Qatar gate - Εύα Καϊλή: Θρίλερ με την κράτησή της - Θεωρείται ύποπτη - Σύλληψη υπάρχει μόνο με το ένταλμα - Τι θα γίνει με την ασυλία της (βίντεο)

Το σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος των ποινικολόγων Γιάννης Γλύκας, και ο ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή και για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Το σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Εύα Καϊλή να είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες. Η ευρωβουλευτής που φέρεται να κατηγορείται για χρηματισμό και δωροληψία από το Κατάρ.

Ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος μίλησε για τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα της κράτησης της ευρωβουλευτού, από τις βελγικές αρχές.

Αρχικά, η Εύα Καϊλή αλλά και οι άλλοι τέσσερις που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, κρατούνται και σήμερα θα γίνει γνωστό το εάν έχουν συλληφθεί ή όχι.

Οι βελγικές δικαστικές αρχές, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα κάνουν, αν θα κάνουν συνέντευξη τύπου ή αν θα βγάλουν ανακοίνωση σήμερα στη 1 και για το εάν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Έως τώρα και σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, πέντε άτομα συμπεριλαμβανομένης της κ. Καϊλή και προέρχονται όλοι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είτε είναι πρώην ή νυν ευρωβουλευτές.

Το «βάρος» για την Εύα Καϊλή βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και σύμφωνα με τα βελγικά δημοσιεύματα, τα εν λόγω άτομα χρηματίστηκαν από τις αρχές του Κατάρ, προκειμένου να επηρεάσουν ψηφίσματα εντός του Ευρωκοινοβουλίου, κυρίως για εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ.

Σημειώνεται πως υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με το Κατάρ, και υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για 6.500 νεκρούς εργάτες για την προετοιμασία του Μουντιάλ στο Κατάρ, κάτι το οποίο οι συγκεκριμένοι ευρωβουλευτές που εμπλέκονται  στην υπόθεση, αρνήθηκαν. Συγκεκριμένα, η Εύα Καϊλή σε δημόσια τοποθέτησή της στην Ευρωβουλή είχε πει πως το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα.

Όσον αφορά στην ασυλία της ευρωβουλευτού ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία. Πρώτον, να αποφασιστεί άρση της ασυλίας κεκλεισμένων των θυρών στην επιτροπή νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής και εν συνεχεία στην Ολομέλεια, ωστόσο υπάρχει η περίπτωση να μην υπάρχει καμία ασυλία εάν κάποιος πιαστεί επ’ αυτοφώρω, σύμφωνα με την εκπομπή του MEGA.

Όπως μετέδωσαν βελγικά ΜΜΕ εντοπίστηκαν σακούλες με χρήματα στην οικία της. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, λόγω της έρευνας για διαφθορά που σχετίζεται με το Κατάρ, η βελγική αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της Εύας Καϊλή και βρήκε τα χρήματα.

Ο πρόεδρος των ποινικολόγων Γιάννης Γλύκας αναφέρθηκε στην υπόθεση που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο.

«Μία συνήθης διαδικασία και στο Βέλγιο και στη Γαλλία, που δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά δεν σημαίνει και τίποτα αναφορικά με το τι θα γίνει στην πορεία, μπορεί να είναι ελεύθερη ή να δικαστεί και άλλα. Μέχρι να δώσει εξηγήσεις θεωρείται ύποπτη η Εύα Καϊλή. Δεν κρατείται με την έννοια της σύλληψης, σύλληψη υπάρχει μόνο με το ένταλμα. Άλλη είναι η ασυλία στους ευρωβουλευτές, ωστόσο δεν αποτελεί “καλή” είδηση για την Ελλάδα όλο αυτό. Οφείλουμε να σεβαστούμε το τεκμήριο της αθωότητας όλων όσων φέρεται να κατηγορούνται», είπε αρχικά.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί πού έχει τελεστεί το αδίκημα. Εάν έχει γίνει εκεί, δεν βλέπω τον δρόμο να δικαστεί στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Γλύκας.

Καθαίρεση της Εύας Καιλή θα ζητήσουν οι επικεφαλής των κομμάτων της Ευρωβουλής τη Δευτέρα

Για τις αρμοδιότητες της κ. Καϊλή στο ευρωκοινοβούλιο, ο Σαράντης Μιχαλόπουλος, διευκρίνισε πως, «η Εύα Καϊλή έχει αποπεμφθεί και από την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών στην Ευρωβουλή και τη Δευτέρα στις 4 η ώρα το απόγευμα θα γίνει έκτακτη διάσκεψη των προέδρων όλων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, με πρωτοβουλία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και εκεί θα αποφασιστεί η καθαίρεση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού από την Αντιπροεδρία της Ευρωβουλής. Όλα τα κόμματα έχουν εκδώσει ανακοινώσεις για το θέμα, εκτός από το Δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

Επισημαίνεται πως η έδρα της κ. Καϊλή δεν χάνεται με οποιαδήποτε απόφαση, πάρα μόνο εάν η ίδια παραιτηθεί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ