Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασαν τελικά ρεκόρ 14 ετών -Οι εισηγμένες μοίρασαν στους μετόχους 2,4 δις ευρώ

Τα χρήματα που μοίρασαν στους μετόχους τους οι εισηγμένες έφτασαν τα 2,4 δισ. ευρώ. Πού διαμορφώνεται η μέση μερισματική απόδοση, ποιες έκαναν την έκπληξη. Τα σενάρια για τη συνέχεια.

Γράφει ο Στέφανος Kοτζαμάνης στο euro2day

Την υψηλότερη επίδοση από το έτος 2009 καταγράφουν οι φετινές χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας προς τους μετόχους τους, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μετοχών που διαπραγματεύονται στην εγχώρια αγορά έχει μειωθεί σημαντικά και κόντρα στο ότι οι τίτλοι των πέντε εμπορικών τραπεζών συνεχίζουν να μη διανέμουν μερίσματα σε χρήμα.

Ειδικότερα, οι χρηματικές διανομές του 2022 προσέγγισαν τα 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνεται το προμέρισμα της Medicon Hellas (θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2023), ούτε επίσης η έκτακτη χρηματική διανομή της ΕΥΔΑΠ η οποία είχε μεν προαναγγελθεί, πλην όμως φαίνεται πως αναβάλλεται… μέχρι νεωτέρας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, οι φετινές χρηματικές διανομές είναι σαφώς υψηλότερες όχι μόνο από τις αντίστοιχες περυσινές, αλλά και από τις αντίστοιχες του προπανδημικού 2019, ενώ παράλληλα είναι πολλαπλάσιες από τα ποσά που είχαν μοιραστεί κατά τη λεγόμενη μνημονιακή περίοδο (π.χ. μόλις 570 εκατ. το 2013, 740 εκατ. το 2014, 850 εκατ. το 2015 και 1,05 δις ευρώ το 2016).

Με βάση την αθροιστική τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που κυμαίνεται γύρω στα 65 εκατ. ευρώ, προκύπτει για το 2022 μια μέση μερισματική απόδοση της τάξεως του 3,6%, η οποία είναι πολλαπλάσια από τα τρέχοντα τραπεζικά επιτόκια των προθεσμιακών τοποθετήσεων.

Με δεδομένο ωστόσο ότι οι εμπορικές τράπεζες, η ΔΕΗ, αλλά και άλλες μεγάλες εισηγμένες δεν προχώρησαν για διαφόρους λόγους σε χρηματικές διανομές, η μέση μερισματική απόδοση των υπολοίπων εταιρειών καθίσταται πολύ υψηλότερη και συχνά υπερακοντίζει τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Έτσι, αν πχ εξαιρεθούν οι τίτλοι των συστημικών τραπεζών, τότε η μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ προσεγγίζει το 4,3%.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι μέσα στο 2022 προχώρησαν σε χρηματικές διανομές και πολλές εισηγμένες που δεν είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση την προηγούμενη χρονιά. Έτσι, πέρα από νέες εισηγμένες (πχ Μπλε Κέρδος, Real Consulting, Phoenix) μοίρασαν μετρητά στους μετόχους τους εταιρείες όπως η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η Intracom Συμμετοχών, η Fourlis, η Attica Group, η Ideal, η Mevaco, το Ιατρικό Αθηνών, η Ελινόιλ, η ΕΚΤΕΡ, η ΒογιατζόγλουΒΟΣΥΣ 0,00%, το Κτήμα Λαζαρίδη, η Unibios, καθώς και ο προνομιούχος τίτλος της Interwood-Ξυλεμπορία.

Ζητούμενο βέβαια αποτελεί το πώς θα κινηθούν οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών μέσα στο 2023, σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας. Παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ως πιθανότερο σενάριο ότι οι εταιρείες θα μοιράσουν ακόμη περισσότερα χρήματα στους μετόχους τους, με δεδομένο ότι σημείωσαν το 2022 αθροιστικά καλύτερες οικονομικές επιδόσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση.

Επίσης, θεωρείται πιθανόν ότι θα προχωρήσουν σε χρηματικές διανομές -για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 2000- και ορισμένες από τις συστημικές τράπεζες. Οι ίδιοι κύκλοι ωστόσο, κρατούν ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις, με δεδομένο το ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στη διεθνή οικονομία, καθώς την ανοδική πορεία των επιτοκίων η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο πρώτο μισό του 2023.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ