179 ταινίες στις Νύχτες Πρεμιέρας, που ανοίγουν αυλαία την Τετάρτη με Μαριόν Κοτιγιάρ

Με τη Μαριόν Κοτιγιάρ και το δράμα «Σώμα με σώμα» ανοίγει στις 19 του μήνα η αυλαία του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Μεγάλα ονόματα και αφιερώματα στη διοργάνωση, που δίνει ραντεβού με τους σινεφίλ σε πέντε αίθουσες

Με τη Μαριόν Κοτιγιάρ και το δράμα «Σώμα με σώμα» ανοίγει στις 19 του μήνα η αυλαία του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Μεγάλα ονόματα και αφιερώματα στη διοργάνωση, που δίνει ραντεβού με τους σινεφίλ σε πέντε αίθουσες

Γιορτή σινεμά με 179 ταινίες

Εκατόν εξήντα οκτώ προβολές για 179 ταινίες, 96 μεγάλου και 83 μικρού μήκους. Αυτό είναι σε αριθμούς το πρόγραμμα του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote, το οποίο ανακοινώθηκε χθες στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου King George, όπου ήταν παρούσα και η πρόεδρος του φεστιβάλ, Μαρία Μπόμπολα.

«Επειδή βαρεθήκαμε να ακούμε και να μιλάμε για την κρίση, γι' αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε και φέτος φεστιβάλ» είπε χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Ορέστης Ανδρεαδάκης, δίνοντας το στίγμα μιας διοργάνωσης που ενηλικιώνεται διατηρώντας την αισιοδοξία της.

Το ραντεβού των θεατών για φέτος είναι από τις 19 έως τις 30 του μήνα στους κινηματογράφους Odeon Οπερα 1 & 2, Δαναός 1 & 2 και Ιντεάλ, ενώ η έναρξη θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Παλλάς με το δράμα «Σώμα με σώμα» του Ζακ Οντιάρ, που έχει για πρωταγωνίστρια τη Μαριόν Κοτιγιάρ στον ρόλο μιας εκπαιδεύτριας φαλαινών που, έπειτα από ένα ατύχημα, χάνει και τα δυο της πόδια. Στο πλευρό της ο Ματίας Σενέρτς.

Ακολουθώντας το νέο ελληνικό ρεύμα, οι νέοι Ελληνες μικρομηκάδες κάνουν θαύματα  Ορέστης Ανδρεαδάκης Ακολουθώντας το νέο ελληνικό ρεύμα, οι νέοι Ελληνες μικρομηκάδες κάνουν θαύματα

Ορέστης Ανδρεαδάκης

Αυτό που χαρακτηρίζει τη φετινή διοργάνωση δεν είναι μόνο το αισιόδοξο βλέμμα αλλά και η δυναμική παρουσία του ελληνικού κινηματογράφου, με ένα νέο ελληνικό τμήμα αφιερωμένο στη μικρού μήκους ταινία να παίρνει τη θέση του ανάμεσα στα υπόλοιπα τμήματα.

«Ακολουθώντας το νέο ελληνικό ρεύμα, οι νέοι Ελληνες μικρομηκάδες κάνουν θαύματα», σχολίασε σχετικά ο Ορέστης Ανδρεαδάκης. Παράδειγμα, το μικρού μήκους φιλμ του Γιώργου Ζώη «Τίτλοι τέλους» που τιμήθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας και θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote εκτός διαγωνισμού (κατ' απαίτηση του ίδιου). Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των νέων δημιουργών, το εν λόγω διαγωνιστικό περιλαμβάνει 66 ταινίες μικρού μήκους από 169 που κατατέθηκαν στο σύνολο, ενώ ο νικητής θα λάβει το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ. Θυμίζουμε, ακόμη, πως για τέταρτη συνεχή χρονιά το φεστιβάλ θα βραβεύσει τις πιο αξιόλογες κινηματογραφικές δημιουργίες, απονέμοντας τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών Ελληνικών Ταινιών.

Ο Ματίας Σενέρτς με την Μαριόν Κοτιγιάρ στο δράμα «Σώμα με σώμα» του Ζακ Οντιάρ που θα ανοίξει τις Νύχτες Πρεμιέρας CosmoteΟ Ματίας Σενέρτς με την Μαριόν Κοτιγιάρ στο δράμα «Σώμα με σώμα» του Ζακ Οντιάρ που θα ανοίξει τις Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote

Ως προς τα υπόλοιπα τμήματα του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, σημαντικές ταινίες της νέας κινηματογραφικής σοδειάς θα δούμε στις Πρεμιέρες, με πιο ξεχωριστή αυτή της «Αγάπης» του Αυστριακού Μίκαελ Χάνεκε, που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών. Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου με το ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη «Το πρωί και το βράδυ» ως υπενθύμιση της αγάπης του φεστιβάλ για το σινεμά. Στις 30 Σεπτεμβρίου το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα ρίξει την αυλαία του στον κινηματογράφο Δαναό με την προβολή της βραβευμένης στα φεστιβάλ των Κανών και του Σάντανς ταινίας του Μπεν Τσάπλιν «Τα μυθικά πλάσματα του Νότου».

Στο διαγωνιστικό
Δέκα ταινίες στην κούρσα για τη «Χρυσή Αθηνά»

Αν κάτι χαρακτηρίζει ένα φεστιβάλ, αυτό είναι οι πρεμιέρες του και το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του. Εδώ λοιπόν η ποσότητα και η ποιότητα κάθε άλλο παρά απογοητεύουν...

«Cosmopolis»«Cosmopolis»

Φτιάχνοντας τη δικιά μας λίστα με τις ταινίες της χρονιάς που θα δούμε σε πρώτη πανελλήνια προβολή στις Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote, σημειώνουμε, εκτός από τις ταινίες έναρξης («Σώμα με σώμα») και λήξης («Τα μυθικά πλάσματα του Νότου»): Το «Barbara» του Κρίστιαν Πέτζολντ, με τη Νίνα Χος, ένα δράμα που λαμβάνει χώρα το καλοκαίρι του 1980 στην ψυχροπολεμική Γερμανία και κέρδισε την Αργυρή Αρκτο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου. Την «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε, τον Χρυσό Φοίνικα της χρονιάς, με τους Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και Εμανουέλ Ριβά. Αλλά και άλλα δύο βαριά πυροβολικά της χρονιάς, όπως είναι το «Cosmopolis» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ με τον Ρόμπερτ Πάτινσον στον ρόλο ενός πλούσιου νεαρού που περνάει τα μύρια όσα μέσα σε μια λιμουζίνα στη Νέα Υόρκη και το «Στον δρόμο» του Βάλτερ Σάλες, μεταφορά του μυθιστορήματος του Τζακ Κέρουακ.

Ακόμη, την ελληνοτουρκική συμπαραγωγή «Η αξέχαστη πόλη», με τον Στέργιο Νιζήρη να υπογράφει ένα εκ των 6 μικρού μήκους φιλμ που ενώθηκαν σε ένα με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη. Την «Αγριότητα» του Ολιβερ Στόουν, με τους Μπλέικ Λάιβλι, Τέιλορ Κιτς, Σάλμα Χάγιεκ και Τζον Τραβόλτα, σε μια ειδική δωρεάν προβολή για τα 40 χρόνια λειτουργίας του κινηματογράφου Δαναός. Το «Διαζευγμένοι φίλοι» του Αμερικανού Λι Τόλαντ Κρίγκερ με τους Ρασίντα Τζόουνς και Αντι Σάμπεργκ. Το καρτούν «Ερνέστ και Σελεστίν» των Μπενζαμέν Ρενέρ, Στεφάν Ομπιέ και Βενσάν Πατάρ. Το καναδογαλλικό «Lawrence Anyways» του μόλις 23 ετών Ξαβιέ Ντολάν. Το «Λιώμα» του Τζέιμς Πόνσολντ, βραβευμένο με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς, καθώς και τα φιλμ «Ερωτικές συνεδρίες» του Μπεν Λιούιν και «Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα» (καρτούν) των Γάλλων Ρεμί Μπεζανσόν και Ζαν Κριστόφ Λι.

«Αγάπη»«Αγάπη»

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ φιγουράρουν 10 ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν το «Sister», μία από τις καλύτερες ελβετικές κινηματογραφικές παραγωγές των τελευταίων ετών. Η σκηνοθέτης Ούρσουλα Μέγιερ συνθέτει ένα κοινωνικό δράμα, όπου ένα 12χρονο αγόρι συντηρεί το σπίτι του κλέβοντας από τους πλούσιους επισκέπτες του κοντινού χιονοδρομικού κέντρου.

Στο αμερικανικό φιλμ «Μια υπεραπλούστευση της ομορφιάς» του Τέρενς Ναν, ο ίδιος γράφει, πρωταγωνιστεί, σκηνοθετεί και μοντάρει μία προσωπική ιστορία αγάπης στην οποία παντρεύονται οι συναντήσεις και περιηγήσεις του σε πόλεις με εντελώς πρωτότυπα κινούμενα σχέδια. Ακόμη, στο «Δώσε το πράμα» του πρωτοεμφανιζόμενου Ανταμ Λεόν μας αποκαλύπτεται μια εντελώς διαφορετική Νέα Υόρκη, ενώ στο βουλγάρικο «Αγάπη, πίστη και ουίσκι» της Κριστίνα Νικόλοβα μια Βουλγάρα αποφασίζει να αφήσει πίσω της τη μεγάλη αμερικανική μητρόπολη για να ταξιδέψει πίσω στην πατρίδα της.

«Φαύλος κύκλος»«Φαύλος κύκλος»

Τις ταινίες του Διαγωνιστικού συμπληρώνουν το σουηδικό «Avalon» του Αξελ Πέτερσεν, το «Εδέμ» της Μέγκαν Γκρίφιθ (η αληθινή ιστορία μιας νεαρής, δεύτερης γενιάς Ασιάτισσας στις ΗΠΑ, που πέφτει θύμα απαγωγής και σωματεμπορίας), το «Νέα και τρελιάρα» της Μαριαλί Ριβάς από τη Χιλή, η εσθονική σάτιρα «Τη μανιταρίσαμε» του Τόμας Χουσάρ, το «Μια νύχτα» της Λούσι Μαλόι και το «Teddy bear» του Δανού Ματς Ματίεσεν.

Οι ελληνικές συμμετοχές
Ημερολόγια, δημοκρατία και ντοκιμαντέρ

Γιορτή σινεμά με 179 ταινίες

Ο κατάλογος του φεστιβάλ περιλαμβάνει και επερχόμενες ελληνικές ταινίες από ένα μεγάλο κινηματογραφικό φάσμα με στόχο να έχουν βήμα όλες οι φωνές του ελληνικού σινεμά, είτε μιλούν μέσα από ταινίες μυθοπλασίας είτε μέσα από ταινίες τεκμηρίωσης. Εδώ ο Γάλλος Μάρκος Γκαστίν, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, με το ντοκιμαντέρ «Δημοκρατία, ο δρόμος του Σταυρού», που γύρισε στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, έχει μια θέση δίπλα στο Ανδρέα Μαριανό, που γύρισε το «Ροντ Ντάντλεϊ: ένας Αυστραλός δημιουργεί στη Λομβαρδία» αλλά και τον Πέτρο Σεβαστίκογλου και την «Ελκυστική ψευδαίσθησή» του.

Παρόντες στο πρόγραμμα είναι και ο νεοεμφανιζόμενος Ηλίας Γεωργόπουλος με το «Breakdown reward», ο Μπιλ Μουσούλης με το «Wild and precious», η Στέλλα Θεοδωράκη με την καινούργια δουλειά της, τα «Ημερολόγια αμνησίας», ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης με το «They glow in the dark», ο Κωστής Ζουλιάτης με το «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)», ο Βαγγέλης Ρήγας με το ντοκιμαντέρ «Spitfire», ο Διαμαντής Καραναστάσης με το «Αίμα», ο Αντώνης Μποσκοΐτης με το ντοκιμαντέρ «Κατερίνα Γώγου - Για την αποκατάσταση του μαύρου», ο Ανδριανός Γεωργαντάς με το «Dogs, cats and rats» και ο Στέφανος Τσιβόπουλος με το «The remake/Land/Lost monument/Amnesia land».

Γιορτή σινεμά με 179 ταινίες

Αφιερώματα
Ο Γούντι Αλεν «συναντά» τον θρύλο της ρέγκε

Τρία είναι τα θεματικά αφιερώματα του φεστιβάλ, που προστίθενται στις ταινίες του Πανοράματος: οι Μεταμεσονύχτιες Προβολές, τα δημοφιλή Ντοκιμαντέρ (θυμίζουμε τα «Woody Allen: A documentary» για τον Γούντι Αλεν και «Μπομπ Μάρλεϊ» για τον θρύλο της ρέγκε) και το Σινεμά στα Ορια. Κατ' αρχήν, το ενδιαφέρον αφιέρωμα στον υποψήφιο για Οσκαρ σεναρίου το 1991 Γουίτ Στίλμαν. Οι ταινίες «Metropolitan», «Barcelona» και «The Last Days of Disco», αλλά και η καινούργια του «Δεσποινίδες εν συγχύσει», που έκλεισε το 68ο Φεστιβάλ της Βενετίας, αποτελούν τη ρετροσπεκτίβα. Ταυτόχρονα, οι Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote μάς προτείνουν μέσα από μια επιλογή αντιπροσωπευτικών ταινιών να γνωρίσουμε και το είδος του κινηματογραφικού Camp, αλλά και το ιαπωνικό στούντιο «Nikkatsu» με αφορμή τα 100 χρόνια του.

Γιορτή σινεμά με 179 ταινίες

Ο Φατίχ Ακίν θα παίξει μουσική

Eνας παλιός γνώριμος για τους θαμώνες των προβολών και των πάρτι της διοργάνωσης, ο σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, επανέρχεται για να παρουσιάσει στις 20 του μήνα την ταινία του «Μολυσμένος παράδεισος» και να παίξει τις μουσικές του αμέσως μετά, στο Mπαρ 42 (Κολοκοτρώνη 3). Στους προσκεκλημένους και ο ελληνικής καταγωγής Aνταμ Μπουσδούκος, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Barbara» Κρίστιαν Πέτζολντ με τον πρωταγωνιστή του Ρόναλντ Ζέρφελντ, ο Φιλίπ Φαλαρντό, δημιουργός του φιλμ «Ο κύριος Λαζάρ», καθώς και ο Ελληνοαυστραλός σκηνοθέτης Μπιλ Μουσούλης, που γύρισε την ταινία του «Wild and precious» κατά το ήμισυ στην Αθήνα (μαζί του θα έρθουν και οι πρωταγωνιστές Αλεσάντρο Φιγκιουρέλι και Τζένιφερ Λέβι).

Γιορτή σινεμά με 179 ταινίες

Για Οσκαρ

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου ο υποψήφιος για Οσκαρ σεναριογράφος και σκηνοθέτης Γουίτ Στίλμαν, με αφορμή το αφιέρωμα στο έργο του, θα μιλήσει στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24) για το τι σημαίνει να κάνεις ταινίες στο Χόλιγουντ.

Τα εισιτήρια

2.000 δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους, καθώς και σημαντική μείωση στις τιμές των εισιτηρίων (από 4 μέχρι 6 ευρώ) προσφέρει το Φεστιβάλ.

Ανοιχτές συζητήσεις

Γιορτή σινεμά με 179 ταινίες

Ο μουσικός Νίκος Πλατύραχος, ο σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος (φωτογραφία), ο ειδικός οπτικών εφέ Αντώνης Κοτζιάς αλλά και ο Γερμανός σκηνοθέτης Κρίστιαν Πέτσολντ, ο ηθοποιός Ρόναλντ Ζέρφελντ και ο Γάλλος σκηνοθέτης Φιλίπ Φαλαρντό είναι μεταξύ των ομιλητών στις ανοιχτές συζητήσεις για το κοινό που διοργανώνει το Φεστιβάλ έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Κομεντί

Η αγέραστη κομεντί «Τα απόρρητα της κρεβατοκάμαρας» (1959) του Μάικλ Γκόρντον με τους Ροκ Χάντσον και Ντόρι Ντέι θα προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Camp.

Ξεσηκωμός

Στο ντοκιμαντέρ «Ξεσηκωμός στο Λος Αντζελες» ο Snoop Dogg στον ρόλο του αφηγητή και οι Dr. Dre, Ice Cube, Ice-T και άλλοι εκπρόσωποι της χιπ χοπ κουλτούρας μιλούν για το πώς η εξέγερση στο Λος Αντζελες το 1991 σημάδεψε ένα ολόκληρο μουσικό κίνημα.

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ
adaliaka@pegasus.gr

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ