Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Δίκη Άλκη Καμπανού: Μαρτυρικός, αργός, βασανιστικός ο θάνατος του κατέθεσε η ιατροδικαστής – Ζήτησε να βγούνε οι γονείς του από την αίθουσα

Η ιατροδικαστής Λ. Κοβάτση με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές του 19χρονου Άλκη που χτυπήθηκε με 5 διαφορετικά όπλα

Να βγουν από τη δικαστική αίθουσα λόγω της «σκληρότητας» των όσων θα καταθέσει, προέτρεψε τους γονείς του Άλκη Καμπανού, η ιατροδικαστής Λήδα - Καλλιόπη Κοβάτση, με την εξέταση της οποίας συνεχίζεται για 15η μέρα, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, η δίκη των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του 19χρονου φοιτητή και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, ύστερα από άγρια επίθεση που δέχθηκαν με οπαδικά κίνητρα, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην Χαριλάου.

«Επειδή αυτά που θα ακούσουμε είναι πολύ σκληρά για όλους, συμβουλεύω ως μάνα να βγουν οι γονείς από την αίθουσα», είπε η ιατροδικαστής και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, κατά την έναρξη της κατάθεσής της. Πράγματι οι γονείς του Άλκη αποχώρησαν από την αίθουσα του Κακουργιοδικείου, ωστόσο η παραπάνω συμβουλή - προτροπή προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης που ανέφεραν ότι η μάρτυρας «δεν βρίσκεται στο δικαστήριο ως μητέρα», αλλά με την επιστημονική της ιδιότητα και προκειμένου να καταθέσει για τα ιατροδικαστικά ευρήματα που διαπίστωσε εξετάζοντας τόσο τη σορό του Άλκη όσο και τα τραύματα των δύο φίλων του.

Η αιτία θανάτου του Άλκη

Επιδεικνύοντας φωτογραφίες που απεικόνιζαν τα τραύματα του Άλκη και συμβουλευόμενη τις σημειώσεις του ηλεκτρονικού της υπολογιστή, η ιατροδικαστής επιβεβαίωσε την πορισματική της έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος του 19χρονου «οφείλεται σε θανατηφόρες κακώσεις στα κάτω άκρα και σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις».

Διαβάστε ακόμα: Δίκη Άλκη Καμπανού: "Έπεσε ακαριαία νεκρός, είχε κατακλυσμιαία αιμορραγία" - Τι κατέθεσε η γιατρός του ΕΚΑΒ

Ειδικότερα, αναφερόμενη στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις διαπίστωσε «δύο κατάγματα, δύο εστίες αιμορραγίας κι ένα εγκεφαλικό οίδημα», ενώ για το τελευταίο είπε ότι «για να το σώσεις έπρεπε να κάνεις κρανιοεκτομή». Από την ιατροδικαστική εξέταση, όπως κατέθεσε η μάρτυρας, προέκυψε ότι η εξωτερική εικόνα της κεφαλής διέφερε από την εσωτερική. «Τα τραύματα δεν "φώναζαν" απ' έξω, αλλά από μέσα», σημείωσε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τα όργανα που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες κακώσεις ούτε από τί προήλθαν κάποια απ' αυτά (π.χ. πτώση).

Στη συνέχεια ανέλυσε τα τραύματα στα κάτω άκρα, εκ των οποίων δύο του προκάλεσαν αθρόα αιμορραγία στο δεξί μηρό. Για τα τραύματα στο συγκεκριμένο σημείο ανέφερε ότι δεν είναι συμβατά με δρεπάνι και κάραμπιτ. Αντιθέτως για τα τραύματα στον αριστερό μηρό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν από δρεπάνι, προσθέτοντας πάντως ότι από μόνα τους αυτά δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο.

Διαβάστε ακόμα: Δίκη Άλκη Καμπανού: Ο αστυνομικός που ξεψύχησε στα χέρια του σοκαρισμένος - «Ήταν λες και μπαίναμε σε σφαγείο»

Ερωτηθείσα από την έδρα για τα όργανα-όπλα που χρησιμοποίησαν οι δράστες με βάση τα ιατροδικαστικά ευρήματα, η μάρτυρας απάντησε πως διαπίστωσε τρία διαφορετικά νήσσοντα και τέμνοντα όργανα και τουλάχιστον δύο θλόντα όργανα. «Πιθανότατα να ήταν περισσότερα αλλά αυτά μπόρεσα να διαπιστώσω» σημείωσε.

«Χρειάστηκε αρκετό κόπο για να έχω μια επαφή μαζί τους»

Όσον αφορά στους άλλους δύο τραυματίες (πιο σοβαρό ο πρώτος), η κ. Κοβάτση χαρακτήρισε επικίνδυνες τις σωματικές βλάβες που υπέστησαν. Μεταφέροντας στο δικαστήριο την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν όταν τους συνάντησε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», τρία 24ωρα μετά την επίθεση, είπε: «Ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Τους μιλούσα κι αυτοί κοιτούσαν το ταβάνι. Χρειάστηκε αρκετό κόπο για να έχω μία επαφή μαζί τους».

Να προσκομιστούν τα ρούχα του Άλκη ζήτησε η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας της έδρας υπέβαλε αίτημα - το οποίο έγινε δεκτό - να προσκομιστούν ως «πειστήρια» τα ρούχα που φορούσε ο 'Αλκης κατά την δολοφονική επίθεση για να υπάρξει σύγκριση - αντιστοίχηση με τα τραύματα στο σώμα του. Όπως έγινε γνωστό, ο ρουχισμός φυλάσσεται στο Πρωτοδικείο.

Ο Άλκης υπέστη «μαρτυρικό θάνατο, αργό και βασανιστικό» κατέθεσε η ιατροδικαστής Λήδα- Καλλιόπη Κοβάτση, με την εξέταση της οποίας συνεχίζεται για 15η μέρα, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, η δίκη των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του 19χρονου φοιτητή και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

«Καλύτερα να σε πυροβολήσουν, καλύτερα να πέσεις από το μπαλκόνι. Αυτό το ένα λεπτό ήταν μία αιωνιότητα για τον Άλκη» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας η οποία διενήργησε τη νεκροψία - νεκροτομή στη σορό του αδικοχαμένου νεαρού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας και κληθείσα να αξιολογήσει τα ιατροδικαστικά της ευρήματα, η κ. Κοβάτση κατέθεσε ότι ο Άλκης «δεν θα σωζόταν ούτε εάν βρισκόταν έξω από νοσοκομείο». «Ήταν τελειωμένος» είπε, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι το κεφάλι του ήταν «σπασμένο» από τα χτυπήματα που δέχθηκε «με την μέγιστη δυνατή δύναμη».

Η εμπειρία από άλλα περιστατικά αθλητικής βίας

Η μάρτυρας μετέφερε την εμπειρία της από την εξέταση θυμάτων οπαδικής βίας, επισημαίνοντας ότι κοινός παρονομαστής των ευρημάτων είναι τα χτυπήματα στο κεφάλι και στα πόδια. Κατέθεσε δε, την άποψη ότι δεν είναι τυχαίες οι κακώσεις αυτές, «Έχω δει πάρα πολλά θύματα αθλητικής βίας τον τελευταίο καιρό. Δεν βλέπω κακώσεις στην κοιλιά και τον θώρακα. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει "δάσκαλος" από πίσω που τους λέει "κεφάλια - πόδια"» ανέφερε η ιατροδικαστής, καταχειροκροτούμενη από συγγενείς και φίλους του Άλκη.

«Χτυπήθηκε από τουλάχιστον πέντε διαφορετικά όργανα»

Η ιατροδικαστής κλήθηκε να περιγράψει αναλυτικά τα επιστημονικά της ευρήματα κατά τη διενέργεια της νεκροψίας - νεκροτομής, επιβεβαιώνοντας ότι θάνατος του Άλκη «οφείλεται σε θανατηφόρες κακώσεις στα κάτω άκρα και σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις».

Προσδιόρισε τουλάχιστον πέντε διαφορετικά όργανα που χρησιμοποίησαν οι δράστες κατά τη φονική επίθεση, «Το σώμα του Άλκη έχει τη σφραγίδα τραυμάτων που προκλήθηκαν από τρία διαφορετικά νύσσοντα και τέμνοντα όργανα, όπως και τουλάχιστον δύο διαφορετικά θλώντα όργανα» σημείωσε η μάρτυρας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ