33 ετών διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο σε τελικό στάδιο - Με ποδήλατο θα διασχίσει όλη την Αμερική - Μπράβο Ίαν! (φωτό & βίντεο)

Μαθήματα ζωής από τον 33χρονο...

Όταν διαγνώστηκε με καρκίνο σε τελικό στάδιο το 2020, ο Ίαν Γουόρντ ήταν σίγουρος για ένα πράγμα: Δεν τον ενδιέφερε κανένα «πάρτι οίκτου». Οι γιατροί είχαν ανακαλύψει έναν όγκο που αναπτυσσόταν στον εγκέφαλό του, αφού ο Ιρλανδός είχε λάβει μέρος σε μια εθελοντική ιατρική δοκιμή και, μετά από εξετάσεις, του είπαν ότι του απέμεναν περίπου πέντε χρόνια ζωής. Όμως, ο 33χρονος, είναι ένας άνθρωπος με αξιοζήλευτη όρεξη για ζωή και αποφασισμένος να αξιοποιήσει όσο χρόνο του μένει.

Μετά τη διάγνωσή του, ο Γουόρντ αφιέρωσε τη ζωή του στο να συγκεντρώνει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί και αυτή τη στιγμή διασχίζει τις ΗΠΑ με ποδήλατο μαζί με έναν φίλο του, τον Έιντι Φίλαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς για την ψυχική υγεία και τον καρκίνο.

Εκτός από την ποδηλατοδρομία- «οδύσσεια» την οποία ο Γουόρντ περιγράφει ως «γιγαντιαία μετακίνηση», θέλει επίσης να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ για τα περισσότερα χρήματα που συγκεντρώνονται από ένα άτομο που τρέχει σε μαραθώνιο και για τον ταχύτερο μαραθώνιο ντυμένος ως χαρακτήρας βιντεοπαιχνιδιού.

«Θα μπορούσα να αναστατωθώ πολύ για το "κακό χαρτί" που μου μοιράστηκε, αλλά την ίδια στιγμή, είναι σχεδόν αλαζονικό εκ μέρους μου να μην κοιτάξω το άλλο καταπληκτικό "χαρτί" μου οιράστηκε ταυτόχρονα», λέει στο CNN Sport, προσθέτοντας ότι ο καρκίνος του έδωσε διαύγεια στη ζωή.

Οι δύο άνδρες με ένα μικρό γκρουπ υποστήριξης, ξεκίνησαν από τη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα και υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να διανύσουν περίπου 5.500 χιλιόμετρα μέχρι το Λος Άντζελες.

Ο «Βασιλιάς της χημειοθεραπείας»
Ο Γουόρντ καταγράφει στιγμές του ταξιδιού του στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν εκτοξευθεί σε δημοτικότητα τους τελευταίους μήνες.

Ο αυτοαποκαλούμενος στα μέσα «βασιλιάς της χημειοθεραπείας» έχει σχεδόν πέντε εκατομμύρια followers στο TikTok, όπου δημοσιεύει βίντεο από το ταξίδι του.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ο Γουόρντδεν αναζητά πρωτίστως δωρεές. Αντιθέτως, θέλει να τον ακολουθήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να πείσει τις εταιρείες να τον πληρώνουν για τη διαφήμιση των προϊόντων τους, τα οποία στη συνέχεια δωρίζει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Η προτεραιότητα είναι απλώς να αποκτήσουμε ένα κανάλι κοινωνικής δικτύωσης που να είναι τόσο τεράστιο που να είναι αδιαμφισβήτητο, να μην μπορεί να αγνοηθεί», λέει.

«Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα γίνει αρκετά εύκολο, όπου μπορείς απλά να δείξεις τους αριθμούς και να δείξεις τα αποτελέσματα και τότε θα έχω πολλά χρήματα που θα δωρίζονται στην έρευνα για τον καρκίνο».

Τυχερός μέσα στην...ατυχία του
Παρά τη διάγνωσή του, ο 33χρονος καρκινοπαθής λέει ότι εκτιμά την «φρικτή τύχη» που τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια τρανταχτή δήλωση για έναν άνθρωπο με καρκίνο σε τελικό στάδιο, αλλά η φιλοσοφία του για τη ζωή δεν του επιτρέπει να μένει στα αρνητικά.

Είναι ευγνώμων που οι γιατροί μπόρεσαν να διαγνώσουν την ασθένειά του πριν εμφανίσει συμπτώματα. Άλλωστε, αυτό είναι που του επέτρεψε να αναλάβει αυτές τις προκλήσεις. Λέει επίσης ότι είναι ευγνώμων που ανήκει στην «ελίτ των ανθρώπων» που υποβλήθηκαν και επέζησαν από κρανιοτομή,μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται μέρος του οστού από το κρανίο για να αποκαλυφθεί ο εγκέφαλος.

Συνοδοιπόρος του ο Φίλαν που έχει κατάθλιψη
Υπήρξε επίσης πολύ τύχη στο πώς κατέληξε να διασχίσει με το ποδήλατο τις ΗΠΑ. Προηγουμένως ήθελε να συγκεντρώσει χρήματα για μια επική διαδρομή σε όλη τη χώρα, όταν ο Φίλαν επικοινώνησε μαζί του μέσω Instagram.

Ο Φίλαν πάσχει από κατάθλιψη και σχεδίαζε να διασχίσει με ποδήλατο τις ΗΠΑ για να συγκεντρώσει χρήματα για την ψυχική υγεία και πρότεινε στον Γουόρντ να τον ακολουθήσει για μια εβδομάδα. Στην πρώτη τους συνάντηση μαζί, έγινε σαφές ότι το ζευγάρι θα αντιμετώπιζε ολόκληρη την πρόκληση μαζί αντ' αυτού, παρά το γεγονός ότι ο Γουόρντ δεν είναι μεγάλος οπαδός της ποδηλασίας.

Φανατικός της γυμναστικής, ο οποίος απολαμβάνει ιδιαίτερα την άρση βαρών, ο Γουόρντ λέει ότι δεν έκανε ιδιαίτερη προπόνηση για το κατόρθωμα, αλλά λέει ότι γνώριζε τις κύριες προκλήσεις που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν.

«Θα είναι η ανοχή σας στο να έχετε έναν πολύ πονεμένο πισινό, για τον οποίο δεν μπορείτε να προπονηθείτε».

«Πιθανότατα δεν πρόκειται να ιδρώσουμε πάρα πολύ, εκτός από την περίπτωση που θα περάσουμε μέσα από την έρημο, όταν πλησιάζει το καλοκαίρι. Αν πρόκειται να κάνουμε περίπου πέντε ώρες την ημέρα, δεν πρόκειται να πάμε σκληρά. Θα είναι σαν μια γιγαντιαία μετακίνηση. Δεν θα είναι αγώνα», είπε ο 33χρονος.

Επικεντρώνεται στα πράγματα που μπορεί να ελέγξει
Ένα μικρό συνεργείο ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τους δύο άνδρες καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Ο στόχος είναι να πουληθεί το ντοκιμαντέρ, ελπίζοντας ότι θα γίνει σειρά στο Netflix, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότερα χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Γουόρντ θυμάται τα «αρνητικά συναισθήματα» που τον «κατέκλυσαν» όταν ο γιατρός του είπε τη σοβαρότητα της ασθένειάς του και περιστασιακά δέχεται ένα «χαστούκι στο πρόσωπο» όταν βρίσκεται να διαβάζει για το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων στη θέση του.

Αλλά το να μένει σε τέτοια πράγματα δεν αποτελεί επιλογή για τον 33χρονο, ο οποίος είναι εξίσου ικανός στο να ελέγχει το μυαλό του όσο και το σώμα του.

«Βάζω το κεφάλι μου στην άμμο για την όλη κατάσταση», παραδέχεται.«Αλλά νομίζω ότι το κάνω αυτό για έναν λογικό λόγο».

«Δεν μπορώ απλώς να κοιτάζω μια ερευνητική εργασία και στη συνέχεια να αλλάξω τα ποσοστά επιβίωσης. Έτσι, αν δεν μπορώ να το αλλάξω, δεν πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρωθώ σε αυτό. Ενώ υπάρχουν πράγματα που μπορώ να ελέγξω και να αλλάξω και επιλέγω να επικεντρωθώ σε αυτά», λέει χαρακτηριστικά.

«Μερικές φορές το μονοπάτι σου στη ζωή είναι σαν σιδηρόδρομος»
Στη συνέντευξή του στο CNN Sport, η έννοια του ελέγχου διατρέχει όλες τις απαντήσεις του. Σε κάποιο βαθμό, η διάγνωσή του έκλεψε τον έλεγχο της ζωής του, αλλά ο Γουόρντ δεν θέλει να καθοριστεί από την ασθένειά του.
Σε αυτές τις στιγμές μοναξιάς, όταν είναι μόνο αυτός και το ποδήλατό του ή μόνο αυτός και τα βήματά του, έχει χρόνο να σκεφτεί όλα όσα του έχουν συμβεί.

«Το θέμα είναι να μπορείς να ακολουθήσεις το μονοπάτι που επιλέγεις στη ζωή σου» λέει, συμφωνώντας ότι ο έλεγχος είναι, κατά κάποιο τρόπο, συγγενής με την ελευθερία.

«Αλλά μερικές φορές το μονοπάτι σου στη ζωή είναι σαν σιδηρόδρομος», προσθέτει. «Απλά πρέπει να ανέβεις».

Ο Γουόρντ έχει μεγάλα σχέδια μόλις τελειώσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Υπάρχει το μικρό θέμα της κατάρριψης παγκόσμιων ρεκόρ στο μαραθώνιο τρέξιμο και θέλει επίσης, μια μέρα, να κάνει τον γύρο του κόσμου μόνο με ανθρώπινο δυναμικό ποδήλατο, τρέξιμο, περπάτημα. Αυτά είναι μεγαλεπήβολα σχέδια για τα δεδομένα του καθενός, αλλά ο Γουόρντ λέει ότι έχει την αποφασιστικότητα και τον ενθουσιασμό να τα κάνει πραγματικότητα.

Ο Γουόρντ έχει σαφώς αρκετή ζωή για να ζήσει, καταλήγει το δημοσίευμα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ