησαν να βάλουν την υπόθεση της έκδοσης σε μια περίεργη διαπραγμάτευση με τις αντίστοιχες ελληνικές, μήπως και πάρουν ως αντάλλαγμα Τούρκους κατασκόπους που κρατούνται σε φυλακές της χώρας μας.
Χωρίς να το θέλει, δηλαδή, ο Α. Φιλιππίδης πυροδότησε μια ιδιόμορφη διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο χώρες, που όμως για τον ίδιο μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει, υπό την έννοια της πρόκλησης καθυστερήσεων στη διαδικασία έκδοσης, κάτι που μάλλον τρομάζει τον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και την οικογένειά του, η οποία ανησυχεί έντονα για την όλη κατάσταση.
Ο τρόπος όμως που έγινε η τουρκική προσπάθεια, αναφέρουν πληροφορίες, ήταν λιγότερο διπλωματικός και περισσότερο άγαρμπος, καθότι οι γείτονες συμπεριφέρονται συχνά ως «μπουνταλάδες» σε τέτοια θέματα. Το μόνο που έχουν να διαπραγματευτούν οι Τούρκοι σε αυτή την περίεργη υπόθεση είναι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και όχι φυσικά η έκδοσή του ή όχι - κάτι που παίζεται, για παράδειγμα, με τους άλλους εμπλεκομένους στο σκάνδαλο του Τ.Τ., το ζεύγος Γριβέα που βρίσκεται στην Αγγλία.
Είναι υποχρεωμένοι να τον εκδώσουν
Η τουρκική Δικαιοσύνη είναι υποχρεωμένη να εκδώσει τον Α. Φιλιππίδη στη χώρα μας, με δεδομένο ότι το έχει ζητήσει ο ίδιος, αλλά και επειδή πρόκειται για σύλληψη κατόπιν διεθνούς εντάλματος. Δεν έχει δηλαδή κάποιο νομικό έρεισμα να τον κρατήσει στις τουρκικές φυλακές, παρά μόνον ίσως για λίγο μεγαλύτερο διάστημα του κανονικού, που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών ζητημάτων.
Η ιδέα κάποιων στις μυστικές υπηρεσίες της γείτονος να ξεκινήσουν οχλήσεις περί ανταλλαγής είχε εξαρχής περιορισμούς ως προς τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης των Τούρκων. Είθισται τέτοιες ανταλλαγές να γίνονται για κατασκόπους -και μόνον- των δύο πλευρών και όχι για άλλους κρατουμένους.
Η εκτίμηση ότι πρόκειται για προσπάθεια που έγινε μάλλον για την τιμή των όπλων ενισχύεται και από το γεγονός ότι τυχόν καθυστέρηση στην έκδοση του Α. Φιλιππίδη θα εμφανιστεί ως εκβιαστική κίνηση προς τη χώρα μας, αλλά και «τιμωρητική» απέναντι στον κρατούμενο, και κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε κι άλλο τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται έτσι κι αλλιώς στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - και στις φυλακές, αλλά και γενικότερα. Ειδικά αυτή την περίοδο η Αγκυρα δεν περνά και τις καλύτερες μέρες της ως προς τις διεθνείς σχέσεις της, όσον αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως αναφέρουν ότι το γόητρο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών υπέστη πλήγμα τον τελευταίο καιρό και μάλιστα εκτέθηκαν, όταν τον περασμένο Αύγουστο συνελήφθη στη Χίο 72χρονος Γερμανός υπήκοος επειδή φωτογράφιζε συστηματικά επί χρόνια στρατόπεδα και αεροδρόμια, δίνοντας σε Τούρκους απόρρητα στοιχεία για τη διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Μπορεί να είμαστε σε εποχές διαφορετικές από εκείνες του Ψυχρού Πολέμου, όπου οι ανταγωνισμοί των κατασκόπων είχαν φτάσει στο αποκορύφωμα, αλλά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει πάντοτε ένα power game γύρω από τα θέματα αυτά και τα όποια «χτυπήματα», ακόμα και για «τελειωμένες» ή χαμηλού επιπέδου περιπτώσεις, όπως θεωρείται εκείνη του Γερμανού, πονάνε εκείνον που τα δέχεται.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι είχαν στον νου τους, όταν έστειλαν το μήνυμα για την υπόθεση Φιλιππίδη, έναν ακόμη πράκτορα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), αλλά και έναν Κούρδο, που έχει κατηγορηθεί στη γείτονα για τρομοκρατικές ενέργειες και πολύ θα ήθελαν να τον έχουν στη διάθεσή τους - για τα…περαιτέρω προφανώς. Εγκυρες πηγές αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» ότι οι ελληνικές αρχές δεν μπήκαν καν στις συζητήσεις με τους Τούρκους, αποκρούοντας διακριτικά τις πιέσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr