Ντίνα Νικολάου: Μελομακάρονα με αλεύρι βρώμης - Μια περίεργη συνταγή που θα σας ξετρελάνει

Τα παραδοσιακά μελομακάρονα μπορούν να γίνουν πιο ιδιαίτερα και γευστικά αν τα δοκιμάσετε με αλεύρι βρώμης.

Υλικά

Για τα μελομακάρονα

Για το σιρόπι

Για το στόλισμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

  1.  

    Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και την κανέλα και βράζω για 3 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά και προσθέτω το μέλι. Ανακατεύω καλά για να διαλυθεί και μετά αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

     

Για τα μελομακάρονα

  1.  

    Σε ένα μπολ, ανακατεύω με το σύρμα το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Βάζω τη σόδα σε ένα μικρό μπολ, ρίχνω το χυμό πορτοκάλι και κρατώντας το μπολ επάνω από το μπολ με το μείγμα ελαιόλαδο-ζάχαρη, αρχίζω να ανακατεύω για να διαλυθεί η σόδα. Το μείγμα αυτό θα αφρίσει και θα φουσκώσει. Μόλις διαλυθεί η σόδα αδειάζω το μείγμα στο μπολ και ανακατεύω με το σύρμα. Προσθέτω τα μπαχαρικά και αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι (πρώτα το αλεύρι βρώμης και μετά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις), ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, ενώ στην πορεία, όσο το μείγμα σφίγγει, συνεχίζω το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη λαδωμένη και μαλακή, όχι σφικτή.

     

  2.  

    Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C αερόθερμο. Κόβω το μείγμα σε κομμάτια 25 γρ. και τα πλάθω στρογγυλά.

     

  3.  

    Στρώνω με λαδόκολλα δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου και αραδιάζω εκεί τα μελομακάρονα, σε απόσταση 2 - 3 εκ. το ένα από το άλλο. Τα ψήνω για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ