Το πρόσωπο του Τουταγχαμών αποκαλύφθηκε μετά από 3 χιλιετίες - Η πιο ρεαλιστική απεικόνιση του Αιγύπτιου Φαραώ (φωτό & βίντεο)

Δημιουργήθηκε με βάση ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου

Το πρόσωπο του Τουταγχαμών αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά, μετά από 3.300 χρόνια, χάρη στην επιστήμη, αλλά και την τέχνη της γλυπτικής.

Ο Christian Corbet, ο καλλιτέχνης που σμίλεψε την προτομή του πρίγκιπα Φίλιππου το 2013 , χρησιμοποίησε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου του Φαραώ για να ζωντανέψει τον αρχαίο Αιγύπτιο βασιλιά.

Το μοντέλο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας σαρώσεις του κρανίου του Τουταγχαμών, που λήφθηκαν από τον Andrew Nelson, του Western University του Καναδά.

Όπως αναφέρει η Mirror το τελικό αποτέλεσμα χαρακτηρίστηκε ως η πιο πιο ρεαλιστική απεικόνιση της εμφάνισης του Φαραώ που δημιουργήθηκε ποτέ.

«Δουλέψαμε με βάση το τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου και στη συνέχεια προσθέσαμε τα στρώματα των μυών και ουσιαστικά δημιουργήσαμε το πρόσωπο. Η ανατομία του κρανίου του καθοδήγησε την αναδόμηση του προσώπου, οπότε νομίζω ότι είναι μια πολύ πιο ρεαλιστική εμφάνιση από αυτές που έχουμε δει στο παρελθόν» δήλωσε ο  Δρ Nelson. 

Ο κ. Corbet είπε από πλευράς του: «Στη συνέχεια έχτισα τους μύες στρώμα με στρώμα μέχρι να ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική ανακατασκευή. Η ιατροδικαστική γλυπτική βασίστηκε στην επιστήμη του κρανίου, και οι δείκτες ιστών και οι μετρήσεις του καθενός βασίστηκαν στο μέσο όρο του αιγυπτιακού άνδρα. Δεν υπάρχει καμία δημιουργική άδεια εδώ. Κάθε στάδιο φωτογραφήθηκε επίσης για να αποδείξω τη δουλειά μου».

Η χρήση αξονικής τομογραφίας (CT) για τη δημιουργία ενός ακριβούς τρισδιάστατου μοντέλου του κρανίου ήταν μόνο μια πτυχή της δημιουργίας της ρεαλιστικής αυτής απεικόνισης. 

Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης δείκτες ιστού – που υποδεικνύουν το βάθος της σάρκας σε διαφορετικά σημεία – με βάση την όψη των σύγχρονων Αιγύπτιων. Άλλες ανακατασκευές μούμιων έχουν χρησιμοποιήσει δείκτες ιστών με βάση Καυκάσιους. 

Η ιατροδικαστική προτομή έχει κλειστά μάτια, χωρίς αυτιά και έκφραση. Αλλά μόλις ολοκληρώθηκε, ο Corbet είχε την ευκαιρία να δώσει «ζωή» στο πρόσωπο.«Μου επετράπη να γίνω πιο δημιουργικός και να ανοίξω τα μάτια του, να προσανατολίσω το βλέμμα και ίσως να προσθέσω μια μικρή αναδίπλωση των χειλιών είπε.

Και πρόσθεσε: «Αλλά και πάλι δεν κατασκευάστηκαν τα χαρακτηριστικά – ακόμη και τα αυτιά ήταν προσεκτικά μελετημένα από όλους μας».

Ως τελευταία πινελιά, προστέθηκε ένα khepresh (πολεμικό στέμμα). Ο γλύπτης σημείωσε ότι ήταν μια δημιουργική παρέμβαση, ωστόσο «αναφέρεται και από γλυπτά εποχής του Tut που τον απεικονίζουν με στέμμα».

Η αναπαράσταση έγινε για ένα ντοκιμαντέρ της Soura Films, το «Tutankhamun: Allies & Enemies», που προβλήθηκε από τον αμερικανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό PBS.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ