Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «20 λεπτά πριν την ανακοπή, η Τζωρτζίνα είχε φυσιολογικό ρυθμό» - Τι κατέθεσε διευθυντής του Ωνασείου (βίντεο)

Η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας συνεχίστηκε με την κατάθεση του Διευθυντή του παιδιοκαρδιολογικού τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρο Ιωάννη Παπαγιάννη που είχε βάλει τον βηματοδότη στο κορίτσι

 

Με την κατάθεση του Διευθυντή του παιδιοκαρδιολογικού τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρο Ιωάννη Παπαγιάννη, συνεχίζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για το θάνατο της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.

Ο ιατρός ήταν κατηγορηματικός πως από τις εξετάσεις και τα ευρήματα του απινιδωτή που τοποθετήθηκε στο κοριτσάκι δεν προέκυψε η ύπαρξη γενετικού αρρυθμιογόνου νοσήματος της καρδιάς που να την οδήγησε στο θάνατο. Υποστήριξε ότι επί ένα μήνα που η Τζωρτζίνα νοσηλευόταν στη ΜΕΘ και βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση δεν είχε παρουσιάσει ποτέ αρρυθμίες, ούτε παθολογικές βραδυκαρδίες.

Η κατάθεση του Διευθυντή του παιδιοκαρδιολογικού τμήματος του Ωνασείου

«Διενεργήσαμε και άλλες εξετάσεις για να αποκαλύψουμε τυχόν άλλες λανθάνουσες διαταραχές που δεν φαίνονται στο απλό καρδιογράφημα. Και αυτό αποκλείστηκε. Κάναμε έλεγχο με υπέρηχο, ήταν όλα φυσιολογικά, εκτός από ήπιες διαταραχές που οφείλονταν στην υποξαιμία που είχε περάσει το παιδί», κατέθεσε ο κ.Παπαγιάννης.

«Δεν υπάρχει πλέον κανένα ενδεχόμενο να μπορούμε να αποδώσουμε το θάνατο του παιδιού στην καρδιά του, δεν πιστεύω ότι πέθανε από την καρδιά της», τόνισε πολλές φορές ο μάρτυρας και σημείωσε: «Τα εξαντλήσαμε όλα, δεν βρήκαμε κανένα σύνδρομο στο παιδί. Αν δεν είχαμε βάλει τον απινιδωτή θα μπορούσαμε να έχουμε τις υποψίες ότι ήταν κάτι που δεν ανιχνεύεται».

Διαβάστε ακόμα: Ρούλα Πισπιρίγκου: «Έκπληξη για τους γιατρούς ο θάνατος της Τζωρτζίνας» - Τι κατέθεσε παιδίατρος από το Ωνάσειο (βίντεο)

Ο ιατρός του Ωνασείου ξεκίνησε την κατάθεσή του μιλώντας για το ιστορικό των νοσηλειών της μικρής Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας και στο Πανεπιστημιακό Νοκοσοκομείο της πόλης.

«Υπήρχαν και τα άλλα δυο παιδιά της οικογένειας που είχαν πεθάνει. Ετέθη έτσι η υποψία καρδιολογικού νοσήματος. Η Τζωρτζίνα πριν από το συμβάν δεν είχε κανένα σύμπτωμα, ήταν ένα ζωηρό παιδί. Δεν υπήρχε κανένα εύρημα που να συνηγορεί για καρδιακό νόσημα. Στην οικογένεια δεν υπήρχε κανένα τέτοιο ιστορικό ανακοπής σε νεαρά άτομα. Στην εξέταση δεν βρέθηκε κανένα καρδιολογικό εύρημα. Στη συνέχεια κάναμε ηλεκτροκαρδιογράφημα, το παιδί παρουσίαζε φυσιολογικό ρυθμό, δεν είχε αρρυθμίες, δεν είχε καμία διαταραχή στην καρδιά. Οποιαδήποτε πληροφορία από το ηλεκτροκαρδιογράφημα ήταν φυσιολογική», τόνισε.

Διαβάστε ακόμα: Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Τυπική σε όλα, ψυχρή απέναντι στο παιδί» - Τι κατέθεσαν οι νοσηλεύτριες για την κατηγορούμενη (βίντεο)

Όπως είπε ο κ.Παπαγιάννης συζήτησε με τη Ρούλα Πισπιρίγκου και τον Μάνο Δασκαλάκη τα υπέρ και τα κατά της τοποθέτησης απινιδωτή στο κοριτσάκι.

«Είδαμε ότι υπήρχαν οι αιφνίδιοι θάνατοι των άλλων δυο παιδιών και η ανεξήγητη ανακοπή της Τζωρτζίνας. Δεν είχαμε βρει κάποιο αίτιο ότι αυτά συνέβησαν από αρρυθμία και προβληματιστήκαμε αν πρέπει να μπει το μηχάνημα. Όμως επειδή κάποια ευρήματα μπορεί να διαφύγουν αποφασίσαμε να τοποθετηθεί ο απινιδωτής ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο στο μέλλον», ανέφερε ο μάρτυρας. Όπως είπε η μητέρα έστελνε καθημερινά δεδομένα στους ιατρούς, παρότι γενικότερα ζητείται από τους γονείς να στέλνουν ανά τρεις μήνες. Από τα στοιχεία αυτά δεν είχε προκύψει κάποια παθογένεια ή κάποια αρρυθμία, υποστήριξε ο κ. Παπαγιάννης.

Η μοιραία ανακοπή

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς στο μεγάλο επεισόδιο που εμφάνισε το 9χρονο κορίτσι τον Ιανουάριο του 2022, όταν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», με τη μοιραία κατάληξη.

«Την τελευταία ημέρα ζωής του παιδιού έχουμε σημαντικά δεδομένα. Έλαβα μια κλήση από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της ανακοπής και μου ζήτησε να δω μια καταγραφή που μου είχε στείλει. Μπήκα στο σύστημα και είδα ότι στις 2 το μεσημέρι υπήρχε φυσιολογικός ρυθμός καρδιάς. Δηλαδή, 20 λεπτά πριν το συμβάν το παιδί είχε φυσιολογικό ρυθμό. Στην ανάνηψη του παιδιού γύρω στις 15.30 μου εστάλη ακόμη μια καταγραφή που έδειχνε ότι το μηχάνημα λειτουργούσε σαν βηματοδότης γιατί οι παλμοί είχαν πέσει κάτω από τους 60. Δεν είχε καταγράψει καμία επικίνδυνη αρρυθμία που να το κάνει να λειτουργήσει ως απινιδωτής. Όταν η καρδιά έπαψε να λειτουργεί μου εστάλη ένα καρδιογράφημα που έδειχνε ότι το μηχάνημα συνέχιζε να λειτουργεί όμως η καρδιά δεν ανταποκρινόταν», κατέθεσε.

Πρόεδρος: Τον Ιανουάριο του ‘22 το παιδί, έκανε κάποια επεισόδια. Σας έκανε κάποια ενημέρωση η κ. κατηγορουμένη; Σας είπε κάτι για αυτά τα επεισόδια;

Μάρτυρας: Όχι, δεν θυμάμαι κάτι.

Πρόεδρος: Λέτε στην κατάθεση σας ότι θα φαίνονταν στη καρδιά αν δεν είχαν κάνει καλή ανάνηψη στο Καραμανδάνειο.

Μάρτυρας: Αν δεν είχαν κάνει καλή ανάνηψη η καρδιά θα ήταν επηρεασμένη.

Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να υπήρχε κάποιο γενετικό αρρυθμιογόνο νόσημα και να μην ήταν ανιχνεύσιμο; Έγινε έλεγχος σε 5.000 γονίδια και ο αυτός ήταν αρνητικός, δεν είχε βρεθεί τίποτα.

Μάρτυρας: Υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό. Ακόμη και 1 στις 100 των σπάνιων περιπτώσεων θα καταγράφονταν στην λειτουργία του απινιδωτή.

Πρόεδρος: Η κεταμίνη τι είδους φάρμακο είναι;

Μάρτυρας: Είναι κατασταλτικό φάρμακο, το χορηγούμε όταν πρέπει να κάνουμε κάποια επίπονη πράξη, τη χρησιμοποιούμε για παράδειγμα σε καθετηρίαση της καρδιάς.

Πρόεδρος: Χρησιμοποιείται κεταμίνη στην ανάνηψη;

Μάρτυρας: Είναι απίθανο, όταν ο ασθενής είναι σε ανακοπή να του δόσεις κεταμίνη.

Πρόεδρος: Όταν έχουμε ένα παιδί που κοιμάται και παθαίνει ανακοπή όπως εν προκειμένω ανέφερε η κατηγορουμένη για τη Τζωρτζίνα θα προηγηθεί ταραχή, δύσκολη αναπνοή; Η περιγραφή της μητέρας είναι ότι το παιδί ανασηκώθηκε, τίναξε χέρια και πόδια. Συνάδει αυτό με ανακοπή;

Μάρτυρας: Δεν θα περίμενα ένα τέτοιο συμβάν να καταλήξει έτσι, δεν εξηγείται αυτό με υποκείμενο αρρυθμιογόνο πρόβλημα.

Εισαγγελέας: Τι αιτιολογία δίνετε; Πως γίνεται μια καρδιά γερή να σταματήσει να λειτουργεί;

Μάρτυρας: Δεν μας δόθηκε κάποια σαφής αιτία για την καρδιά.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ