Αντιγόνη Ανδρεάκη: Η δημοσιογράφος που αντιμετώπισε με θάρρος τον καρκίνο, υποψήφια στο Ηράκλειο – Μιλά αποκλειστικά στο eirinika για τα πιστεύω της

Είναι υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στο Νομό Ηρακλείου, η δημοσιογράφος Αντιγόνη Ανδρεάκη, διεκδικεί την είσοδό της στη Βουλή, αφού κέρδισε προηγουμένως τον καρκίνο.

Μίλησε ανοιχτά από την πρώτη στιγμή, δεν έκρυψε τίποτα και δεν δίστασε να παρουσιάσει τις ειδήσεις στη τηλεόραση Creta ακόμα και όταν της είχαν πέσει τα μαλλιά από τις χημειοθεραπείες.

Μία τόσο δυνατή γυναίκα σας παρουσιάζω σήμερα στη στήλη Smart Interview. Η Αντιγόνη Ανδρεάκη κάνει κατάθεση ψυχής, στην Ειρήνη Νικολοπούλου και το eirinika.gr. Είναι Top Woman, είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να ζει κάθε στιγμή.

Ποια είναι η Αντιγόνη Ανδρεάκη:

Ζω και εργάζομαι μόνιμα στην περιφέρεια. Τα τελευταία 25 χρόνια παρουσιάζω καθημερινά ειδησεογραφικό μαγκαζίνο σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό , TV Creta, ενώ παράλληλα παρουσιάζω καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή από την συχνότητα του ΣΚΑΙ Κρήτης. Είναι η τρίτη μου συμμετοχη στις εθνικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον Νομό Ηρακλείου (υπήρξα υποψήφια το 2007 - 2009 και το 2023).

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και κείμενο

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική:

Γιατί η πολιτική είναι στο DNA μου και κυρίως γιατί πολιτική είναι οτιδήποτε αφορά στην καθημερινότητα μας , στον τόπο μας , στο παρόν και το μέλλον μας . Είμαι οπαδός της λογικής πως κάθε ένας από εμάς θα έπρεπε να μετέχει στα κοινά από όποιο μετερίζι μπορεί  να εκφράσει τις προτάσεις και τους στόχους του.

Στον Σύλλογο του σχολείου του παιδιού του, στα τοπικά συμβούλια , στον Δήμο είτε στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Καθώς μόνο μέσα από την ενεργό συμμετοχή μας μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο. Στην ζωή μου έχω μια πυξίδα: Να είμαι χρήσιμη. Και αυτό επιδιώκω να κάνω τόσο μέσα από το επάγγελμα μου όσο και από την συμμετοχή μου στις εθνικές εκλογές . Θεωρώ πως η πολιτική δεν πρέπει να λειτουργεί αποκομμένη από την κοινωνία αλλά για να μπορέσει αυτό να πραγματωθεί θα πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος με τους πολιτικούς .

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους:

Να μην μασάνε! Η νέα γενιά είναι μια γενιά εξελιγμένη, με πολλά ερεθίσματα και πολλές πληροφορίες . Είναι όμως και μια γενιά που έζησε τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας , βιώνει την βία σε διάφορες μορφές και αγωνιά για το αύριο . Τα παιδιά αυτά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση ούτε προσφέρονται για να τους πετάς "τυράκια" όπως εκείνο της κατάργησης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής όπως έκανε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά κυρίως δεν πρέπει να υποτιμάς τις ανάγκες και τα όνειρά τους για το αύριο . Συχνά ακούω πολιτικούς να αναφέρονται στους νέους σαν να πρόκειται για κάποιο ουδέτερο και απαθή όχλο, απρόσωπο που απλά μας ενδιαφέρει αν θα πάει στην κάλπη και τι θα ψηφίσει . Την αδικεί κατάφωρα αυτό την νέα γενιά. Για να μπορέσεις να συνομιλήσεις μαζί τους πρέπει πρώτα να αφουγκραστείς τις ανάγκες τους , να μάθεις την γλώσσα τους. Όσο με αφορά η σχέση μου μαζί τους χτίζεται με ρεαλισμό και ειλικρίνεια. Όπως άλλωστε αρμόζει σε κάθε τίμια σχέση που θέλεις να έχει διάρκεια.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα

Ακούμε καθημερινά περιστατικά βίας, κακοποίησης, παρενόχλησης γυναικών, τι πρέπει να γίνει ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα;

Η αλήθεια είναι πως τόσο μέσα όσο και μετά την πανδημία ήρθαμε ως κοινωνία αντιμέτωποι σε μεγαλύτερη συχνότητα με όρους όπως η κακοποίηση , η παρενόχληση , η γυναικοκτονία. Το κίνημα #metoo άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση στην χώρα μας τόσο για το νομοθετικό όσο και για το κοινωνικό πλαίσιο που αφορά στην κακοποίηση. Προφανώς κι έγιναν βήματα που αφορούν στην προστασία των θυμάτων αλλά και στην διαδικασία των ταχύτερων διαδικασιών . Σε όλη την Ελλάδα ιδρύθηκαν γραφεία για καταγγελίες  κακοποίησης μέσα στην Ελληνική Αστυνομία, το panic button , η γραμμή βοήθειας είναι νεότερα όπλα στην φαρέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Φτάνουν ; Θα σας πω όχι! Προέρχομαι από μια περιφέρεια που πανελλαδικά φέρει αρνητική πρωτιά ως προς τον αριθμό των καταγγελιών που αφορούν στην κακοποίηση. Η απάντηση για την σταδιακή μείωση και εξάλειψη της βίας είναι η παιδεία, η παιδεία, η παιδεία. Η ανοιχτή συζήτηση με ειδικούς, οι ψυχολόγοι στα σχολεία, οι ειδικοί ψυχικής υγείας προσβάσιμοι στην κοινωνία και μια σειρά από δράσεις, έτσι ώστε να χτιστεί ένα πλέγμα προστασίας. Η αλλαγή της κουλτούρας αλλά και η θεσμοθέτηση υπηρεσιών κοντά στις γυναίκες θύματα οι οποίες χρειάζεται να μην βιώνουν δευτερογενώς την βία τόσο από τις κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και τα αργά και γραφειοκρατικά αντανακλαστικά των υπηρεσιών.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΑΝΔΡΕΑΚΗ Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ N. Ηρακλείου N ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;

Μιας χώρας με πολίτες που θα αισθάνονται ασφάλεια , ισονομία και ισότητα. Μιας χώρας που η αξιοκρατία θα είναι εδραιωμένη και θα αφορά στις ικανότητες. Μια Ελλάδα που σε θέσεις ευθύνης θα συναντάμε μεγαλύτερα ποσοστά εκπροσώπησης του γυναικείου φύλου. Μια Ελλάδα με εξωστρέφεια και άριστες σχέσεις με χώρες του εξωτερικού. Μια Ελλάδα που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα διεθνή φόρα λόγω της ανάπτυξης της. Μια Ελλάδα που θα γεύεται τους καρπούς των επενδύσεων στην καινοτομία και την έρευνα και που χάρη σε αυτή την προσπάθεια θα έχει πλέον την δυνατότητα να υποδεχθεί πίσω στα πάτρια εδάφη της τους χιλιάδες των Ελλήνων που διάλεξαν τον δρόμο της φυγής στο εξωτερικό. Πιστεύω πολύ στις ικανότητες των Ελλήνων  αλλά και της γενιάς που έρχεται. Πολίτες με ανεπτυγμένο πνευματικό επίπεδο , με μόρφωση που δουλεύουν σκληρά και αγαπούν την επιτυχία. Ονειρεύομαι μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της τον διχασμό, τις ιδεοληψίες και θα κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις της.

Κατά την άποψή σας, ποια στοιχεία συνθέτουν μια σύγχρονη κοινωνία:

Η χώρα μας έρχεται από μια βαθιά οικονομική κρίση που οι πληγές της ακόμη δεν έχουν πλήρως επουλωθεί αλλά και από το σοκ της πανδημίας που άφησε επίσης σημάδια στην κοινωνία. Δίνουμε καθημερινά μάχες να αποτινάξουμε καθετί παλιό που μας κρατάει πίσω και δυστυχώς δέσμιους σε συμπεριφορές και αντιλήψεις που δεν ταιριάζουν με μια σύγχρονη κοινωνία. Η καχυποψία, η ροπή προς τον λαϊκισμό, η αποστροφή προς τους θεσμούς και τους πολιτικούς, η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σύγχρονης κοινωνίας, ωστόσο υπάρχει και μια μερίδα της κοινωνίας που αγαπά την πρόοδο, την εξωστρέφεια, τις τέχνες, τα γράμματα. Που ταξιδεύει και γνωρίζει ξένους πολιτισμούς. Υπάρχει ένα σοβαρό κύτταρο αυτής της κοινωνίας που εργάζεται σκληρά αλλά θέτει υψηλούς στόχους και που αγαπά να αγαπά αυτή την χώρα. Αυτό το ιδιόμορφο αμάγαλμα χαρακτηριστικών συνθέτει τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας

Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

Η επικράτηση του φόβου, του λαϊκισμού, του ψέματος  και της ρηχότητας . Με φοβίζει αυτή η ροπή προς το εύκολο, το ανώδυνο. Αγαπώ την εξέλιξη και λυπάμαι όταν διαπιστώνω πως μερίδα της κοινωνίας αρκείται στο λίγο ή στο βόλεμα. Η Ελλάδα διαθέτει όλα εκείνα τα εχέγγυα για να προχωρήσει μπροστά και να διαπρέψει αλλά πρέπει συνεχώς να δίνει μάχες με τον κακό της εαυτό.

Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε:

Αυτό που είχε πει ο Αννίβας προσπαθώντας να διασχίσει τις Άλπεις το 212π.Χ "Είτε θα τον βρούμε τον δρόμο, είτε θα τον φτιάξουμε". Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει πολύ στις προσωπικές μας δυνάμεις , στις ικανότητες και στην πολύ δουλεία. Η καταγωγή μου ,είμαι παιδί αγροτικής οικογένειας συχνά με ανάγκαζε να δουλεύω διπλά και τριπλά σε σχέση με άλλους για να τα καταφέρω. Έτσι όμως έμαθα από νωρίς πως δεν είναι η καταγωγή σου η μοίρα σου αλλά οι ικανότητες σου.

Μεγαλύτερο προτέρημα και ελάττωμα;

Σχεδόν χωρίς καν να το σκεφτώ, θεωρώ πως το μεγαλύτερο μου προτέρημα είναι η ειλικρίνεια. Και που όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο εκτιμώ τους αληθινούς και ειλικρινείς ανθρώπους. Η αλήθεια δεν σε προδίδει ποτέ ακόμη κι αν είναι η πιο σκληρή . Κάνει τις σχέσεις διάφανες και σε γλιτώνει από κόπο και χρόνο. Είμαι τόσο οπαδός της αλήθειας που πολλές φορές μου έχει κοστίσει σε σχέσεις και καταστάσεις που θα μπορούσα να είχα διαφορετικά αξιοποιήσει στην ζωή μου κι αυτό ίσως να γίνεται ενίοτε και ελάττωμα. Αλλά μ αρέσει τα βράδια να κοιμάμαι ήσυχη.

Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας;

"Μπράβο κοριτσάκι μου".  Αυτό θα του έλεγα. Ζούμε σε μια κοινωνία που φοβόμαστε να πούμε μπράβο στον εαυτό μας, μπράβο στον άλλο. Κι επειδή έρχομαι από μια μεγάλη περιπέτεια με την υγεία μου δίνοντας μια μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, βγαίνοντας νικήτρια,  έμαθα να μ αγαπώ περισσότερο. Να μου δίνω χρόνο και να εκτιμώ το σήμερα. Αλλά κυρίως να μην ξεχνώ να μου λέω μπράβο!

Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο:

Σε καιρό "ειρήνης" αυτό θα ήταν μια κανονική ερώτηση γιατί διανύοντας τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου δεν τίθεται θέμα ελεύθερου χρόνου... Ωστόσο  ζώντας μόνιμα στην Κρήτη, δηλαδή στον παράδεισο, φροντίζω στον ελεύθερο μου χρόνο να δραπετεύω στα αγαπημένα μέρη. Στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης , στο Βάι , στον Ξηρόκαμπο αναζητώντας την τέλεια πανσέληνο. Στα Σφακιά και στο Λουτρό κάνοντας βόλτες με κανό η βάρκα σε παραλίες που λίγα μέτρα γης αρκούν για να μιλήσεις με τον Θεό και να μηδενίσεις το κοντέρ... Κι ως γνήσια Κρητικιά θα σας πω πως ένα καλό ζυμωμένο παξιμάδι ψημένο στον ξυλόφουρνο, μια φρέσκια ντομάτα , λάδι και λίγο χοντρό αλάτι μου αρκεί για να με απογειώσει γευστικά. Αν δε κάπου στο βάθος ο ήχος παραπέμπει σε νότες μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι, τότε ναι! είμαι πραγματικά στον παράδεισο!

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και πλήθος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αντιγόνη Ανδρεάκη  γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1975 , κατάγεται από αγροτική οικογένεια. Είναι παντρεμένη με το Γρηγόρη Σταθόπουλο και έχουν αποκτήσει ένα παιδί, την δεκάχρονη Γαβριέλα . Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία με υποτροφία στο North College -BTEC.

1997-2004: Η επαγγελματική της δραστηριότητα ξεκίνησε το 1997 εργαζόμενη ως παρουσιάστρια στο μεσημεριανό μαγκαζίνο “Καλό Μεσημέρι” στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV . Μια εκπομπή που έως το 2004 βρισκόταν πρώτη σε τηλεθέαση, στην μεσημεριανή ζώνη στην Κρήτη , σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις. . Παράλληλα αρθρογραφεί στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και δίνει καθημερινό ραντεβού στα ερτζιανά στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84

2004-2006: Παρουσιάζει το απογευματινό ενημερωτικό μαγκαζίνο  “Κρήτη Σήμερα” στο Κρήτη TV.

2006: Εκλέγεται στο Δήμο Ηρακλείου Δημοτική Σύμβουλος .  Κατά το διάστημα της θητείας της διετέλεσε:

•              Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης (ΔΕΠΤΑΗ) στην οποία ανατέθηκε η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των δημοτικών επιχειρήσεων  καθώς και η εξέλιξη της ανέγερσης της δημιουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου.

•              Μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής.

•              Μέλος της Επιτροπής για την χάραξη στρατηγικής στον τομέα  του τουρισμού και της εξωστρέφειας με στόχο να αποκτήσει το Ηράκλειο διακριτή ταυτότητα ως πόλη – προορισμός.

•              Μέλος επιτροπής για την ενίσχυση συνεργασιών με Ευρωπαϊκές πόλεις με στόχο την δημιουργία θεματικών φεστιβάλ στο Ηράκλειο .

2007: Θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα με την ΝΔ, στο Νομό Ηρακλείου, στις εθνικές εκλογές λαμβάνοντας 13.930 σταυρούς προτίμησης.

2009: Θέτει εκ νέου υποψηφιότητα με την ΝΔ στις εθνικές εκλογές λαμβάνοντας 11.592 σταυρούς προτίμησης.

2010-2015: Εργάζεται στην Αθήνα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο “Αθήνα 9,84” εκφωνώντας  τα δελτία ειδήσεων. Παράλληλα εργάζεται σε ενημερωτικά site και σε άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

2016-2023: Επιστρέφει στην Κρήτη και εργάζεται στην Τηλεόραση Creta, παρουσιάζοντας το καθημερινό ειδησεογραφικό μαγκαζίνο, Live με την Αντιγόνη, πρώτο στην τηλεθέαση στην ζώνη 15:00-17:00 . Παράλληλα αρθρογραφεί στο ενημερωτικό site Creta24 και παρουσιάζει καθημερινά ραδιοφωνική ενημερωτική εκπομπή στην πρωινή ζώνη του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ Κρήτης

Φέτος της ανατέθηκε η παρουσίαση του απογευματινού δελτίου ειδήσεων της Τηλεόραση Creta

Δεκέμβριος 2021:  Διοργανώνει ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου σειρά διαλέξεων με την συμμετοχή ακαδημαϊκών και εκπροσώπων του πνεύματος που καθιερώνονται στον ετήσιο προγραμματισμό του Πολιτιστικού  με τον τίτλο: “Έάλω η πόλις”.

Κοινωνική - εθελοντική δράση

Η Κοινωνική της δραστηριότητα είναι μακρόχρονη, πολύπλευρη  και επικεντρώνεται στους χώρους του: πολιτισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης , με περισσότερη ευαισθησία στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Ιούνιος 2022:  Νόσησε από καρκίνο στο μαστό, υποβλήθηκε σε χειρουργεία,  χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες. Προέβαλε από την πρώτη στιγμή την περιπέτεια της υγείας της προτρέποντας τις γυναίκες σε προληπτικές εξετάσεις. Η δημόσια εξομολόγηση της είχε τέτοια απήχηση που σε διάστημα λίγων εβδομάδων οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού παρουσίασαν ραγδαία  αύξηση στην Κρήτη.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, αίθουσα σύνταξης και κείμενο

Παράλληλα εργαζόταν στην τηλεόραση και είναι  η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που παρουσίαζε καθημερινή εκπομπή χωρίς να κρύψει τα σημάδια της ασθένειας της βγαίνοντας στον “αέρα” χωρίς περούκα ενώ είχε χάσει τα μαλλιά της από τις χημειοθεραπείες στις οποίες υποβαλλόταν εκείνη την περίοδο. Ο τρόπος που διάλεξε να αντιμετωπίσει την ασθένεια της  και το μήνυμα που εξέπεμψε  φιλοξενήθηκε σε δεκάδες εκπομπές,  δελτία ειδήσεων αλλά και σε site καθώς η στάση ζωής που κράτησε συγκίνησε το πανελλήνιο.

Απέκτησε πανελλαδικά  δημόσιο βήμα στην συζήτηση για τα προβλήματα των ασθενών με καρκίνο, συμμετέχοντας παράλληλα  σε δεκάδες συνέδρια εκπροσωπώντας τους ογκολογικούς ασθενείς. Διοργανώνει με την συνεργασία ογκολογικών ιατρών και συλλόγων  ενημερωτικές εκδηλώσεις και ανοιχτές συζητήσεις με στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού γύρω από τις ογκολογικές ασθένειες  τους τρόπους αντιμετώπισης τους και κυρίως την σημασία των προληπτικών εξετάσεων στον καρκίνο.

Δεκέμβριος 2022: Επιλέγεται ως τακτικό μέλος της Επιτροπής που εδρεύει στην Αθήνα Γυναίκες στην Ογκολογία στην Ελλάδα W4O Hellas

Βραβεύεται για την εθελοντική προσφορά της στην Κρήτη.

Ιανουάριος 2023: Συμμετείχε στην καμπάνια της παρουσίασης στην Κρήτη  του Εθνικού προγράμματος Πρόληψης Υγεία Μπροστά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας  υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας κας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ