3 φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στους φίλους μας - Μπορούν να βλάψουν την σχέση, παρά τις συγνώμες

Πρέπει να τις αποφεύγουμε

Όλοι γνωρίζουμε ότι μια λέξη που ειπώθηκε, δεν μπορεί να ξεχαστεί αν πληγώσει τον άλλον. Παρόλα αυτά εξακολουθούμε να λέμε πράγματα στους φίλους μας, για τα οποία μετανιώνουμε μετά.

Υπάρχουν φράσεις που μπορεί να βλάψουν μια φιλία και πρέπει να τις αποφεύγουμε, όσο κι αν ζητάμε συγνώμη μετά.

“Είμαι απασχολημένος τώρα”.

Ας το παραδεχτούμε. Είμαστε όλοι απασχολημένοι. Οι ρυθμοί της ζωής στις μέρες μας τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Email μέχρι το βράδυ, μηνύματα, δουλειά από το σπίτι… όλα αυτά μας κάνουν να νιώθουμε πως δεν έχουμε χρόνο για τίποτα μέσα στη μέρα μας. Όλοι λένε ότι είναι απασχολημένοι, αλλά τί σημαίνει στην πραγματικότητα απασχολημένος;

Όταν ένας φίλος θέλει να περάσει λίγο χρόνο μαζί σου κι εσύ του αρνείσαι, λέγοντας ότι έχεις δουλειές, πρέπει να είσαι συγκεκριμένη σχετικά με το γιατί δεν έχεις καθόλου χρόνο για εκείνον. Γενικά και αόριστα “δεν προλαβαίνω” φανερώνει ότι η φιλία αυτή δεν είναι σημαντική για σένα και δεν προσπαθείς να τα καταφέρεις να δεις την φίλη σου.

Δεν υπάρχει δε μπορώ. Υπάρχει δε θέλω. Αν θέλεις πραγματικά να βρεθείτε, θα φτιάξεις το πρόγραμμά σου με τέτοιο τρόπο, που θα βρεις έστω και λίγη ώρα, να τα πείτε. Καλό θα είναι να ορίσεις ένα χρονικό πλαίσιο, για το πότε θα ξέρεις ότι θα είσαι ελεύθερη. Για παράδειγμα, “θα χαλαρώσει το πρόγραμμα μου σε λίγες μέρες και θα σε πάρω τηλέφωνο να κανονίσουμε”.

“Πρέπει να….”

Η λέξη “πρέπει” δεν αρέσει σε κανέναν. Πόσο μάλλον όταν μια φίλη τη λέει στην άλλην. Κι αυτό, γιατί δίνει την εντύπωση ότι δεν σου αρέσει η φίλη σου όπως είναι και θέλεις να την αλλάξεις, αντί να αποδεχτείς τον χαρακτήρα της. Δεν είναι σωστό να παρουσιάζεις τις απόψεις σου ως εντολές.

.Λέγοντάς της για παράδειγμα, “πρέπει να αντιδράσεις έτσι” ή “πρέπει να πεις ή να κάνεις αυτό”, είναι σα να μην της αφήνεις περιθώρια να εκφραστεί ελεύθερα και σα να μην την εμπιστεύεσαι και προσπαθείς να ην κατευθύνεις εκεί που θες εσύ.

Φυσικά και οφείλεις να μοιραστείς τις απόψεις σου μαζί της, όχι όμως να την “διατάζεις”. Ενδεχομένως να θέλεις να την βοηθήσεις με το δικό σου τρόπο, που πιστεύεις ότι είναι ο σωστός, γιατί θέλεις το καλό της. Μη ξεχνάς όμως, πως οι αληθινοί φίλοι αγαπιούνται για αυτό που είναι κι όχι για αυτό που θα θέλαμε να είναι, σύμφωνα με την Μαρία Μαρκουλιδάκη και το tsemperlidou.gr.

“Εγώ τα κατάφερα, εσύ γιατί όχι;”

Μια ακόμα φράση που μπορεί να χαλάσει μια φιλία, είναι να πεις σε μια φίλη ότι εσύ τα κατάφερες και πώς είναι δυνατόν να μην μπορεί εκείνη. Λέγοντας κάτι τέτοιο, δείχνεις ναρκισσιστικά στοιχεία, πως πιστεύεις ότι είσαι καλύτερη από εκείνη. Ουσιαστικά, είναι σαν να της λες, ότι αφού δεν μπορεί εκείνη να κάνει κάτι εφικτό για τα δικά σου δεδομένα, είναι “χαζή”.

Οι πραγματικοί φίλοι δε θεωρούν ο ένας τον άλλον κατώτερο. Και προφανώς, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Αν εσύ, για παράδειγμα, κατάφερες να χάσεις 10 κιλά σε 2 μήνες, δε σημαίνει ότι οφείλει κι η φίλη σου να κάνει το ίδιο. Ή αν εσύ θεωρείς πως οδηγείς καλύτερα, ποιός ο λόγος να το χτυπάς στην άλλην ότι φοβάται την οδήγηση; Δεν πετυχαίνεις τίποτα έτσι, μόνο να την κάνεις να νιώσει πως την θεωρείς κατώτερή σου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ