Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Σαντορίνη: Αν εκραγεί το υποθαλάσσιο ηφαίστειο θα προκαλέσει τσουνάμι – Τι υποστηρίζει Βρετανός γεωφυσικός

Το «Κολούμπος» όπως το ονομάζουν οι επιστήμονες έχει εκραγεί τελευταία φορά το 1650 και σκότωσε 70 άτομα

Ένας Βρετανός γεωφυσικός προειδοποιεί για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος στη Σαντορίνη, λόγω πρόσφατων μελετών που έγιναν, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που εκραγεί, θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι.

Σύμφωνα με τον theguardian.com, ο Kajetan Chrapkiewicz, από το Imperial College του Λονδίνου, μαζί με τους συνεργάτες του εντόπισαν ένα θάλαμο που ανιχνεύεται για πρώτη φορά και γεμίζει συνεχώς με τήγμα.

Έτσι, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης – παρόμοια με έναν ιατρικό υπερηχογράφημα – εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου δύο μίλια κάτω από το ηφαίστειο. Τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό Geochemistry, Geophysics, Geosystems, υποδηλώνουν ότι αν και δεν είναι επικείμενη έκρηξη, το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή.

Σημειώνεται, πως το Κολούμπο ανήκει στην εξαιρετικά εκρηκτική οικογένεια των ηφαιστείων, ικανά να δημιουργήσουν μια στήλη έκρηξης ύψους δεκάδων χιλιομέτρων. Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι, καθιστώντας το μια εξαιρετικά επικίνδυνη προοπτική.

Μάλιστα, τελευταία φορά εξερράγη το 1650 και σκότωσε 70 ανθρώπους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ