Σε τραγωδία εξελίσσετε η σαρωτική εξάπλωση του κορωνοϊου στην Κίνα: Χιλιάδες νεκροί, γεμάτα τα νοσοκομεία και τα αποτεφρωτήρια (βίντεο)

Η Airfinity, βρετανική εταιρεία δεδομένων υγείας, εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι πεθαίνουν 9.000 άνθρωποι την ημέρα

H τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κίνα με την σαρωτική εξάπλωση του κορωνοϊού έχει πολλαπλασιάσει τους θανάτους στη χώρα καθώς τα αποτεφρωτήρια και τα νοσοκομεία γεμίζουν και οι μαρτυρίες σοκάρουν.

Οι μαρτυρίες που φτάνουν στον έξω κόσμο, εν μέσω πολύ αυστηρών μέτρων λογοκρισίας και στο διαδίκτυο, αποτυπώνουν την θλιβερή εικόνα της Κίνας το τελευταίο διάστημα με την έξαρση των κρουσμάτων της Omicron.

Ατελείωτες ουρές στα αποτεφρωτήρια

Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής SUN, αναφέρεται η τραγική υπόθεση ενός άνδρα του οποίου η γιαγιά έχασε τη ζωή της από τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πήγε σε ένα μεγάλο αποτεφρωτήριο στην κινεζική πολή Τσενγκντού για να κανονίσει την κηδεία της.

Αντ' αυτού βρήκε «νεκροφόρες στοιβαγμένες με πτώματα» έξω από το κτίριο και έναν υπάλληλο που εξήγησε απολογητικά ότι, παρά την καύση περισσότερων από 1.000 πτωμάτων την ημέρα και την απαγόρευση των τελετών κηδείας, υπήρχε μεγάλη ουρά για στα αποτεφρωτήρια.

Καπνός αναδύονταν συνεχώς από ένα άλλο αποτεφρωτήρια, καθώς το προσωπικό δήλωνε ότι ο αριθμός των κηδειών είχε αυξηθεί από περίπου 40 σε 200 την ημέρα.

«Είμαστε τόσο απασχολημένοι που δεν προλαβαίνουμε ούτε να φάμε», είπε ένας από αυτούς. «Πολλοί έχουν πεθάνει από τον Covid», πρόσθεσε ένας άλλος.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και σε ένα τρίτο κρεματόριο σε αυτή την επαρχιακή πρωτεύουσα των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, με έναν εργαζόμενο να λέει ότι όλες οι θέσεις τους ήταν γεμάτες.

«Υπήρξαν τόσοι πολλοί θάνατοι από το Covid τον τελευταίο καιρό», εξήγησαν. Τέτοιες ιστορίες εξαπλώνονται γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κόντρα στην κρατική λογοκρισία, καθώς ο κορωνοϊός σαρώνει την Κίνα.

Έκαψε τη σορό του πατέρα του στο σπίτι του

Σε μια άλλη συγκλονιστική μαρτυρία, το βρετανικό μέσο αναφέρει ότι ένας άνδρας ανήρτησε ένα σημείωμα στους συγκατοίκους της πολυκατοικίας του στη Σαγκάη, προειδοποιώντας ότι θα αναγκαστεί να κάψει τη μολυσμένη σορό του ίδιου του πατέρα του, καθώς δεν μπορούσε να βρει χώρο σε κανένα αποτεφρωτήριο σε αυτή την ευημερούσα κινεζική πόλη.

Βίντεο δείχνουν ουρές από νεκροφόρες, νεκροτομεία γεμάτα με σάκους πτωμάτων, αποθήκες γεμάτες με φέρετρα, μαζί με σπαρακτικά πλάνα από νοσοκομεία που πασχίζουν να ανταπεξέλθουν, καθώς κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι στριμώχνονται σε διαδρόμους και νοσηλεύονται ακόμη και σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Άνιση μάχη δίνουν γιατροί και νοσηλευτές

Το προσωπικό σε ένα νοσοκομείο, το οποίο παραπονέθηκε ότι δεν είχε ποτέ άλλοτε τόση δουλειά και ότι είχαν ξεμείνει από φάρμακα Covid, βρέθηκε αντιμέτωπο με μεγάλες ουρές κυρίως ηλικιωμένων ασθενών.

Στους περισσότερους από αυτούς που έφτασαν με ασθενοφόρο δόθηκε οξυγόνο για να βοηθηθούν. Οι φοιτητές ιατρικής διαμαρτυρήθηκαν για τις αμοιβές και απαίτησαν καλύτερη προστασία μετά την κατάρρευση ενός 23χρονου νεαρού γιατρού στο Τσενγκντού, ο οποίος πέθανε από υπερκόπωση ενώ είχε κολλήσει κορωνοϊό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Σε ολόκληρη τη χώρα η κρίση έχει ενταθεί καθώς γιατροί και νοσηλευτές αρρωσταίνουν, με περισσότερο από το μισό προσωπικό σε ορισμένα νοσοκομεία να απουσιάζει. Οι συνταξιούχοι γιατροί έχουν εκλιπαρήσει να επιστρέψουν στην πιεσμένη υγειονομική περίθαλψη της πρώτης γραμμής.

Οι γιατροί διαμαρτύρονται για ελλείψεις σε οξυγόνο και αναπνευστήρες. Οι ασθενείς καλούνται να πάρουν τα δικά τους κρεβάτια. Στιγμιότυπα δείχνουν ηλικιωμένους ασθενείς να βήχουν και να τρέμουν, πολλοί με ανήσυχους συγγενείς, στους διαδρόμους των νοσοκομείων, στις αίθουσες αναμονής και στους χώρους εισόδου.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έναν άνδρα γονατιστό, που παρακαλούσε να περιθάλψουν το παιδί του.

«Είμαι κι εγώ στα γόνατα», απαντά ο γιατρός. «Όλοι περιμένουν, παιδιά και ηλικιωμένοι, δεν είστε ο μόνος»

Ένα άλλο βίντεο από τη Σαγκάη έδειξε ασθενείς έξω από την πόρτα ενός νοσοκομείου, ξαπλωμένους σε κρεβάτια και συνδεδεμένους με ορούς και οξυγόνο, καθώς οι γιατροί τους περιθάλπουν κοντά σε ασθενοφόρα.

Τα φαρμακεία έχουν δει τα ράφια να αδειάζουν από φάρμακα. Ένας ανώτερος γιατρός παραδέχεται ότι 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί σε αυτή τη μεγαλούπολη που είχε μερικά από τα πιο εξαντλητικά λουκντάουν. Τα επείγοντα περιστατικά στο νοσοκομείο του έχουν διπλασιαστεί λόγω του Covid.

Ένα άλλο νοσοκομείο της Σαγκάης προειδοποίησε το προσωπικό να προετοιμαστεί για μια «τραγική μάχη» από την οποία «δεν μπορούμε να ξεφύγουμε». Αναγκάστηκε να διαγράψει την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

Αναμενόμενα τα αποτελέσματα της στροφής στην πολιτική απέναντι στην πανδημία

Οι κινεζικές αρχές αποκρύβουν τους πραγματικούς αριθμούς των θυμάτων από τον κορωνοϊό, αλλά η εικόνες είναι τρομακτικές, καθώς η κυβέρνηση πέρασε από την πολύ αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων, στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων από τη μια στιγμή στην άλλη.

Δυστυχώς, ο αντίκτυπος της ξαφνικής στροφής του Κινέζου ηγέτη Σι- Τζινπίνγκ ήταν άμεσος και προβλέψιμος σε μια χώρα με ένα εύθραυστο σύστημα υγείας, ανεπαρκή ποσοστά εμβολιασμού και εξάρτηση εγχώρια φάρμακα που έχουν αποδειχθεί σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικά από εκείνα που παρασκευάζονται στη Δύση, υπογραμμίζει η SUN.

Μια ανατριχιαστική εκτίμηση από την Airfinity, μια βρετανική εταιρεία δεδομένων υγείας, εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι 9.000 άνθρωποι την ημέρα πεθαίνουν από την ασθένεια στην Κίνα.

Προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν 1,7 εκατομμύρια θάνατοι μέχρι τον Απρίλιο, με κορύφωση αργότερα αυτό το μήνα και το Μάρτιο.

Τα στοιχεία που διέρρευσαν από τις αρχές δημόσιας υγείας του Πεκίνου δείχνουν ότι 250 εκατομμύρια άνθρωποι κόλλησαν την ασθένεια μόνο τις πρώτες 20 ημέρες του περασμένου μήνα μετά την απελευθέρωση του Covid, χωρίς καμία προειδοποίηση ούτε για τα νοσοκομεία ούτε για το κοινό.

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα κατοίκους στην επαρχία Σιτσουάν της Τσενγκντού έχουν μολυνθεί, παραδέχονται οι τοπικοί αξιωματούχοι δημόσιας υγείας.

Ο επίσημος απολογισμός των θανάτων από τον ιό Covid στην Κίνα είναι ο παράλογος αριθμός των 5.242 θανάτων σε ένα έθνος που περιλαμβάνει περισσότερο από το ένα στα έξι του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι υγειονομικές αρχές σταμάτησαν να μοιράζονται καθημερινά δεδομένα για την πανδημία και περιόρισαν τους κανόνες για την καταγραφή των θανάτων - αν και οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν τελικά την αύξηση των θανάτων και τις ελλείψεις φαρμάκων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ