Ωραίο εξώφυλλο για τη Νατάσα Παζαΐτη: Το πλατύ χαμόγελο, τα γαλανά μάτια & η αυτοπεποίθηση για τον τομέα της (φωτό)

Επισημαίνει το πως η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή γίνεται το εξώφυλλο για το περιοδικό "Υγεία για όλους".

Συγκεκριμένα, η Νατάσα Παζαΐτη, Διευθύντρια Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας και Αποκατάστασης Μαστού στο Metropolitan General, με αφορμή τον Μάιο που είναι ο μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού δείχνει πόσο μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση.

 

 

Οδηγός Πρόληψης και Πρώιμης Διάγνωσης Καρκίνου του Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι το 12,7% των γυναικών που γεννιούνται σήμερα θα νοσήσουν κάποια στιγμή στην διάρκεια της ζωής τους από καρκίνο του μαστού. Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορούν οι γυναίκες να προστατέψουν τον εαυτό τους από την εν δυνάμει θανατηφόρα νόσο:

Μειώστε τον κίνδυνο
Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία και οι κληρονομικές γονιδιακές μεταλλάξεις. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο και τις επιπτώσεις του στην υγεία μας, ούτε και να απαλλαγούμε από γονίδια που προκαλούν καρκίνο του μαστού. Μπορούμε όμως να ακολουθήσουμε έναν τρόπο ζωής που θα μας θωρακίσει ενάντια στον καρκίνο.

  • Τρώτε υγιεινά. Να προτιμάτε τροφές χαμηλών λιπαρών, ψάρια, φρούτα, λαχανικά. Ακολουθείστε μεσογειακή διατροφή και προτιμήστε ελαιόλαδο, μη κατεργασμένα σιτηρά, ρόδια και μούρα.
  • Ασκηθείτε. Ακόμη και εάν δεν μπορείτε να πάτε σε γυμναστήριο μπορείτε να περπατάτε. Οι γυναίκες που περπατάνε πάνω από 5 ώρες την εβδομάδα έχουν 30% μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
  • Αποφύγετε ορμονικές θεραπείες.
  • Θηλάστε τα μωρά σας τουλάχιστον για έξι μήνες.
  • Μην καπνίζετε και μην υπερβάλλετε στο αλκοόλ.
  • Μείνετε μακριά από τοξικές ουσίες (εντομοκτόνα, απορρυπαντικά, ραδιενεργά υλικά)

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα
Κάντε αυτοεξέταση. Εσείς οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζετε τον μαστό σας καλύτερα από όλους. Μία φορά τον μήνα στο μπάνιο με την βοήθεια του αφρόλουτρου να κάνετε αυτοψηλάφιση με κυκλικές απαλές κινήσεις γύρω από κάθε μαστό.

Εάν ψηλαφήσετε κάποιο μόρφωμα ή σκληρία στον μαστό, εάν δείτε ερυθρότητα στο δέρμα, οίδημα, έκκριμα από την θηλή, εισολκή δέρματος ή θηλής θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα εξειδικευμένο χειρουργό μαστού.

 

 

Κάντε προληπτικές εξετάσεις
Μην περιμένετε να δείτε κάποιο  σύμπτωμα για να πάτε στον γιατρό. Θα πρέπει όλες οι γυναίκες από  την ηλικία των 30 ετών να παρακολουθείστε ετησίως με κλινική εξέταση και υπέρηχο από ειδικό στις παθήσεις του μαστού γιατρό. Από την ηλικία των 40 ετών θα πρέπει να υποβάλλεστε ετησίως και σε ψηφιακή μαστογραφία. Η μαστογραφία είναι η μόνη εξέταση που μπορεί να διαγνώσει τον πιο πρώιμο καρκίνο πριν γίνει ψηλαφητός και απειλητικός για την ζωή.

Οι καμπάνιες ενημέρωσης και η ευαισθητοποίηση των γυναικών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού των προσυμπτωματικών ελέγχων και παράλληλα την μείωση  θνησιμότητας των γυναικών από καρκίνο του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον καρκίνο του μαστού μπορούμε τουλάχιστον να τον διαγνώσουμε έγκαιρα και να τον θεραπεύσουμε.

Μην ξεχνάτε ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Μάθετε περισ΄σοτερες πληροφορίες στην ιστοσελίκδα της: natasapazaiti.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ