Τραπεζική κρίση: Στροφή στον χρυσό, ξεπέρασε τα 2.000 δολ. η ουγγιά - Πτώση στην τιμή του πετρελαίου

Η κατάρρευση της Credit Suisse παρά την εξαγορά της από τη UBS, αλλά και οι τραπεζικές χρεοκοπίες SVB, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στρέφουν όλους τους επενδυτές στον χρυσό

Η τιμή του χρυσού, που ενισχύθηκε από τις έντονες ανησυχίες στον τραπεζικό τομέα μετά την εξαγορά του ελβετικού κολοσσού Credit Suisse, ξεπέρασε σήμερα το συμβολικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων η ουγγιά.

Ενώ οι τίτλοι των μεγάλων τραπεζών κατέγραψαν βουτιά σήμερα στα χρηματιστήρια μετά την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, οι επενδυτές, φοβούμενοι μια αλυσιδωτή αντίδραση, στράφηκαν στον χρυσό, ο οποίος παραδοσιακά αποτελεί «ασφαλές καταφύγιο».

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχυόταν κατά 0,33% στα 1.995 δολάρια σήμερα το πρωί, έχοντας ενισχυθεί έως τα 2.009,73 δολάρια.

Μετά την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank (SVB) πριν από δέκα ημέρες, η τιμή του χρυσού στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει ενισχυθεί σχεδόν 9%. Ο χρυσός έχει ξεπεράσει το όριο των 2.000 δολαρίων μόνο σε δύο άλλες περιπτώσεις: τον Αύγουστο του 2020, εν μέσω πανδημίας Covid-19, και τον Μάρτιο του 2022, κατά τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα: H Credit Suisse έγινε UBS: To mega deal των 3,2 δισ. που επιχειρεί να κατευνάσει τις αγορές – Περιμένουν να ανοίξουν τα χρηματιστήρια

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές παρά την πώληση της Credit Suisse: «Βουτιά» και στη μετοχή της

Το ιαπωνικό γεν, που θεωρείται επίσης «ασφαλές καταφύγιο», έκανε ράλι σήμερα. Το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 10 Φεβρουαρίου στα 130,55 γεν και σημείωσε πριν από λίγο πτώση κατά 0,75%, στα 130,83.

«Η αποφυγή ρίσκου είναι η κινητήριος δύναμη της αγοράς», δήλωσε ο Τακαχίρο Σεκίντο, υψηλόβαθμο στέλεχος στην MUFG. «Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος, αλλά και πάλι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε σε τι βαθμό θα υπάρξει μετάδοση του κινδύνου από την Ευρώπη», πρόσθεσε. Το ευρώ σημείωσε πτώση 0,11% έναντι του δολαρίου, στο 1,065 δολ., ενώ η βρετανική λίρα ήταν ενισχυμένη κατά 0,14%, στο 1,22 δολ. Το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,31% έναντι του ελβετικού φράγκου, στο 0,929.

Οι τιμές του πετρελαίου

Η σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου και η ενίσχυση των «ασφαλών καταφυγίων» όπως είναι ο χρυσός και το γεν αποτελούν επίσης ενδείξεις ότι οι επενδυτές παραμένουν «τρομαγμένοι», δήλωσε ο Στίβεν Άινς, από την SPI Asset Management.

Στην αγορά πετρελαίου, το βαρέλι του αμερικανικού αργού σημείωσε νωρίτερα πτώση 3,34%, στα 64,51 δολάρια, ενώ το βαρέλι του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχώρησε κατά 3,70%, στα 70,27 δολάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ