Στις 18 Μαΐου ο α' γύρος των Δημοτικών Εκλογών-Στις 25 Μαΐου ο β' γύρος και οι Ευρωεκλογές
Σε πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, εξελίχθηκε η συζήτηση επί της τροπολογίας που ορίζει τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τις ευρωεκλογές.
Σε πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, εξελίχθηκε η συζήτηση επί της τροπολογίας που ορίζει τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τις ευρωεκλογές.
Η τροπολογία, που είχε ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «δίκαιη δίκη», ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία, στηριχθείσα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρει το tanea.gr.
Ένα δεύτερο μέτωπο πολιτικής σύγκρουσης αναδείχθηκε στη συζήτηση για τον αποκλεισμό από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσων προέρχονται από τρίτες χώρες και δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια.
Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι καμία σκοπιμότητα δεν κρύβεται πίσω από τις προωθούμενες αλλαγές και ότι σέβεται τους θεσμούς, ενώ αντίθετα η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για εκλογικά τεχνάσματα, στην προσπάθειά της να διασωθεί από τη μεγάλη ήττα που διαπιστώνει ότι θα υποστεί στις επερχόμενες εκλογές.
Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου, επικαλούμενος τεχνικούς και πολιτικούς λόγους. Ταυτόχρονα απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού σώματος, κάνοντας λόγο για αντιφατική λογική και τόνισε ότι θα πρέπει να απαντήσουν όσοι διαφωνούν αν έχουν ή όχι εμπιστοσύνη στον κυρίαρχο λαό. Όπως υποστήριξε ο κ. Αθανασίου, αν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν την πρώτη Κυριακή μαζί με τις αυτοδιοικητικές, οι εφορευτικές επιτροπές θα είχαν πολύ μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, λόγω και της σταυροδοσίας.
Απάντηση έδωσε ο κ. Αθανασίου και σε όσους ασκούν κριτική για τον αποκλεισμό από τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσων αλλοδαπών και ομογενών δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, παραπέμποντας σε σχετική απόφαση του ΣτΕ, αλλά και διευκρινίζοντας ότι αφορά μόνο πολίτες τρίτων χωρών και όχι της ΕΕ, οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν. Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι ο ίδιος έχει από τον Μάρτιο του 2013 έτοιμο τον νόμο περί ιθαγένειας και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω γιατί δεν ήρθε στη Βουλή, ενώ εγώ τον παρέδωσα»...
«Όλοι όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια δεν στερούνται το δικαίωμα ψήφου. Καλώς ή κακώς, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη. Έπρεπε να εφαρμοστεί η απόφαση. Είμαστε κράτος δικαίου και πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς», τόνισε.
Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αλλάζει στο «παρά πέντε» το εκλογικό σύστημα, ερήμην της αντιπολίτευσης. Παράλληλα έκανε λόγο για πανικό και αδιέξοδο των δύο κυβερνητικών εταίρων, που προσπαθούν «να δημιουργήσουν τεχνητή εντύπωση μπροστά στη μεγάλη εκλογική συντριβή και κατάρρευσή τους, που βλέπουν ότι έρχεται τη δεύτερη Κυριακή».
«Νομίζετε ότι με τεχνάσματα, μεθοδεύσεις και κόλπα θα επηρεάσετε το εκλογικό σώμα. Δεν θα γλιτώσετε, όμως, γιατί οι εκλογές κερδίζονται με ψήφους», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι αποδεικνύει με τη στάση του πως δεν τον ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές, αλλά μόνο οι αυτοδιοικητικές, λόγω του εσωκομματικού προβλήματος που αντιμετωπίζει. Όπως είπε, η κ. Βούλτεψη, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια «κινούμενη άμμος ευκαιριακών ψηφοφόρων που τον ψήφισαν, η οποία συγκρούεται με το 4% της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης που δεν θέλει την Ευρώπη, γι' αυτό κι αναδεικνύει ως κυρίαρχο ζήτημα ποιοι δήμαρχοι θα εκλεγούν». «Για τη ΝΔ το σημαντικότερο όλων είναι η Ευρώπη. Πρώτα είναι η Ευρώπη και όχι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Και θα πρέπει οι αντιμνημονιακοί υποψήφιοί σας να δηλώσουν αν θα δεχτούν ή όχι τα χρήματα από το μνημόνιο. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη της Ευρώπης, θα αγωνιστούμε για ισότιμη παραμονή της χώρας μας», υπογράμμισε η κ. Βούλτεψη. Και απαντώντας στις επικρίσεις για τον σταυρό προτίμησης, υποστήριξε ότι «ενοχλεί μόνον τα κόμματα που δεν έχουν ενιαία θέση απέναντι στην ΕΕ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».
Έντονα επικριτική ήταν και για τα όσα ακούστηκαν περί οπισθοδρόμησης στο θέμα της ελληνικής ιθαγένειας: «Όποιος το λέει αυτό, αν έχει άλλη γνώμη τότε πάει σε εκλογές, αλλάζει το Σύνταγμα, βάζει τους μετανάστες να κάτσουν στο κεφάλι μας και να μπουν στα σπίτια μας», υποστήριξε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Βασίλης Καπερνάρος, χαρακτήρισε προσχηματικές τις θέσεις της κυβέρνησης, την οποία επέκρινε ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης διαχώρισε τη θέση του ως προς την τροπολογία, σημειώνοντας ότι «δεν συνιστά οπισθοδρόμηση να έρχεται ρύθμιση για να προσαρμοστεί με αποφάσεις του ΣτΕ, ούτε μπορεί να είναι στοιχείο κριτικής», αλλά, όπως τόνισε,«είναι οπισθοδρόμηση να είναι από τον Μάρτιο του 2013 σε ισχύ η εγκύκλιος που πάγωσε τον νόμο περί ιθαγένειας και να μην έρχεται στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου». «Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν διαθέτει σε ισχύ νομοθετικό πλαίσιο για την ιθαγένεια. Και αντί να έρθει μια ολοκληρωμένη πρόταση φέρνετε ξεκούδουνα ρύθμιση για την ψήφο των μεταναστών», τόνισε και απέδωσε ευθύνες και στο ΠΑΣΟΚ, διότι δεν έχει έλθει ακόμα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο «για διακηρύξεις που περίσσεψαν περί κράτους δικαίου, από όλους όσοι κάνουν ότι δεν ζούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα, αλλά στο διάστημα»... Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της λίστας στις ευρωεκλογές, αλλά κατά στο να συμπέσουν με τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των ετεροδημοτών, μειώνοντας τα έξοδα μετακίνησής τους, με κατάργηση των διοδίων και με φθηνά εισιτήρια.
«Κανένας δεν μπορεί να βάζει ψευδεπίγραφα διλήμματα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματός του, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για παλαιοκομματική λογική.
«Η τροπολογία προστατεύει το κύρος των θεσμών της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης και αν κάποιοι μεθόδευαν την υποβάθμιση τους πρέπει να το συζητήσουμε καθαρά και χωρίς υποκρισία. Είναι μια τεράστιας σημασίας προσπάθεια, που κρατάει όρθιους τους θεσμούς», επισήμανε και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για ψευτοδιλήμματα που θέτει.
«Το δίλημμα μνημόνιο- αντιμνημόνιο είναι πλαστό από τη φύση του, γιατί θα πάψει να υπάρχει. Δεν μπορεί να υπάρχει το πλαστό δίλημμα μνημόνιο- αντιμνημόνιο για την πρώτη Κυριακή. Αν εσείς με ψευτοδιλήμματα θέλετε να στείλετε αδιάβαστους τους θεσμούς δεν θα περάσει. Καμία σκοπιμότητα από την πλευρά μας δεν υπάρχει, αλλά μόνο το υπέρτατο καθήκον να προστατεύσουμε τους θεσμούς», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος. «Δεν έγινε τίποτα περίεργο ή εν κρυπτώ. Εμείς λέμε καθαρά και επίσημα να εκφραστεί η επιστημονική κοινότητα. Όχι λαθροχειρίες σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα», συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr