Στέλιος Παρλιάρος: Σταφιδόψωμο νηστίσιμο - Το απόλυτο σνακ των ημερών!

Αποτελεί την ιδανική λύση για ένα θρεπτικό και νόστιμο σνακ για τις μέρες της νηστείας.

ΥΛΙΚΑ

  • 630 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. (γεμάτο) μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 90 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 160 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • 60 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 50 γρ. κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
  • 50 γρ. καρύδια (ψίχα), κοπανισμένα σε ψιλά κομμάτια
  • σουσάμι για την επιφάνεια

Ευχαριστούμε τον Στέλιο Παρλιάρο & το Steliosparliaros.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες και το κονιάκ ή το λικέρ, ανακατεύουμε και τις αφήνουμε για 2 ώρες, μέχρι να απορροφήσουν το υγρό, να μαλακώσουν και να φουσκώσουν.
  2. Σε μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε κυκλικά με τα χέρια (ή με τον γάντζο του μίξερ), μέχρι να απορροφηθεί από το αλεύρι. Ρίχνουμε τη ζάχαρη στον χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ξύσμα και τη σόδα. Ανακατεύουμε με προσοχή (το μείγμα θα αφρίσει) και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μία ζύμη και ρίχνουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και όσο υγρό έμεινε από το μούλιασμά τους. Ζυμώνουμε έντονα για αρκετά λεπτά, με τα χέρια ή με το γάντζο του μίξερ, μέχρι να φτιάξουμε μία ζύμη μέτρια και ελαστική. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά, να «ξεκουραστεί».
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα μεγάλο ταψί.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε κομμάτια βάρους περίπου 50 γρ. Τα πλάθουμε σε μπάλες και κυλάμε τη μία πλευρά τους σε σουσάμι. Τα βάζουμε στο ταψί, σε σχετική απόσταση μεταξύ τους, και τα ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ωραίο ρόδινο χρώμα. Ξέρουμε ότι είναι έτοιμα όταν ξεκολλάνε εύκολα από το χαρτί και τα αισθανόμαστε ελαφριά στο χέρι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Who is Who 

Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.

Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ».

Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».

Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».

Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011 συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.

Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’.

Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Από τον Μάρτιο του 2014 κυκλοφορεί το καινούργιο, μηνιαίο του περιοδικό, Γλυκές Αλχημείες σε συνεργασία με τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ