Politico: Το πιο «σοβαρό, σοκαριστικό και διαβόητο σκάνδαλο» - «Η Καϊλή πήγε πίσω από την πλάτη μας, δεν απαντούσε στο κινητό της»

Τι αναφέρει το Politico σε σχετικό δημοσίευμα

«Σκάνδαλο στο Κατάρ: Τι συνέβη μόλις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;» είναι ο τίλτος δημοσιεύματος του Politico, το οποίο κάνει εκτενές αφιέρωμα στο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στις Βρυξέλλες και στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται μεταξύ άλλων η Εύα Καϊλή.

Όπως αναφέρει το Μέσο ειδικοί «λένε  ότι θα μπορούσε να είναι το «πιο σοβαρό», «πιο συγκλονιστικό», «πιο κραυγαλέο» σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε τις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια.».

Μετά από τουλάχιστον 16 εφόδους της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας την Παρασκευή, πέντε άτομα κατηγορούνται για ενδεχόμενα «αδικήματα εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και ξέπλυμα χρήματος». Κατασχέθηκαν παράλληλα κινητά και υπολογιστές, ενώ βρέθηκαν 600.000 ευρώ σε μετρητά. 

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην Εύα Καϊλή, γράφοντας ότι η «αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπερασπιστής της Ντόχα, τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία».

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τα όσα γράγει το Politico:

ΕΡ.: Ποια είναι η Εύα Καϊλή;

Ως μία από τους 14 αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, η Καϊλή είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες του θεσμού — και ως πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων και διασημότητα στην πατρίδα της, την Ελλάδα, μια από τις πιο λαμπερές φιγούρες των Βρυξελλών.

Αλλά η Καϊλή έχει επίσης αναδειχθεί ως ένας από τους πιο μαχητικούς υπερασπιστές του Κατάρ.

Πρόσφατα χαρακτήρισε τη χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας της χώρας, παρά τις έντονες διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες για τους εργάτες που κατασκευάζουν γήπεδα. Μέλος του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει ειδικές αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την αστυνομία και άτομα με άμεση γνώση, έχει τεθεί υπό κράτηση και ο σύντροφος και πατέρας του παιδιού της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Είναι σύμβουλος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — και ιδρυτής μιας ΜΚΟ που ονομάζεται Fight Impunity, η οποία στοχεύει να προωθήσει «την λογοδοσία ως κεντρικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της διεθνούς δικαιοσύνης».

Πώς έχει υποστηρίξει ο Καϊλή το Κατάρ;

Η Καϊλή ήταν αναμφισβήτητα η «πρύτανης» της (μεγάλης ομάδας) υπερασπιστών της Ντόχα στο S&D.

Στις 24 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, καθώς η Ολομέλεια ψήφισε ένα ψήφισμα «που αποδοκιμάζει τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών», η Καϊλί πήρε το λόγο για να επαινέσει την «ιστορική μεταμόρφωση» του Κατάρ που επέφερε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ομοίως, πριν από 10 ημέρες, εμφανίστηκε για να ψηφίσει υπέρ της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ στην επιτροπή δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου — παρόλο που δεν είναι μέλος της επιτροπής.

Φέρεται να αγνόησε επίσης τους ευρωβουλευτές σε ένα πάνελ αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή, όταν ταξίδεψε μόνη στην Ντόχα, την ώρα που η κυβέρνηση του Κατάρ ακύρωσε την επίσκεψη της ομάδας. Η Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου για τις Σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο (DARP) σχεδίαζε να πάει στο Κατάρ λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο τον Νοέμβριο, για να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του τουρνουά και να επιβλέψει τις αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας.

Ωστόσο, ένα μήνα πριν από την επίσκεψη, η συμβουλευτική συνέλευση του Κατάρ, γνωστή ως Συμβούλιο Shura, ζήτησε την αναβολή της επίσκεψης. Αντ ‘αυτού, η Καϊλή πήγε στο Κατάρ την εβδομάδα που υποτίθεται ότι θα ήταν εκεί η πλήρης αντιπροσωπεία – και επαίνεσε πλήρως τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του εμιράτου.

 

«Κάπως πήγε πίσω από την πλάτη μας» δήλωσε η ευρωβουλευτής Hannah Neumann από την Γερμανία, σημειώνοντας πως η Καϊλή πήγε μόνη της αντί με μία οργανωμένη ομάδα που θα είχε όλες τις θέσεις, «ώστε να κάνει δηλώσεις λιγότερο επικριτικές».

Παρά τις συνεχείς κλήσεις στο κινητό της Καϊλή, την Παρασκευή και το Σάββατο, η Neumann  είπε πως ποτέ δεν της απάντησε.

Πόσο μεγάλη είναι αυτή η υπόθεση;

Το σκάνδαλο του Κατάρ θα μπορούσε να είναι «η πιο κραυγαλέα υπόθεση»διαφθοράς που έχει δει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας Μίσιελ βαν Χούλτεν. Ο Alberto Alemanno, καθηγητής Νομικής στο HEC Paris, το χαρακτήρισε ως «το πιο συγκλονιστικό σκάνδαλο ακεραιότητας στην ιστορία της ΕΕ».

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ, συμπρόεδρος της διακομματικής ομάδας του Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το χαρακτήρισε ένα από τα «σοβαρότερα σκάνδαλα διαφθοράς στις Βρυξέλλες τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο Βαν Χούλτεν είπε ότι το Κοινοβούλιο έχει δημιουργήσει μια «κουλτούρα ατιμωρησίας... με έναν συνδυασμό χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και παντελούς έλλειψης ανεξάρτητης (ή μάλιστα οποιασδήποτε) εποπτείας δεοντολογίας». 

Ο Alemmano προέβλεψε επίσης ότι αυτό θα ήταν απλώς η «κορυφή του παγόβουνου», ελπίζοντας ότι μια συσσώρευση σκανδάλων θα δημιουργούσε πολιτική ώθηση για ένα ανεξάρτητο σύστημα ηθικής.

Τι μπορεί να γίνει ;

Η Επιτροπή πρόκειται να προτείνει ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας που θα ισχύει για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα διαθέτει αρμοδιότητα διερεύνησης ή επιβολής.

Ο Freund υποστήριξε ότι οι χώρες που δεν είναι μέρος της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθούν τους «σχετικά καλούς κανόνες λόμπι που ισχύουν ήδη» στις Βρυξέλλες. Προς το παρόν, οι χώρες δεν χρειάζεται να εγγραφούν στο μητρώο διαφάνειας ομάδων συμφερόντων της ΕΕ, για παράδειγμα, και οι ευρωβουλευτές δεν χρειάζεται να αναφέρουν αυτές τις επαφές. «Η ΕΕ πρέπει να το βελτιώσει αμέσως», είπε ο Freund.

Παρεμπιπτόντως, η ΜΚΟ του Panzeri, Fight Impunity, δεν περιλαμβάνεται στο μητρώο διαφάνειας. Αυτή είναι μια προφανής παραβίαση των υφιστάμενων κανόνων για ομάδες που εδρεύουν στην ΕΕ που θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές για τα μητρώα διαφάνειας, οι ΜΚΟ υποχρεούνται να περιλαμβάνουν εκτενείς λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότησή τους.

Τι θα ακολουθήσει στο Κοινοβούλιο;

Αργά το Σάββατο, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανέστειλε όλες τις «εξουσίες και καθήκοντα» της Καϊλή που σχετίζονται με την ιδιότητα του αντιπροέδρου. Για να ανακληθεί πλήρως ο τίτλος θα απαιτούσε απόφαση από τη διάσκεψη των προέδρων του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια ψηφοφορία στην ολομέλεια.

Όταν συγκεντρωθεί η ολομέλεια στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές είναι πιθανό να ανακαλέσουν τη βουλευτική ασυλία της. Η Αριστερά έχει ήδη ζητήσει επίσημα να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη συζήτηση για το περιστατικό, ενώ η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Δευτέρας.

Η Καϊλή έχει επίσης αποκλειστεί από το S&D και το  κόμμα της στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ