François Mitterrand: Συνάντησα 3 φορές τον μεγάλο Ευρωπαίο πολιτικό & την σύζυγό του Danielle, αθεράπευτα ερωτευμένη μαζί του - 27 χρόνια σήμερα από τον θάνατό του (φωτό & βίντεο)

Ήταν ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, παραμένοντας στο αξίωμα από το 1981 έως το 1995

Ο Γάλλος σοσιαλιστής πολιτικός και συγγραφέας, François Mitterrand (Φρανσουά Μιτεράν) ήταν ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας παραμένοντας στο αξίωμα από το 1981 έως το 1995.

Με αφορμή τα 27 χρόνια σήμερα από τον θάνατο του μεγάλου Ευρωπαίου Γάλλου πολιτικού,δείτε παρακάτω ένα μίνι απόσπασμα απο μιά παλιά συνέντευξη μου με την επίσημη σύζυγό του την Danielle Mitterrand.  

Μου μίλησε για τον κεραυνοβόλο έρωτα της με τον σοσιαλιστή ηγέτη της εποχής αλλά και μεγάλο γυναικά, πως την ζήτησε σε γάμο αμέσως μόλις την είδε αλλά και πως η ίδια αποδέχτηκε την κόρη του συζύγου της απο την εκτός γάμου μακρόχρονη σχέση του με την Αν Πενζο.

Λίγα λόγια για τον François Mitterrand

Ο 21ος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, γεννήθηκε στην πόλη Ζαρνάκ (Jarnac) της περιφέρειας Σαράντ (Charente) στις 26 Οκτωβρίου 1916. 

Κατά τη διάρκεια του Γαλλικού δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα, τάχθηκε υπέρ του «ΟΧΙ» δηλώνοντας πως «αποκηρύσσει την οικονομία όταν τοποθετείται πάνω από τους λαούς και το σύστημα που θέλει τους ανθρώπους σαν μεταβλητή μιας οικονομικής εξίσωσης».

Ο πατέρας του ήταν αρχικά πράκτορας της Εταιρίας Σιδηροδρόμων «Παρίσι-Ορλεάνη» και στη συνέχεια έγινε παρασκευαστής όξους και πρόεδρος της γαλλικής συνομοσπονδίας οξοποιών.

Είχε τρεις αδελφούς και τέσσερεις αδελφές. Ο François φοίτησε αρχικά στο Κολλέγιο του Αγίου Παύλου στην Ανγκουλέμ και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, από το οποίο αποφοίτησε το 1937.

Τα δύο επόμενα χρόνια (1937-39) εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, κατατασσόμενος στο Πεζικό των αποικιών.

Το 1939 ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Νομική στο Παρίσι και με την αναμενόμενη εμπλοκή της Γαλλίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καλείται εκ νέου υπό τα όπλα και αποστέλλεται στη Γραμμή Μαζινό ως υπαξιωματικός, κοντά στο Μονμεντύ.

To 1940 τραυματίστηκε, συνελήφθη αιχμάλωτος και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία. Ύστερα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες καταφέρνει τελικά να δραπετεύσει (1941).

Έλαβε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Εκείνη την περίοδο γνωρίστηκε με τη μέλλουσα σύζυγό του Danielle Gouze.

Ονομάσθηκε από το Στρατηγό Ντε Γκωλ Γενικός Γραμματέας για τους Αιχμαλώτους Πολέμου και με την ιδιότητα αυτή έλαβε ενεργό μέρος στο Πρώτο Συμβούλιο της Προσωρινής Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στο ελεύθερο πλέον Παρίσι στις 17 Αυγούστου 1944.

 

 

Παντρεύτηκε τη Danielle Gouze Mitterrand λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση στις 28 Οκτωβρίου 1944 και απέκτησε μαζί της 3 γιούς: τον Ζαν Κριστόφ, τον Γκιλμπέρτ και τον Πασκάλ, ο οποίος πέθανε σε παιδική ηλικία. 

Η Danielle Gouze Mitterrand

Ο  François Mitterrand  απέκτησε και μία κόρη το 1974 με την ερωμένη του Anne Pingeot, την οποία μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου «αγκάλιασε» η σύζυγός του Danielle, προκαλώντας αίσθηση στην κοινή γνώμη. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ploska (@jfploska)

Η εικόνα που θα μείνει στη μνήμη του περισσότερου κόσμου είναι όταν η Danielle αγκάλιασε τρυφερά την εξώγαμη κόρη του Μαζαρίν, στην κηδεία του Mitterrand. 

Το 1946 εξελέγη βουλευτής της Νιέβρ (Nievre) και παρέμεινε ως το 1958.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΙΤΕΡΑΝ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΟΣ, ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ

Το 1959 εξελέγη Γερουσιαστής στην ίδια περιοχή και το 1962 επανεξελέγη βουλευτής, παραμένοντας στη θέση αυτή ως το 1981. Διατέλεσε Δήμαρχος της Σατό-Σινόν (Chateau-Chinon), Γενικός Σύμβουλος της Μοντσός (Μοntsauche), Πρόεδρος της Ένωσης των Δημάρχων και του Γενικού Συμβουλίου της Νιέβρ.

Ο Helmut Kohl (Δ) χαιρετά τον Francois Mitterrand (Α)

Στα 12 χρόνια της περιόδου 1946-1958, έλαβε μέρος σε πολυάριθμες Κυβερνήσεις της Γαλλίας, ως Υπουργός Εσωτερικών στην Κυβέρνηση Πιέρ Μεντές (Pierre Mendes-France) (1954-1955) καθώς και στην Κυβέρνηση του Γκι Μολλέ (Guy Mollet) (1956-1957).

Στις Προεδρικές Εκλογές του 1965 ήταν ενιαίος υποψήφιος της Αριστεράς, καθώς είχε εναντιωθεί εμφανώς στις πολιτικές του Ντε Γκωλ.

Στις 16 Ιουνίου 1971 εκλέχθηκε Πρώτος Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, θέση που διατήρησε ως το 1981.

Οι Πρόεδροι της Αυστρίας, Thomas Klestil, των ΗΠΑ Bill Clinton, της Γαλλίας Francois Mitterrand, της Ουγγαρίας Arpad Goencz και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Gyula Horn την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ΔΑΣΕ της Βουδαπέστης - 5 Δεκεμβρίου 1994

Αναδείχθηκε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας το 1981, επικρατώντας του αντιπάλου του Ζισκάρ ντ' Εσταίν με ποσοστό 51,75% των ψήφων.

Αλλά και η σύζυγός του, Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, είχε παράλληλη δυναμική δράση.  Το 1981, σε αντίθεση με τις προκατόχους της, η Danielle Mitterrand αποφάσισε να εγκαταλείψει τα σαλόνια του Παλατιού των Ηλυσίων και να ασχοληθεί με τον πολιτικό ακτιβισμό.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julien Hervé (@julienrv)

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του συζύγου της, η Danielle δε δίστασε να μιλήσει για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και σε χώρες που η Γαλλία επιθυμούσε να διατηρήσει καλές σχέσεις.

Ως Πρόεδρος, ο François Mitterrand  υπήρξε θιασώτης της ευρωπαϊκής ενότητας και συνεργασίας.

Η φιλία της Danielle Mitterrand με τον Φιντέλ Κάστρο είχε προκαλέσει τη γαλλική κοινή γνώμη, ενώ είχε υποστηρίξει και τη δράση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα. Υπήρξε θιασώτης της ανεξαρτησίας των Κούρδων και του Θιβέτ ενώ δεν έκρυψε το σκεπτικισμό της ως προς την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο François Mitterrand και ο Γερμανός ομόλογός του Roman Herzog, το 1994

Ο πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο επισκέπτεται, στις 15 Μαρτίου 1995, την Place Vendôme στο Παρίσι.

Οι επαφές του François Mitterrand με τους πολιτικούς ηγέτες της εποχής, σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης.

Συνεργάστηκε στενά με το Γερμανό Καγκελάριο Helmut Kohl και συνέβαλε στη σύσφιγξη σχέσεων της Γαλλίας με τη Γερμανία.  Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο Mitterrand  ανησυχούσε για την επερχόμενη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και ήταν αντίθετος στην επανένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΙΤΕΡΑΝ

Την ίδια περίοδο, αντίθετη στην επανένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας ήταν και η Πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ.  Ο δρόμος προς το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ, «άνοιξε» όταν ο Γάλλος Πρόεδρος, πρότεινε την επανένωση της Γερμανίας υπό τον όρο εγκατάλειψης του μάρκου και υιοθέτησης του ευρώ, όπως και έγινε.

Ο François Mitterrand με την βασίλισσα Ελισάβετ στο  Buckingham

Οι δύο πολιτικοί άνδρες François Mitterrand και Χέλμουτ Κολ, έβαλαν τη σφραγίδα τους στη Συνθήκη του Μάαστριχτ που υπεγράφη στις 7 Φεβρουαρίου 1992.

Η πολιτική διαδρομή και σίγουρα οι πεποιθήσεις του σοσιαλιστή Γάλλου Προέδρου, ταυτίζονται χρονικά με την αναρρίχηση του σοσιαλιστή Έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία.  Οι δύο πολιτικοί ηγέτες διατηρούσαν στενές σχέσεις.

 ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΙΤΕΡΑΝ, ΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΙΤΕΡΑΝ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΟΣ, ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ 

Επί Προεδρίας του François Mitterrand καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Γαλλία, το όριο συνταξιοδότησης των εργαζομένων μειώθηκε στα 60 έτη από τα 65 (όπως είχε θεσπιστεί από το 1910) ενώ συνυπέγραψε και την Συνθήκη του Σένγκεν για λογαριασμό της Γαλλίας.

Παράλληλα, η Ομοφυλοφιλία επί Προεδρίας του παύει να θεωρείται αδίκημα, ενώ, αντίθετα, θεωρείται αδίκημα η παρεμπόδιση της άμβλωσης.

Ο Γερμανός καγκελάριος  Helmut Kohl, ο Γάλλος Πρόεδρος  Francois Mitterrand,ο Ιταλός πρωθυπουργός Silvio Berlusconi, ο  Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών  Hans Van Mierlo, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών  Lamberto Dini, ο Γάλλος πρωθυπουργός Eduard Balladur και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Klaus Kinkel, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το 1994 

Υπήρξε ο πρώτος αριστερός πολιτικός που εξελέγη στο Προεδρικό Αξίωμα της Γαλλίας.

Στις εκλογές του 1981, ο Mitterrand έγινε ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας  και η κυβέρνησή του το πρώτο αριστερό κόμμα που ήρθε στην εξουσία κατά τα τελευταία 23 χρόνια.

Ήταν ο πρώτος πολιτικός που εκλέχτηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά Πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο  Mitterrand κατέβηκε υποψήφιος και στις εκλογές του 1988. Κέρδισε στο δεύτερο γύρο τον Ζακ Σιράκ, με ποσοστό 54% και κατέκτησε μία ακόμη πρωτιά στην πολιτική ιστορία της Γαλλίας, καθώς έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Γαλλίας που εξελέγη με πλειοψηφία για 2 συνεχόμενες θητείες.

Ο Francois Mitterrand με τον Yasser Arafat

Πέθανε από καρκίνο του προστάτη στις 8 Ιανουαρίου του 1996 σε ηλικία 79 ετών.

Μετά το θάνατό του αποκαλύφθηκε πως ο Γάλλος Πρόεδρος κρατούσε μυστική την ασθένειά του κατά το μεγαλύτερο διάστημα της θητείας του.

Μάλιστα λίγες ημέρες πριν το θάνατό του, παρέθεσε το «τελευταίο» γεύμα σε στενό συγγενικό και φιλικό περιβάλλον.

«Η είδηση» που προκάλεσε ποικίλα σχόλια, ήταν πως μεταξύ των εκλεκτών εδεσμάτων του μενού, περιλαμβάνονταν και ένα προστατευόμενο είδος άγριου πτηνού που απαντάται στην Ιβηρική Χερσόνησο και τις Άλπεις, το οποίου η κατανάλωση ήταν «επισήμως» απαγορευμένη στη Γαλλία.

Μετά το θάνατο του  η σύζυγός του Danielle διατήρησε ζωντανή τη φωνή της στο δημόσιο χώρο.

Ο François Mitterrand τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και συνέγραψε διάφορα βιβλία πολιτικού περιεχομένου.

Η όχθη του Σηκουάνα μπροστά στο Μουσείο του Λούβρου φέρει σήμερα το όνομά του (Quai Francois Mitterrand).

*Φωτογραφίες: AFP POOL, BONN & ESSEN/αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αρχείο EUROKINISSI

Δείτε επίσης: Οι άγνωστες ερωτικές επιστολές του François Mitterrand στην επί δεκαετίες μυστική, παράνομη σύντροφο του Anne Pingeot: «Θα σε αγαπώ μέχρι τον θάνατο» (φωτό & βίντεο)

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ