Άκης Πετρετζίκης: Νηστίσιμοι χταποδοκεφτέδες - Το τέλειο ορεκτικό που θα σας θυμίσει καλοκαίρι!(βίντεο)

Φτιάξτε τους πιο λαχταριστούς νηστίσιμους χταποδοκεφτέδες για την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο!

 

Συστατικά

  • 850 γρ. χταπόδι
  • 2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους
  • 1 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. άνηθο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. βασιλικό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για το πανάρισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 3 κ.σ. κοφτές vegan μαγιονέζα
  • 400 γρ. ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

  • φύλλα δυόσμου
  • λεμόνι, σε φέτες
  • vegan μαγιονέζα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  • Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο νερό ώστε να φύγει όλη η άμμος.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χταπόδι, το ξίδι, τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπεριού, και κλείνουμε με το καπάκι της.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρουμε το χταπόδι σε ένα μπολ να κρυώσει.
  • Ταμπονάρουμε το χταπόδι με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει η υγρασία.
  • Κόβουμε το χταπόδι πρώτα στη μέση και στη συνέχεια το ψιλοκόβουμε σε μέγεθος φακής και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσέχουμε να ψιλοκόψουμε καλά για να μη σπάσουν οι χταποδοκεφτέδες στο ψήσιμο.
  • Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τον δυόσμο, τον άνηθο, τον βασιλικό και το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι, και τα προσθέτουμε στο μπολ με το χταπόδι.
  • Προσθέτουμε τη φρυγανιά, το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε τη vegan μαγιονέζα και συνεχίσουμε το ανακάτεμα μέχρι να σφίξει το μείγμα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά να κάψει και ρίχνουμε σε ένα ταψί αλεύρι.
  • Πλάθουμε με το μείγμα στρογγυλά μικρά κεφτεδάκια, τα περνάμε από το αλεύρι να παναριστούν, τα μεταφέρουμε στο τηγάνι και τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τους χταποδοκεφτέδες σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Σερβίρουμε με δυόσμο, φέτες λεμονιού και vegan μαγιονέζα.

Who is Who 

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ