Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με καταιγίδες & χαλαζοπτώσεις - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Αναλυτικά η πρόγνωση

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για ακραία φαινόμενα στη χώρα αναμένεται να εκδώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, χαμηλό που έρχεται από τα δυτικά θα επηρεάσει από το απόγευμα της Τρίτης και κυρίως την Τετάρτη τα δυτικά κεντρικά και βόρεια με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Παράλληλα θα επικρατήσουν πρόσκαιρα θυελλώδεις άνεμοι 8 και πιθανόν 9 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ θα έχουμε μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις.

Οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν από το απόγευμα το Ιόνιο και και προς το βράδυ στην Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία (κυρίως τα δυτικά τμήματα) και την Πελοπόννησο

Καιρός Τετάρτη

Αύριο Τετάρτη (03-05-2023) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα έχουν α) το Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η Θεσσαλία και η κεντρική Μακεδονία. β) έως και τις απογευματινές ώρες έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Στερεά και τη δυτική και βόρεια Πελοπόνησο.γ) από τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο δείκτης επικινδυνότητος EFI (Extreme Forecast Index) δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός ωστόσο χρειάζεται προχοχή κατά την διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

Καιρός Πέμπτη

Την Πέμπτη (04-05-2023) τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ωστόσο ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος, με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες και στα ηπειρωτικά το μεσημέρι – απόγευμα

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_NMS).

Ένα βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο Πέλαγος θα επηρεάσει τη χώρα μας την Τρίτη 2 Μαΐου 2023 με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς έως θυελλώδεις νότιους ανέμους στη Δυτική Ελλάδα. Παρά την επικράτηση των νοτιάδων, η θερμοκρασία θα παραμένει περίπου 3-4°C χαμηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. 

Πιο αναλυτικά, αρχικά τις προμεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα, με τοπικές βροχές στη Δυτική Ελλάδα και την Πελ/νησο, και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο. Από το απόγευμα και κυρίως τις βραδινές ώρες της Τρίτης 2/5, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες στα Επτάνησα, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελ/νησο και βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας. Στις νοτιότερες περιοχές θα σημειωθούν και λασποβροχές λόγω της παρουσίας σκόνης από την Αφρική. 

Ο χάρτης δείχνει το συνολικό ύψος βροχής (σε χιλιοστά) που προβλέπεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 3/5 από το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. 

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια). 

Παράλληλα, οι νότιοι άνεμοι στο Ιόνιο Πέλαγος θα φτάσουν τα 7-8 μποφόρ, με προβλεπόμενο σημαντικό ύψος κύματος τα 3-4 μέτρα. Και στο Αιγαίοι οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, από ανατολικές κυρίως διευθύνσεις, φτάνοντας τα 6 μποφόρ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ