Λουκάς Αποστολίδης Vs Smart Interview: «Φτάσε όπου δεν μπορείς. Ανέβα τον ανήφορο. Κάνε το αδύνατο δυνατό»

"Επιδίωξη μου να εκφράσω όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που προσδοκούν, μια Ελλάδα ανάπτυξης και ευημερίας, δίχως αποκλεισμούς", λέει ο Λουκάς Αποστολίδης που είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας

Ο Λουκάς Αποστολίδης ένας άνθρωπος πολύπλευρος, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας 2001-2004, με πλούσιο συγγραφικό έργο, υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας μιλά στο Smart Interview και την Ειρήνη Νικολοπούλου.

Σε αυτή τη νέα στήλη με τη δική της βινιέτα «smart interview eirinika» συνεντεύξεις με πολιτικούς, υποψήφιους βουλευτές, στην αρχή, δημάρχους & περιφερειάρχες αργότερα μέσα στην εκλογική χρονιά από όλα τα κόμματα.

Έχει πολιτική θέση το eirinika.gr & το madeingreece.news;

Ασφαλώς και έχει. Αυτή την δημοκρατικής θεώρησης των πραγμάτων και της συναίνεσης ει δυνατόν σε στρατηγικά θέματα για την ανάπτυξη της χώρας όπως το επιχειρείν, ο τουρισμός, η παιδεία και ο πολιτισμός .

Το eirinika.gr με 95.000.000 σταθερότατους επισκέπτες σε μία 10ετία και εξίσου σταθερή αναλογία 70% γυναίκες -30% άνδρες διατηρεί την ανεξαρτησία από κάθε άποψη και την προσήλωση του στην Ελλάδα της προόδου, της καλαισθησίας γραπτών και εικόνων.

Από την πολιτική γκάμα μας ουδείς εξαιρείται πλην εκείνων με φασιστικές αντιλήψεις και ιδεοληψίες.

Τώρα γιατί δώσαμε τον τίτλο smart interview σε αυτή την προεκλογική στήλη; Γιατί ως θιασώτες της θετικής πλευράς των νέων τεχνολογιών, εκτιμάμε ότι ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας μπορεί – αμήν και πότε – να προκύψει με την ταχεία της ψηφιακής, ηλεκτρονικής, της smart εποχής .

Ένα δημόσιο τόσο απηρχαιωμένο αλλά ενίοτε και κάποιες παλιακές νοοτροπίες του ιδιωτικού τομέα, μόνο smart παρεμβάσεις θα φέρουν τεκτονικές αλλαγές παντού.

Γιατί ωραίοι είμαστε, κατά το γνωστό παραμύθι μας ή το zanax που πίνουμε και λέμε: «καλέ ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου είμαστε το καλύτερο οικόπεδο της γης», ουφ βαρέθηκα… Ώρα να γίνουμε smart!

Ας δούμε τα βασικότερα σημεία των απαντήσεων στις ερωτήσεις που του υπέβαλε η Ειρήνη Νικολοπούλου.

ΕΡ: Ποιος είναι ο Λουκάς Αποστολίδης

AΠ: Η ιδιοσυστασία μου, όπως όλων είναι σύνθετη και πολύπλευρη. Με άλλα     λόγια την υπόστασή μου συγκροτούν τα εθνικοτοπικά μου χαρακτηριστικά, ως άνθρωπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην επαρχία στην αγαπημένη μου Βοιωτία. Σπούδασα στη Νομική  Σχολή της Αθήνας. Και στη συνέχεια πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Τα νεανικά μου χρόνια συνέπεσαν με τη δικτατορία στην Ελλάδα. Η ανάγκη για δημοκρατία και ελευθερία, ώθησαν και μένα να συνταχθώ με τους αγώνες των φοιτητών εκείνης της περιόδου, συμμετέχοντας ενεργά στην κατάληψη της Νομικής και του Πολυτεχνείου.

ΕΡ: Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας συνεχίσατε την πολιτική σας δράση;

ΑΠ: Οι πολιτικοί αγώνες είναι διαρκείς. Η αποκατάσταση της δημοκρατίας μας έθετε νέα καθήκοντα. Έτσι από την πρώτη στιγμή της Μεταπολίτευσης, συμπορεύτηκα με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και αυτό γιατί πίστευα ότι ο τόπος μας, χρειάζεται ένα ισχυρό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό και σοσιαλιστικό κόμμα. Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ήταν και παραμένει η μεγάλη τομή στη συνέχεια της ιστορικής Δημοκρατικής Παράταξης. Με πεποίθηση αυτή βρέθηκα στην πρώτη γραμμή για την Αλλαγή, τον εκσυγχρονισμό και την ανόρθωση της χώρας. Με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησα, είχα μία και μοναδική φιλοδοξία: Να είμαι χρήσιμος, με τις ιδέες μου και τις προτάσεις μου στην ανάπτυξη και στην ευημερία της κοινωνίας.

ΕΡ: Πάντως πέρα από την πολιτική σας δράση, η εικόνα που έχω είναι ότι έχετε επιστημονική και συνδικαλιστική δραστηριότητα…

ΑΠ: Κοιτάξτε. Η πολιτική για μένα, δεν είναι γενικόλογες διακηρύξεις και ωραία λόγια. Ούτε βέβαια υποσχέσεις χωρίς πρακτικό αντίκρισμα. Απεναντίας οφείλει να εδράζεται και να θεμελιώνεται σε συγκεκριμένες στρατηγικές προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Όπως έλεγε κάποιος Ιταλός διανοητής, η πολιτική για είναι χρήσιμη και ζώσα διαδικασία χρειάζεται να λειτουργεί ως Εργαστήριο παραγωγής σκέψεων και ιδεών, απόψεων και προτάσεων. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο επιβάλλεται να συνδυάζουμε  την κάθε μας πολιτική επιλογή με συγκροτημένη τεχνοκρατική γνώση και τεκμηρίωση. Τον σύνθετο και απαιτητικό αυτό σκοπό προσπάθησα να υπηρετήσω αναπτύσσοντας επιστημονική και συνδικαλιστική δραστηριότητα. Μπορώ να πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος που στο πλαίσιο αυτό συνέβαλλα αποφασιστικά στην δημιουργία και συγκρότηση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

 

ΕΡ: Παράλληλα έχετε και σημαντικό συγγραφικό έργο. Πιστεύετε ότι με τα βιβλία σας εμβαθύνετε περαιτέρω την ενασχόλησή σας με την πολιτική;

ΑΠ: Αναμφίβολα. Είμαι θιασώτης της σύζευξης πολιτικών και ειδικών. Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε τη συστράτευση στελεχών της πολιτικής, που έχουν γνώση και εμπειρία με τεχνοκράτες, προκειμένου οι επιλογές μας να πετάνε καλά στα πόδια τους, γιατί μόνο έτσι μπορούν να υλοποιηθούν. Διαφορετικά παραμένουμε δέσμιοι μονομερειών, αυταρεσκειών και ιδεοληψιών, με τελικό αποτέλεσμα να είμαστε θεατές των εξελίξεων δίχως να μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να τις καθορίζουμε.

Από την παρουσίαση του νέου του βιβλίου: «Κίνημα Συνταξιούχων & Ηλικιωμένων: Ενεργοί Πολίτες» (Εκδόσεις Ιωλκός)

ΕΡ: Αλήθεια γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική:

ΑΠ: Όπως πολύ εύστοχα είπε πριν καιρό,  κορυφαία πολιτική προσωπικότητα  του τόπου ο Κώστας Σημίτης, με αξιόλογη προσφορά στη χώρα και στην κοινωνία: « Απ’ όλες τις ανθρώπινες δράσεις, η πολιτική είναι εκείνη που αντιμετωπίζει κατ εξοχήν τις προκλήσεις και ευκαιρίες του μέλλοντος. Με την πεποίθηση αυτή, η πολιτική είναι για μένα όπλο αυτογνωσίας και απελευθέρωσης, ζωογόνος και ηθικοπλαστική δύναμη για μια κοινωνία που θα καταπολεμά τις ανισότητες και θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Αλλά και θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη γενεών και στο διαγενεακό χρέος.

ΕΡ: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους;

ΑΠ: Οι νέοι δεν έχουν ανάγκη από καθοδήγηση. Δεν χρειάζονται υποδείξεις αλλά ούτε και πρακτικές ποδηγέτησης. Οφείλουμε να σεβόμαστε την αυθυπαρξία τους και την αυτονομία τους. Να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς τους. Και το κυριότερο να αντλούμε δύναμη από το πάθος τους για ζωή, από την επιθυμία τους να αλλάξουν ότι μας κρατά καθηλωμένους στην υστέρηση. Η κρίση εμπιστοσύνης που διακρίνει τη σχέση των νέων με την πολιτική τάξη και τους εκπροσώπους της, δεν είναι τυχαίο γεγονός. Το ρήγμα το οποίο έχει δημιουργηθεί, δεν αντιμετωπίζεται με μεγαλεπήβολες υποσχέσεις και κούφιους βερμπαλισμούς. Οι νέοι δεν καθορίζουν τις πολιτικές τους επιλογές με ηλικιακά μόνο τεκμήρια. Το παράδειγμα του Μπάϊντεν είναι αποκαλυπτικό. Η πλειονότητα των νέων Αμερικανών ψηφοφόρων προσβλέπει σε αυτόν.

EΡ: Πως και συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών;

ΑΠ: Καταρχάς οι περιοχές του Νότιου Τομέα είναι οι βιωματικοί μου τόποι. Κατοικώ στη Γλυφάδα επί πολλά χρόνια. Και οι δραστηριότητες μου, πολιτικές,  επιστημονικές, συνδικαλιστικές έχουν στο επίκεντρο τους τον πολυδύναμο χώρο της εκλογικής μου περιφέρειας. Πρόκειται για όλους εκείνους τους δήμους που τον κοινωνικό τους ιστό συγκροτούν, παραγωγικές, επαγγελματικές και δημιουργικές δυνάμεις. Η συντριπτική τους πλειονότητα είναι εργαζόμενοι συνταξιούχοι αλλά και μια πολύ μεγάλη κατηγορία νέων ανθρώπων, που σπουδάζουν, εργάζονται αλλά και αναζητούν τα επόμενα βήματα τους για μια στέρεη και βιώσιμη επαγγελματική αποκατάσταση. Επιδίωξη μου είναι να εκφράσω πολιτικά όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που προσδοκούν, μια Ελλάδα ανάπτυξης και ευημερίας, δίχως αποκλεισμούς, αλλά με ίσες ευκαιρίες στην εργασία στην εκπαίδευση στον ελεύθερο χρόνο.

ΕΡ: Έχετε εντοπίσει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα/μητέρα/εργαζόμενη και τι προτείνετε;

ΑΠ: Τα προβλήματα της κάθε γυναίκας, μητέρας και εργαζομένης, συμπυκνώνουν με τον πιο οξύ τρόπο τα ελλείματα μιας χώρας, κοινωνικά οικονομικά, διαγενεακά. Οι κοινωνικές ανισότητες στο γυναικείο φύλλο είναι πολλαπλές και σημαντικές. Αρκεί να αναφέρω ένα παράδειγμα: Η μισθολογική ανισότητα εις βάρος των  γυναικών στον ιδιωτικό τομέα, είναι ακόμη και σήμερα μια σκληρή πραγματικότητα. Το ποσοστό των γυναικών που έχουν μειωμένες αμοιβές σε σχέση με τους άνδρες είναι πάνω από 20%, μολονότι έχουν το ίδιο αντικείμενο εργασίας. Και όλα αυτά τη στιγμή  που έχει κατοχυρωθεί θεσμικά η μισθολογική ισότητα. Προσωπικά έχω καταθέσει πλειάδα θέσεων και προτάσεων, είτε με τα βιβλία μου, είτε με τις επιστημονικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές παρεμβάσεις, προκειμένου επιτέλους να γίνει πράξη η ισοτιμία ανδρών -γυναικών σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Από την παρουσίαση του νέου του βιβλίου: «Κίνημα Συνταξιούχων & Ηλικιωμένων: Ενεργοί Πολίτες» (Εκδόσεις Ιωλκός)

ΕΡ: Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050 και ποια στοιχεία συνθέτουν μια σύγχρονη κοινωνία;

ΑΠ: Θέλω να πιστεύω ότι δίνοντας τις σκληρές μάχες που χρειάζονται μπορούμε να καταστήσουμε κυρίαρχη εικόνα την Ελλάδα της εξωστρέφειας  και ανοικτών οριζόντων, της βιώσιμης ανάπτυξης και της καινοτομίας, προχωρώντας χωρίς αμφιταλαντεύσεις στην πράσινη μετάβαση. Και βέβαια να αναδείξουμε ως ζωτική προτεραιότητα, την έρευνα σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων, συνδέοντας την παροχή επιστημονικών γνώσεων με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το τουριστικό μας προϊόν είναι αναμφισβήτητα σημαντικό μας πλεονέκτημα, το οποίο όμως χρειάζεται να το προστατέψουμε αλλά και να το συνδέσουμε με τον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφική αλυσίδα.   

ΕΡ: Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

ΑΠ: Η επικράτηση του φόβου. Και αυτό γιατί θεωρώ το φόβο μεγαλύτερο αντίπαλό μας. Ενεργοποιεί πρωτόγονα και αμυντικά αντανακλαστικά, που στέκονται τροχοπέδη στην ανάπτυξη της κοινωνίας 

ΕΡ: Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε

ΑΠ: Τη καζατζάκειο ρήση: «Φτάσε όπου δεν μπορείς. Ανέβα τον ανήφορο. Κάνε το αδύνατο δυνατό». Από το βιβλίο του σπουδαίου κρητικού-Αναφορά στον Γκρέκο.

ΕΡ: Μεγαλύτερο  προτέρημα και ελάττωμά;

ΑΠ: Την επιμονή μου τη θεωρώ προτέρημα. Αν και νομίζω ότι έχω την απαιτούμενη αυτογνωσία, το ελάττωμα αφήνω να μου το πουν οι δικοί μου άνθρωποι.

ΕΡ: Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας;

ΑΠ: Αν το ασήμαντο εμβαθύνεις, πολλά μέλλει να μάθεις. Όπως πολύ εύστοχα μας δίδαξε ο Οδυσσέας Ελύτης.

ΕΡ: Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο:

ΑΠ: Διαβάζοντας ακατάπαυστα με συντροφιά τις ζωές των άλλων. Αγαπημένη ταινία: ο βιολιστής της στέγης. Από μουσική ακούω κλασσική και τα μεγάλα έργα των Χατζιδάκη, Θεοδωράκη, Παπαθανασίου κα. Η μουσική με ταξιδεύει παντού και φέρνει αρμονία ψυχική. Αγαπημένο φαγητό κρέας από τη Λιβαδειά και ψάρι από τον Κορινθιακό και την Άνδρο.

ΕΡ: Διατελέσατε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε ένα νευραλγικό υπουργείο που είναι στην πρώτη γραμμή. Γνωρίζετε πολύ καλά τα πράγματα, θα θέλαμε λοιπόν να μας περιγράψετε τους σημερινούς κινδύνους:

ΑΠ: Είμαστε αναγκασμένοι να συνυπάρξουμε με ένα δύσκολο και απρόβλεπτο γείτονα. Τα τραγικά γεγονότα με τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία, μας δείχνουν την ανάγκη της αλληλεγγύης αλλά και της αναζήτησης κοινών τόπων υπερβαίνοντας πάθη και ψυχώσεις του παρελθόντος. Θέλω να πιστεύω πως ο Τουρκικός παροξυσμός θα υποχωρήσει και θα επικρατήσουν οι φωνές της σύνεσης και της λογικής. Πάντως εμείς εδώ στη χώρα μας χρειαζόμαστε ένα πανεθνικό Μέτωπο Λογικής που θα εδράζεται στην ειρηνική συνύπαρξη και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε, μια εθνική στρατηγική που θα αφήνει στην άκρη κομματικούς ανταγωνισμούς και οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ