Το σταφύλι και η σταφίδα με όλα τα καλά δώρα της φύσης για την υγεία μας!

Ένα άρθρο της Βιργινίας Παπαεμμανουήλ Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφογόλος, BSc  ΣΤΑΦΥΛΙ: Είναι εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο με πληρέστατη σύνθεση σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες.ΣΤΑΦΙΔΑ:Σταφίδα είναι το ξηρό προϊόν των ώριμων σταφυλιών .

Ένα άρθρο της Βιργινίας Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφογόλος, BSc


ΣΤΑΦΥΛΙ:
Είναι εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο με πληρέστατη σύνθεση σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες.


•    Τα σταφύλια υπάρχουν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.  
•    Πλούσιο σε βιταμίνες Α (όραση), C, βιταμίνες συμπλέγματος Β
•    Περιέχει ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (K) και σίδηρο (Fe)
•    Είναι καλή πηγή υδατανθράκων.
•    Περιέχει ανθοκυανίνες (χρωστικές που βρίσκονται κυρίως στα κόκκινα σταφύλια) που δυναμώνουν τα αγγεία των ματιών κι επιβραδύνουν τη γήρανση της όρασης και την ανάπτυξη παθήσεων του αμφιβληστροειδούς.
•    Έχει  εξαιρετικά αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων και μειώνουν τις φλεγμονές, ασκούν αντιγηραντική και καρδιοπροστατευτική δράση.
•    Τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο κουκούτσι του σταφυλιού, μειώνουν τη χοληστερίνη και βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων .
•    Περιέχουν φυτικές ίνες βελτιώνοντας την δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, κολίτιδα και την αιμορροΐδοπάθεια.
•    Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C ενισχύουν την απορρόφηση του επίσης περιεχόμενου σιδήρου.
•    Παρόλα αυτά πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή, γιατί το ισοδύναμο φρούτου αντιστοιχεί σε 10-12 ρόγες!




ΣΤΑΦΙΔΑ:
Σταφίδα είναι το ξηρό προϊόν των ώριμων σταφυλιών .

•    Αποτελούν θρεπτικό και εύκολο σνακ που μπορεί να καταναλωθεί όλο το χρόνο - όχι μόνο καλοκαίρι.
•    Αποδίδουν και πολλές θερμίδες στα 100 γραμμάρια σταφίδας αντιστοιχούν 250 θερμίδες
•    Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά .Η σταφίδα είναι καλή πηγή ενέργειας άμεσης απόδοσης εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα (τα περισσότερα σε μορφή φρουκτόζης). Περιέχουν βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και C, μεταλλικά στοιχεία σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο.
•    Πλούσιες σε φυτικές ίνες
•    Βρίσκονται στην κορυφή των αντιοξειδωτικών τροφών ασκούν θετική επίδραση στις καρδιακές παθήσεις ενώ συνεισφέρουν και στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του όρθου.
•    Μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πίεσης αίματος της, χοληστερόλης, στη χωνευτική λειτουργία και στη μείωση της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων
•    Περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν τερηδόνα και ουλίτιδα και εμποδίζουν την προσκόλληση και τη δημιουργία οδοντικής πλάκας.

Πηγή: http://www.logodiatrofis.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ