L'Echo: Βρέθηκαν σακούλες με χρήματα στο σπίτι της Εύας Καϊλή, λέει η εφημερίδα - Συνελήφθη και ο πατέρας της;

 «Τσάντες με μετρητά βρέθηκαν στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος

Σακούλες με χρήματα φέρονται να βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την βεγλική εφημερίδα «L'Echo», που κάνει λόγο για «μια πραγματική βόμβα που μόλις έσκασε στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας»

 «Τσάντες με μετρητά βρέθηκαν στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«Πέντε άτομα συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο έρευνας για υποψίες διαφθοράς από το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σακούλες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της αντιπροέδρου της Βουλής Εύας Καϊλή, η πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο».

Βάσει των ίδιων πληροφοριών προσήχθη και ο πατέρας της, ο οποίος φέρεται ότι είχε «στην κατοχή του μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά και βρισκόταν σε κίνηση, έχοντας ειδοποιηθεί από συνεργούς του, όπως πιστεύουν οι ερευνητές».

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθοράς, υπό την ηγεσία του βελγικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, της ομοσπονδιακής εισαγγελίας και του ανακριτή Μισέλ Κλεζ.

«Μετά από 16 έρευνες, πέντε άτομα συνελήφθησαν αυτήν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και άλλα δύο στην Ιταλία, ως ύποπτοι για διαφθορά από το Κατάρ εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε αυτές τις συλλήψεις γύρω στο μεσημέρι, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα το πρωί της Παρασκευής από τους Le Soir και Knack» διαβάζουμε μεταξύ άλλων στο σχετικό δημοσίευμα το οποίο αναφέρει ακόμα ότι:

«Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η Ελληνίδα σοσιαλδημοκράτρια Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της L'Echo, συνελήφθη  επ' αυτοφώρω ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική της ασυλία. Πράγματι, μετά τις πρώτες συλλήψεις που έγιναν τα ξημερώματα και την κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, οι ανακριτές συνέλαβαν και τον πατέρα της κυρίας Καϊλήκαι βρισκόταν σε διαδικασία μετακίνησης, αφού είχε προειδοποιηθεί για την έρευνα από συνεργούς, εκτιμούν οι ανακριτές».

Δείτε επίσης: Η έρευνα εστιάζει στις ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται το Μουντιάλ, που θεωρείται ότι επηρέασε οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Σύμφωνα με την , η κ. Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες που οδηγήθηκαν χθες σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο Δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης. Όλοι θεωρούνται αθώοι.

Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν έχει επιβεβαιώσει τα ονόματα των συλληφθέντων, αλλά τονίζει ότι πρόκειται για «προσωπικότητες με στρατηγικές θέσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι. Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Όπως μεταδίδουν όλα τα ΜΜΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir».

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.

Σημειώνεται τέλος ότι η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».

ΕΚΤΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Η Εύα Καϊλή

Ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης,αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών από τις Βρυξέλλες, που έφεραν την ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο των ευρωσοσιαλιστών να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς με χρηματισμό στελεχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ αποφάσισε την διαγραφή της Εύας Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Ανδρουλάκης: «Μηδενική ανοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα»

«Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξη με κάποιους που κάνουν παιχνίδια Δούρειου Ίππου με τη ΝΔ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζοντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 τις εξελίξεις που οδήγησαν στην διαγραφή της Εύας Καϊλή. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν θα δεχτεί κανένα εμπόδιο στην προσπάθειά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Μηδενική ανοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής περιέγραψε τη τελευταία φορά που συνομίλησε με την κ. Καϊλή πριν από μία εβδομάδα παρουσία άλλων ευρωβουλευτών. Ανέφερε οτι η Εύα Καϊλή του είπε «κακώς με άδειασες» για το θέμα του Κατάρ. «Πήρα μια απόφαση περιφρούρησης της παράταξης», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά της διαγραφείσας ευρωβουλευτή μετά από την καταγγελία του στον 'Αρειο Πάγο για τις σε βάρος του παρακολουθήσεις με το predator, την είχε θέσει εκτός ΠΑΣΟΚ και οι χθεσινές αποκαλύψεις ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Από τις 26 Ιουλίου και μετά με οδήγησε να πάρω μία απόφαση για να πάρω αποστάσεις από την κυρία Καϊλή.

Από τη στιγμή που κατήγγειλα την υπόθεση για το Pretador, η κυρία Καϊλή έλεγε πως είναι κάτι σύνηθες και έχει συμβεί και σε άλλους», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης. Υποστήριξε τέλος ότι είχε πει στην Ελληνίδα Ευρωβουλευτή από το Σεπτέμβριο ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Εκτός των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τέθηκε η Εύα Καϊλή

Η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει εκτός Ομάδας την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Η αναστολή της συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει «άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ