100 χρόνια Πρίγκιπας Ρενιέ - μεγάλη επέτειος στο Μονακό: Το eirinika δημοσιεύει σπάνιες φωτό

Αποτέλεσε έναν από τους μακροβιότερους μονάρχες του 20ου αιώνα.

Δεν είναι εύκολο να συνοψίσεις ολόκληρη τη ζωή ενός ατόμου σε λίγες σύντομες παραγράφους.

Ειδικά αν αυτό το πρόσωπο είναι ο πρίγκιπας Ρενιέ Γ', ο οποίος θα γιόρταζε τα 100ά γενέθλιά του αυτή την άνοιξη.

 

 

 

 

Ο καθοριστικός υπεύθυνος για την αναζωογόνηση της οικονομίας του Μονακό μετά από έναν παγκόσμιο πόλεμο, ο παραμυθένιος γάμος του με την Γκρέις Κέλι, η μετατροπή του Μονακό σε τουριστικό και επιχειρηματικό προορισμό, η δημιουργία μιας ολόκληρης νέας συνοικίας γεμάτης πολιτιστικούς χώρους, η εγγύηση της ανεξαρτησίας του κράτους των Μονεγάσκων με ένα νέο σύνταγμα και η ένταξη του Μονακό στα Ηνωμένα Έθνη είναι μερικά μόνο από τα ιστορικά και εκπληκτικά επιτεύγματα που πέτυχε ο πρίγκιπας Ρενιέρος κατά τη διάρκεια της ζωής του.

 

 

 

 

Η ζωή του 

Ο Πρίγκιπας Ρενιέ Γ΄  (31 Μαΐου 1923 - 6 Απριλίου 2005) ήταν ο μονάρχης του Πριγκιπάτου του Μονακό για σχεδόν 56 χρόνια. Αποτέλεσε έναν από τους μακροβιότερους μονάρχες του 20ου αιώνα.

Ο Ρενιέ γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1923 στο Μονακό. Ήταν ο μόνος γιος του Πιέρ ντε Πολινιάκ και της Πριγκίπισσας Καρλότας του Μονακό. Είχε μία αδελφή, την Πριγκίπισσα Αντουανέτα του Μονακό, η οποία ήταν σχετικά μη δημοφιλής εξαιτίας των κακών σχέσεών της με την Πριγκίπισσα Γκρέις και των προσπαθειών που έκανε ανατροπής του Ρενιέ.

 

 

Στις 9 Μαΐου 1949, μετά το θάνατο του παππού του Λουδοβίκου, ο Ρενιέ ανέλαβε το θρόνο του πριγκιπάτου, καθώς η μητέρα του είχε παραιτηθεί από το 1944 από τα δικαιώματά της στο θρόνο.[

Τις δεκαετίες του 1940 και του 1950 ο Πρίγκιπας ζούσε με τη Γαλλίδα ηθοποιό Ζιζέλ Πασκάλ. Το ζευγάρι φαίνεται να χώρισε όταν η αδελφή του διέδωσε φήμες ότι η ηθοποιός δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί, κάτι που διαψεύστηκε αργότερα όταν η Ζιζέλ παντρεύτηκε και απέκτησε ένα παιδί.

Ιnstagram/gracedemonaco_

 

 

Γάμος και οικογένεια

Η πριγκιπική οικογένεια του Μονακό το 1966.

Μετά από ένα χρόνο σχέσης με την διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιό Γκρέις Κέλι, ο Πρίγκιπας Ρενιέ θα την παντρευτεί τον Απρίλιο του 1956. Οι τελετές διεξήχθησαν στο Μονακό στις 18 Απριλίου 1956 (πολιτική) και στις 19 Απριλίου 1956 (θρησκευτική). Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά:

  • την Καρολίνα στις 23 Ιανουαρίου 1957
  • τον Αλβέρτο στις 14 Μαρτίου 1958
  • την Στεφανία στις 1 Φεβρουαρίου 1965

Η σύζυγός του Ρενιέ, Γκρέις, πέθανε το 1982 σε αυτοκινητιστικό δυστήχημα. Μετά το θάνατό της εκείνος δεν ξαναπαντρεύτηκε, ενώ λέγεται ότι κάπνιζε 60 τριγάρα τη μέρα.

 

 

 

 

Ασθένεια και θάνατος

Ο τάφος του Πρίγκιπα Ρενιέ Γ΄.

Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, η υγεία του Πρίγκιπα Ρενιέ, σταδιακά επιδεινώθηκε.

 

 

Το 1999 υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς και το 2000 σε επέμβαση αφαίρεσης τμήματος του πνεύμονά του. Το Νοέμβριο του 2002 εισήχθη στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού. Τον Ιανουάριο του 2004 πέρασε τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση κόπωσης.

 

 

Τον Φεβρουάριο του 2004 θα εισαχθή ξανά στο νοσοκομείο με στεφανιαία βλάβη και ένα κατεστραμμένο αιμοφόρο αγγείο. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους θα παρουσιάσει ξανά λοίμωξη του αναπνευστικού.

Στις 7 Μαρτίου 2005 ο Ρενιέ Γ΄ εισήχθη πάλι στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού. Στις 22 Μαρτίου μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, ενώ μία ημέρα αργότερα, στις 23 Μαρτίου, ανακοινώθηκε ότι ο Πρίγκιπας υποστηριζόταν με μηχανική υποστήριξη και ότι υπέφερε από νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια.

Στις 26 Μαρτίου το παλάτι ανέφερε ότι παρά τις εντατικές συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση της υγείας του πρίγκιπα, η κατάσταση συνέχιζε να επιδεινώνεται.

Στις 31 Μαρτίου 2005 ανακοινώθηκε ότι ο γιος του Ρενιέ, ο Αλβέρτος, αναλάμβανε τα καθήκοντα του πατέρα του ως αντιβασιλέας, καθώς ο Ρενιέ δεν ήταν πλέον σε θέση να τα ασκήσει.

Την 6η Απριλίου 2005 ανακοινώθηκε ότι ο Πρίγκιπας Ρενιέ είχε πεθάνει στις 6.35 πμ, σε ηλικία 81 ετών. Στον θρόνο τον διαδέχθηκε ο γιος του ως Αλβέρτος Β΄. Κηδεύτηκε στις 15 Απριλίου 2005, δίπλα στη σύζυγό του, Γκρέις Κέλι, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ