Story of the day: Η καλόγρια και ο μοναχός που ερωτεύτηκαν & παντρεύτηκαν - Ένα τυχαίο άγγιγμα άλλαξε τις ζωές τους (φωτό)

Περίπου μία εβδομάδα αργότερα έλαβε ένα μήνυμα από τον Robert, ο οποίος την ρωτούσε αν θα έφευγε για να τον παντρευτεί

24 χρόνια αφότου έγινε καλόγρια, ένα απαλό άγγιγμα στο μανίκι ενός μοναχού, ήταν αρκετό για να αλλάξει για πάντα τη ζωή της αδελφής Mary Elizabeth.

Η προϊσταμένη του τάγματος, την είχε πάει να συναντήσει τον μοναχό Robert, ο οποίος έκανε επίσκεψη από ένα μοναστήρι της Οξφόρδης. Ωστόσο κλήθηκε να απαντήσει σε ένα τηλεφώνημα και έτσι οι δυο τους έμειναν μόνοι, στο σαλόνι του μοναστηριού στο Πρέστον του Λάνκασαϊρ.

«Ήταν η πρώτη μας φορά σε ένα δωμάτιο μαζί. Καθίσαμε στο τραπέζι καθώς εκείνος έτρωγε και η προϊσταμένη δεν γύρισε» θα πει μεταξύ άλλων στο BBC η Mary Elizabeth.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Σημειώνεται ότι η ιστορία της Lisa και του Robert προβάλλεται στη νέα σειρά του  BBC Radio 4  «Beyond Belief», που ξεκίνησε αυτή τη Δευτέρα 4/1. 

Η αδελφή Mary Elizabeth είχε ζήσει μέχρι τότε μια  ευσεβή, λιτή και κυρίως σιωπηλή ζωή, με την ίδια να περνά τις περισσότερες μέρες της στο «κελί» της. 

Όμως καθώς άνοιξε την πόρτα για να βγει από το δωμάτιο ο Robert, ακούμπησε απαλά το μανίκι του και όπως είπε, ένιωσε κάτι σαν τράνταγμα.

«Ένιωσα μια χημεία εκείνη την στιγμή και ντράπηκα λίγο. Σκέφτηκα, θεέ μου, το ένιωσε κι εκείνος αυτό. Και καθώς έβγανε (από το δωμάτιο) ήταν πολύ άβολο» λέει η Lisa.

Περίπου μία εβδομάδα αργότερα έλαβε ένα μήνυμα από τον Robert, ο οποίος την ρωτούσε αν θα έφευγε για να τον παντρευτεί.

«Ήμουν σοκαρισμένη. Φορούσα μαντήλι, οπότε δεν είχε δει το χρώμα των μαλλιών μου. Δεν ήξερε τίποτα για μένα πραγματικά, τίποτα για την ανατροφή μου. Δεν ήξερε καν το κανονικό μου όνομα» πρόσθεσε ακόμα.

Πριν εισέλθει στο τάγμα των Καρμελιτών - ένα αρχαίο τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας - σε ηλικία 19 ετών, η αδελφή Mary Elizabeth ήταν η  Lisa Tinkler, από το Middlesbrough.

Αν και οι  γονείς της δεν ήταν θρησκευόμενοι, μια θεία της είχε πάει για προσκύνημα  στη Λούρδη και αυτό «ξύπνησε» κάτι μέσα στην εξάχρονη τότε Lisa, η οποία μάλιστα ζήτησε από τον πετέρα της να της φτιάξει έναν βωμό  στην κρεβατοκάμαρά της.

Η Lisa και ο Robert στον γάμο τους, Photo: Ian Forsyth - bbc.com

Όταν ήταν ακόμη έφηβη πέρασε ένα Σαββατοκύριακο σε κάποιο μοναστήρι, κάτι που την έπεισε, ακόμα παραπάνω για την κλήση της. Οι μοναχές εκεί ζούσαν μια ζωή απομονωμένη και αυστηρή - ωστόσο η Lisa αποφάσισε ότι αυτό ήθελε και εκείνη από την δική της ζωή.

Παρόλο που η Lisa ήθελε να ενταχθεί αμέσως η μητέρα της είχε δεύτερες σκέψεις και έγραψε κρυφά στο μοναστήρι να καθυστερήσει την διαδικασία για λίγους μήνες, ωστέ η κόρη της να περάσει τα Χριστούγεννα στο σπίτι μαζί με την οικογένειά της. Εντάχθηκε έτσι επίσημα με το νέο, τότε έτος.

«Από τότε ζούσα σαν ερημίτισσα. Είχαμε μόνο δύο στιγμές αναψυχής την ημέρα, για μισή ώρα. Τότε μπορούσαμε να μιλάμε, αλλιώς ήσουν μόνος στο "κελί" σου. Δεν δούλευες ποτέ με κανέναν, πάντα μόνη σου» είπε ακόμα η Lisa στο BBC.

Με τα χρόνια η αδελφή Maty Elizabeth ένιωθε ότι το λεξιλόγιό της μειώνεται, αφού η ίδια δεν είχε και πολλά να πει με τις υπόλοιπες καλόγριες που ήταν όλες πολύ μεγαλύτερές από εκείνη σε ηλικία.  Υπήρχε όμως μια αίσθηση ικανοποίησης και πληρότητας. 

Photo: Ian Forsyth - bbc.com

Ωστόσο, εκείνη την ημέρα στο μοναστήρι όλα αλλάξαν με το άγγιγμα και το μήνυμα του Robert. Η Lisa δεν έδωσε απάντηση στον μοναχό και δεν ήξερε τι να κάνει. Μπορεί ο Robert να μην ήξερε τίποτε για αυτή, όμως εκείνη γνώριζε λίγα πράγματα για αυτόν. Η Lisa είχε παρακολουθήσει κάποια από τα κηρύγματά του. Ακούγοντας τα  ανέκδοτά του, είχε καταλάβει ορισμένα πράγματα για την ζωή του και για το πως μεγάλωσε στη Σιλεσία της Πολωνίας κοντά στα γερμανικά σύνορα.

«Δεν ήξερα πως είναι να είσαι ερωτευμένη και νόμιζα ότι οι αδερφές μπορούσαν να το δουν στο πρόσωπό μου. Έτσι έγινα αρκετά νευρική. Ένιωθα την αλλαγή μέσα μου και αυτό με τρόμαζε» συμπληρώνει η Lisa.

Τελικά βρήκε το θάρρος να πει στην προϊσταμένη της ότι πίστευε ότι έτρεφε συναισθήματα για τον Robert. «Δεν μπορούσε να καταλάβει πώς είχε συμβεί γιατί ήμασταν εκεί (σ.σ. στο μοναστήρι) 24 ώρες το 24ωρο, όλη την ώρα. Η προϊσταμένη ρώτησε πώς θα μπορούσα να είχα ερωτευτεί με τόσο λίγη επαφή». 

Η αδελφή Mary Elizabath σκεφτόταν την αντίδραση της οικογένειάς της και του επισκόπου της, αν έφευγε. Πάλευε επίσης για το αν αυτό θα άλλαζε η σχέση της με τον Θεό.

«Η προϊσταμένη ήταν λίγο τσαντισμένη μαζί μου, έτσι έβαλα το παντελόνι μου και μια οδοντόβουρτσα σε μια τσάντα και βγήκα έξω και δεν επέστρεψα ποτέ ως αδελφή Mary Elizabath» προσθέτει η Lisa.

Ο Robert της είχε  είχε στείλει μήνυμα για να πει ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί ξανά το Πρέστον εκείνο το βράδυ τοτυ 2015. Όμως η Lisa έκανε ακόμα και αυτοκτονικές σκέψεις όσο πήγαινε να τον συναντήσει. «Αγωνιζόμουν πραγματικά, σκέφτηκα ότι έπρεπε απλώς να το σταματήσω όλο αυτό και ότι ο Robert θα μπορούσε να συνεχίσει τη ζωή του. Αλλά επίσης αναρωτήθηκα αν εννοούσε πραγματικά αυτό που είπε για τον γάμο».

Πήρε το κουράγιο να μπει μέσα στην πάμπ, όπου ήταν να βρεθούν μόνο όταν είδε τον μοναχό μέσα από την ανοιχτή πόρτα. «Όταν την είδα, η καρδιά μου σταμάτησε» λέει από πλευράς του ο Robert συμπληρώνοντας ότι: «στην πραγματικότητα με είχε παραλύσει ο φόβος και όχι η χαρά, γιατί εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι δεν ήμασταν πρακτικά έτοιμοι για αυτό».

«Δεν ήξερα πολλά για τους Καρμελίτες πριν και δεν είχα σκεφτεί να γίνω μοναχός. Στην πραγματικότητα, ήμουν πάντα πολύ καχύποπτος με αυτό το είδος έκφρασης πίστης» λέει ακόμα ο Robert.

Όμως στην πορεία η πίστη του έμαθε να  αγκαλιάζει το σκοτάδι, τις δυσκολίες και την κρίση σε σημείο που ένιωθε κατασταλαγμένος. Ωστόσο όλα άλλαξαν όταν συνάντησε την Lisa και η ζωή του ανατράπηκε.

«Αυτό το άγγιγμα της στο μανίκι μου ξεκίνησε μια αλλαγή, αλλά ενώ ένιωθα κάτι να μεγαλώνει σταδιακά μέσα στη καρδιά μου, δεν νομίζω ότι έφτασα στο σημείο να νιώθω ότι ερωτεύομαι παράφορα γιατί ήμουν μοναχός και σου  διδάσκουν πώς να αντιμετωπίζεις συναισθήματα όπως η αγάπη» προσθέτει ο Robert.

Ο ίδιος εξηγεί ότι το μήνυμά του στη Lisa  ήταν σχεδόν μια διανοητική διαμάχη με τον εαυτό του.  «Όταν εμφανίστηκε στην παμπ, ο μικρός δαίμονας μέσα μου ήταν τρομοκρατημένος. Αλλά ο φόβος μου δεν ήταν θρησκευτικός ή πνευματικός, ήταν καθαρά για το πώς θα ξεκινούσα μια νέα ζωή στα 53 μου».

Η μετάβαση ήταν δύσκολη, ιδιαίτερα στην αρχή. Η Lisa θυμάται  μια στιγμή λίγο πριν τα Χριστούγεννα, λίγο αφότου είχαν αφήσει και οι δύο πίσω τους τη ζωή στο μοναστήρι.

«Κοίταξα τον Robert και ήταν στενοχωρημένος και έκλαιγε. Εκείνη τη στιγμή και οι δύο φτάσαμε στον πάτο και ένιωσα ότι έπρεπε απλώς να πάρουμε κάτι σαν τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα και να το τελειώσουμε. Αλλά κρατήσαμε ο ένας το χέρι του άλλου και τα καταφέραμε» λέει η Lisa.

Αυτό που τους έφερε τελικά «ειρήνη» στις καρδιές τους ήταν εκείνο που τους είχε οδηγήσει αρχικά να στραφούν προς τον θεό - η σύνδεση με την προσωπική τους πίστη.

«Σε όλη τη διάρκεια της θρησκευτικής σου ζωής, σου λένε ότι η καρδιά σου υποτίθεται ότι είναι αδιαίρετη και δίνεται στον Θεό. Ξαφνικά ένιωσα ότι η καρδιά μου επεκτεινόταν για να χωρέσει και τον Robert, αλλά συνειδητοποίησα ότι κρατούσε επίσης και όλα τα υπόλοιπα. Δεν αισθανόμουν διαφορετικά για τον θεό και αυτό με καθησυχάζει», λέει η Lisa.

Photo: Ian Forsyth - bbc.com

Η ίδια βρήκε δουλειά σε γραφείο τελετών και αργότερα άρχισε να εργάζεται σε ένα νοσοκομείο. Ο Robert, αν και  στενοχωρήθηκε αρχικά από ένα γράμμα - από τη Ρώμη - που του έλεγε ότι δεν ήταν πλέον μέλος του τάγματος των Καρμελιτών, σύντομα έγινε δεκτός στην Εκκλησία της Αγγλίας.

Οι δύο τους παντρεύτηκαν και πλεον ζουν στο χωριό Hutton Rudby στο Βόρειο Γιορκσάιρ και ο Robert είναι εφημέριος της τοπικής εκκλησίας. Βρίσκονται ακόμα βέβαια σε ένα ταξίδι προσαρμογής στη ζωή έξω από το μοναστήρι.

«Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ στη σιωπή και τη μοναξιά, οπότε είναι ένας συνεχής αγώνας για εμένα και τον Robert να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και προσγειωμένοι» συμπληρώνει η Lisa.

Όμως έχουν βρει μια λύση που λειτουργεί.«Συχνά σκέφτομαι ότι ζω σε ένα μοναστήρι εδώ με τον Robert, σαν δύο Καρμελίτες όπου ό,τι κάνουμε δίνεται στον Θεό».

Η Lisa λέει  ότι και οι δύο συμφωνούν ότι είναι τρεις σε αυτόν τον  γάμο: «Ο Χριστός είναι στο κέντρο και έρχεται πριν από όλα. Αν τον βγάζαμε από την εξίσωση, νομίζω ότι δεν θα είχε διαρκέσει πραγματικά» η σχέση μας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ