Παναγιώτης Τζίνης (Ignite Athens): ''Οι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να κόψουν τον ομφάλιο λώρο και να σταθούν στα δικά τους πόδια''

στον Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟ Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα το πρώτο Ignite Athens, η ελληνική εκδοχή του Global Ignite. Το πρώτο Ignite πραγματοποιήθηκε στο Σηάτλ των ΗΠΑ το 2006, και από τότε αποτελεί σημείο αναφοράς ανταλλαγής και διάχυσης ιδεών καινοτομίας, για τις μεγαλύτερες εταιρείες. Για την ελληνική εκδοχή του startup event, μάλιστα, οι διοργανωτές σχεδιάζουν να υπάρξουν ανάλογα shows τόσο στη Θεσσαλoνίκη όσο και άλλες πόλεις της Ελλάδος.

στον Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟ

Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα το πρώτο Ignite Athens, η ελληνική εκδοχή του Global Ignite. Το πρώτο Ignite πραγματοποιήθηκε στο Σηάτλ των ΗΠΑ το 2006, και από τότε αποτελεί σημείο αναφοράς ανταλλαγής και διάχυσης ιδεών καινοτομίας, για τις μεγαλύτερες εταιρείες. Για την ελληνική εκδοχή του startup event, μάλιστα, οι διοργανωτές σχεδιάζουν να υπάρξουν ανάλογα shows τόσο στη Θεσσαλoνίκη όσο και άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Στο Ignite Athens κάθε ένας που διαθέτει μια καλή ιδέα ενθαρρύνεται στο να την παρουσιάσει, ενώ η ιδιαιτερότητα της διοργάνωσης είναι πως μέσα σε ένα απόγευμα κάθε ομιλητής μπορεί να παρουσιάσει την ιδέα μέσα σε 5 λέπτα, έχοντας στη διάθεσή του 20 slides, με κάθε ένα από αυτά να εμφανίζεται για 15 δευτερόλεπτα, διαμορφώνοντας έτσι την 5λέπτη παρουσίαση.

Το Ignite, ειδικά για την Ελλάδα, αποφάσισε να προχωρήσει σε ακόμα μια καινοτομία: μία κριτική επιτροπή, μαζί με το ακροατήριο, θα επιλέξει την πιο βιώσιμη ιδέα και ο νικητής θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί στις ΗΠΑ και συμμετάσχει στο Global Ignite Week.

Επιθυμία του Ignite είναι να υποστηρίξει Startupers, Καινοτόμους, Οραματιστές, Μελλοντικούς Ηγέτες και Ονειροπόλους που θέλουν να διοχετεύσουν τη δυναμική της δημιουργικότητάς τους.

Το EMEA.gr μίλησε με τον Παναγιώτη Τζίνη, ιδρυτή και δημιουργό του Ignite Athens, για τη διοργάνωση και τα μελλοντικά σχέδια του Ignite Athens Show, αλλά και για τη νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

EMEA: Το Ignite επιτέλους έρχεται στην Ελλάδα. Γιατί έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια, από το 2006 που πρωτοεμφανίστηκε στο Σηάτλ, μέχρι να φτάσει στη χώρα μας;

Π. Τζίνης: Νομίζω ότι θα έπρεπε να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας γιατί! Το ελληνικό έδαφος δεν ήταν έτοιμο να αποδεχθεί μια τέτοια εκδήλωση, είτε για το πολιτιστικό της υπόβαθρο, είτε για άλλους σκοπούς. 

Θα ήταν μια αποτυχία, να προσπαθήσουμε να πείσουμε ανθρώπους να μοιραστούν τις ιδέες τους και να συνεργαστούν, μπορείτε να το φανταστείτε; Αυτή την στιγμή μπαίνουμε, ή προσπερνάμε, μια φάση όπου υπάρχει η βασική προϋπόθεση, να ανοιχτούμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το να μοιραζόμαστε , να συνεργαζόμαστε για το καλό ολωνών και όχι μόνο για κάποιον μεμονωμένα, ή μια ελιτίστικη ομάδα ενδιαφέροντος.

EMEA: Επηρέασε την απόφαση να επεκταθεί το Ignite Show και στην Ελλάδα, η σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία στη χώρα;

Π. Τζίνης: Το Ignite δεν είναι και δεν πρέπει να συσχετιστεί σαν αντίδοτο της κρίσης, μα σαν ένα εναρκτήριο σημείο όπου θα επιταχύνει την διαδικασία να αντιμετωπιστεί. Στο πλαίσιο της πλατφόρμας του για ανταλλαγή ιδεών, παθών, αυτό που σε κάνει να μην μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ, είναι ότι μαζεύει ανθρώπους μαζί, με ή χωρίς κοινά ενδιαφέροντα, με ή χωρίς κοινούς στόχους. Με το να μοιραζόμαστε τις ιδέες μας, τα σχέδια μας, δημιουργούμε το σωστό περιβάλλον που θα μας οδηγήσει να αναπτυχθούμε, να επεκτείνουμε τα οράματα μας και να δούμε πέρα από τα όρια.

Φυσικά, η Ελλάδα ζει κάτω από μια συγκεκριμένη δυναμική αυτή την χρονική περίοδο και σκεφτήκαμε ότι το να φέρουμε τώρα το Ignite κάτω από αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να δημιουργήσει καινούργιες ελπίδες και να δείξει ότι είμαστε μια παραγωγική χώρα στα μάτια του κόσμου. Παρόλα αυτά, αυτός δεν είναι ο  μοναδικός  λόγος που φέρνουμε το Ignite στην Ελλάδα!

EMEA: Ποιος πρέπει να είναι ο προσανατολισμός των νέων επιχειρηματιών, προκειμένου να συμβάλλουν στην ταχύτερη υπέρβαση της κρίσης;

Π. Τζίνης: Φαντάζομαι ότι πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγιση μας, να μάθουμε από τις αποτυχίες μας και να προσπαθήσουμε να φτάσουμε το αδύνατο. Πρέπει να αποκολληθούμε από τον ομφάλιο λώρο και να σταθούμε στα πόδια μας, να επιδείξουμε τι θέλουμε, και να είστε σίγουροι, θα το κάνουμε.

Το Ignite, δεν είναι τίποτα άλλο από μια πλατφόρμα με αυτό τον σκοπό, του να μας δώσει όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση, δεν είναι ο "Σωτήρας". Ας το δούμε  φιλοσοφικά, όπως θα άρεσε στον Σωκράτη, το Ignite είναι μόνο μια "μαιευτική" μεθοδολογία: μια μέθοδος συζήτησης της μαιευτικής, γιατί είναι τέχνη να παρακινείς τους ανθρώπους να αναπτύξουν τις ιδέες του κάτω από ένα κατηχητικό σύστημα, έτσι ώστε να είναι ικανοί να μάθουν από την γνώση τους και να την μοιραστούν, προσθέτοντας προστιθέμενες αξίες.

EMEA: Ποιο είναι το όραμα των διοργανωτών του Ignite για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα;

Π. Τζίνης: Θα μαζευτούμε στην Αθήνα στις 20 του Σεπτέμβρη, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, να ξεκινήσουμε δυναμικά μια νέα προσεγγιστική αντίληψη, επιχειρώντας να παρατηρήσουμε αδάμαστα στοιχεία, να τα αντιμετωπίσουμε και να τα δαμάσουμε.

Πολλά πρέπει να γίνουν, να αποδομηθούν και να ανακατασκευαστούν! Χαμένες αρχές, αξίες και διαδραστικότητα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα- να αναβαθμίσουμε την ανάπτυξη μας! Ο πολιτισμός μετράει, η κοινότητα μετράει, η εμπιστοσύνη μετράει, τα όνειρα μετράνε, οι αξίες μετράνε! Η κοινωνία στην Ελλάδα έχει τεράστια προοπτική και πρέπει να ενωθεί με κοινό σκοπό να πετύχει οικονομική άνθηση και ανάπτυξη.

Τα πρωτοποριακά οικοσυστήματα, είναι βασικά μοντέλα που ενισχύουν κοινωνικές δραστηριότητες και δηλώνουν ξεκάθαρα τις ανάγκες και τις προϋποθέσεις των μετόχων και των ενδιαφερόμενων μερών, που πρέπει να είναι ενωμένοι και συγκεντρωμένοι για να γίνουν βιώσιμοι.

Ο υψηλότερος σκοπός μας είναι να γίνουμε οι καταλύτες αυτής της διαδικασίας, να ξεκινήσουμε το ορόσημο για μια σαφή αλλαγή και να είμαστε ικανοί να ενώσουμε τους σκοπούς μας.

EMEA: Το ενδιαφέρον του Ignite για την Ελλάδα θα συνεχιστεί μετά την διοργάνωση της Αθήνας; Ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός;

Π. Τζίνης: Όπου υπάρχει μια δυνατή κοινότητα, υπάρχει και ένα Ignite. Εγώ και η ομάδα μου, θέλουμε να διαδώσουμε την εμπειρία του πρώτου Ignite Athens Show στην Ελλάδα, σε διαφορετικές πόλεις. Σκεφτόμαστε την Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, τον Βόλο, την Καλαμάτα, το Ηράκλειο και μια καλοκαιρινή περιοδεία για το 2013.

Τα επόμενα Ignite Shows θα χαρακτηρίζονται από τοπικές ανάγκες και προδιαγραφές, από την συγκέντρωση εξαιρετικών/δεινών ιδεών, την ανταλλαγή τους και την παρουσίαση τους στην ετήσια  επανένωση στην Αθήνα. Η εκδήλωση στην Αθήνα θέλουμε να γίνεται μεγαλύτερη κάθε χρόνο, να ευθυγραμμίζει γεγονότα/εκδηλώσεις διαφορετικών κοινοτήτων και να τις συγκεντρώσουμε σε μια εβδομάδα "ανάπτυξης", με δημιουργικότητα, εξελίξεις και νέες ιδέες που θα τεθούν επί τάπητος.

Είναι πρόκληση για εμάς να είμαστε ικανοί να το καταφέρουμε αυτό, μα όπως το Ignite Athens ασκήθηκε με πάθος και πραγματική θέληση, έτσι οι στόχοι μας θα ολοκληρωθούν, αλλά όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλες τις κοινότητες!

Πηγή: emea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ