Βασιλιάς της Ολλανδίας & Μάξιμα: 10 χρόνια στον θρόνο - Η επέτειος γιορτάστηκε με πολλές φωτό από την ιστορική στιγμή & χαμόγελα

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο.

Δέκα χρόνια μετράνε στο θρόνο ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα.

Μέσα από μία σειρά φωτογραφιών και βίντεο θέλησαν να γιορτάσουν και να μοιραστούν αυτό το γεγονός με τον κόσμο.

Στις 28 Ιανουαρίου 2013, η Βεατρίκη εξήγγειλε την πρόθεσή της να παραιτηθεί από τον θρόνο της Ολλανδίας. Το πρωί της 30ης Απριλίου υπέγραψε την παραίτησή της από τα Ανάκτορα του Άμστερνταμ. Αργότερα το ίδιο απόγευμα, ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος ορκίστηκε ως βασιλιάς ενώπιον της εθνοσυνέλευσης και ακολούθησε η ενθρόνισή του στο ναό Νιούε Κερκ.

Ως βασιλιάς, ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος έχει εβδομαδιαίες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και συζητά τακτικά με υπουργούς και κρατικούς γραμματείς. Υπογράφει, επίσης, όλες τις πράξεις του κοινοβουλίου και τα βασιλικά διατάγματα. Αντιπροσωπεύει το βασίλειο στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Κατά την ετήσια έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου, παραδίδει ομιλία από το θρόνο του και αναγγέλλει τα σχέδια της κυβέρνησης για το κοινοβουλευτικό έτος. Το σύνταγμα απαιτεί ο βασιλιάς να διορίζει, να απομακρύνει και να ορκίζει όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης και τους κρατικούς γραμματείς. Είναι, επίσης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας της Ολλανδίας, ενός συμβουλευτικού οργάνου που αναθεωρεί προτεινόμενη νομοθεσία. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ο μονάρχης προεδρεύει σπάνια στις συνεδριάσεις του συμβουλίου.

Η Μάξιμα έγινε η πρώτη Ολλανδή βασιλική σύζυγος μετά την Πριγκίπισσα Έμμα του Βάλντεκ και Πύρμοντ. 

Στις 30 Μαρτίου 2001 το ζευγάρι ανακοίνωσε τον αρραβώνα του, η Μάξιμα απευθύνθηκε στο έθνος μιλώντας στα ολλανδικά (η οποία τότε μιλούσε μόνο τα βασικά) κατά τη διάρκεια της ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής. Έλαβε την ολλανδική ιθαγένεια σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα στις 17 Μαΐου 2001 και από εκείνη την στιγμή έχει διπλή υπηκοότητα, την αργεντινή και την ολλανδική. Ο αρραβώνας τους εγκρίθηκε επισήμως από το κοινοβούλιο της Ολλανδίας μέσα στο 2001 - ένα απαραίτητο βήμα για τον Γουλιέλμο Αλέξανδρο ώστε να παραμείνει κληρονόμος του θρόνου.

Διαβάστε ακόμη: Όταν η βασίλισσα Μάξιμα έβαλε την πιο εντυπωσιακή καμπαρντίνα της άνοιξης - Μοέζ, εκκεντρική με κρίκους και χρυσό clutch

Η Μάξιμα και ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος παντρεύτηκαν στις 2 Φεβρουαρίου 2002 με πολιτικό γάμο στο Μπερς Βαν Μπερλάχε του Άμστερνταμ, ενώ στην συνέχει ακολούθησε ο θρησκευτικός γάμος στο Ναό Νιούε Κερκ του Άμστερνταμ. Μετά τον γάμο παρέμεινε Ρωμαιοκαθολική, και έλαβε τον τίτλο της Πριγκίπισσας της Ολλανδίας, Πριγκίπισσα της Οράγγης-Νασσάου. Έχουν αποκτήσει τρεις κόρες, την Αικατερίνη-Αμαλία, την Αλεξία, την Αριάδνη. Η πρωτότοκη κόρη (20 ετών) δηλαδή η πριγκίπισσα Αμαλία είναι η διάδοχος του θρόνου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ