Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Η εικόνα του Έλληνα που δεν χαμογελά είναι η πιο βάναυση...

Συνέντευξη στον Κώστα ΓιάντσιοΤι μήνυμα θα στέλνατε στους ανθρώπους που βιώνουν σκληρά την οικονομική πραγματικότητα; Το ότι δεν χαμογελάει ο Έλληνας με πειράζει πολύ βαθιά. Είναι η πιο βάναυση φωτογραφία της σύγχρονης εποχής, αλλά, «μέσα απ΄το χάος γεννιέται η ζωή».

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Πιστεύει Στη Μουσική

Τόσα πολλά τραγούδια, τόσες πολλές συνεργασίες, τόση δύναμη και αντοχές πάνω στη σκηνή και τόσο υπέροχη ατμόσφαιρα κάθε φορά που την ακούς. Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη συνεχίζει μια διαδρομή γεμάτη επιτυχίες και συγκινήσεις και δεν το βάζει κάτω σ' αυτή τη δύσκολη εποχή γιατί, όπως μας λέει παρακάτω, πιστεύει στη μουσική.   Η τελευταία συνεργασία της με την Ευανθία Ρεμπούτσικα έφερε έναν νέο δίσκο και μια σειρά εμφανίσεων πέρυσι τον χειμώνα που συνεχίστηκαν ως καλοκαιρινή περιοδεία. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης στη συνομιλία μας πριν περάσουμε και στη δύσκολη ελληνική πραγματικότητα αλλά και στη θέση ενός καλλιτέχνη μέσα σ' αυτή.


  Mετά από ένα χρόνο ποιά γεύση σας άφησε η συνεργασία σας με την Ευανθία Ρεμπούτσικα;
Η γεύση είναι υπέροχη. Σαν το γλυκό του κουταλιού! Η Ευανθία είναι ένα πολύχρωμο μυστήριο και πραγματικά χάρηκα όλους τους μήνες της εξερεύνησης. Η σχέση μας βασίστηκε πάνω στην υπέροχη λέξη της συν-εργασίας, της υγιούς ενέργειας στην σκληρή εποχή που διανύουμε, στις εκατοντάδες ώρες προετοιμασίας και στην ταυτόχρονη ανάγκη έκφρασης. Παραστάσεις, συναυλίες, δισκογραφία. Ένα τρίπτυχο βάλσαμο για την ψυχή, μία γιορτή διαρκείας για να ξορκίσουμε το κακό, των «κουρεμάτων» και των «χτενισμάτων», του μνημονίου και του αδιέξοδου με την πολιτική και τη χρεωκοπία.

Πως παντρεύεται η συνθετική ευαισθησία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με το μέταλλο και την μοναδικότητα της φωνής σας;
Η ζεύξη αυτή απέδωσε όμορφες μελωδίες και μια πρωτόγνωρη καλλιτεχνική εμπειρία. Μου αρέσει που η μουσική μπορεί να κάνει επανεκκίνηση της σχέσης μας με τη ζωή και να καθαρίζει με μαγικό τρόπο κάθε σκοτεινή γωνιά της ανθρώπινης ψυχής. Μου αρέσει που μπορεί να δημιουργεί καινούργιες οικογένειες και να ξαναφέρνει κοντά τους ανθρώπους. Αντιληφθήκαμε ότι μετά από τόσα χρόνια γνωριμίας τίποτα δεν μετακίνησε την αγάπη μας για την Τέχνη των τραγουδιών και είμαι ευτυχής που σ’ αυτή τη συγκεκριμένη εποχή εκφραστήκαμε ταυτόχρονα με ό,τι καλύτερο είχε η ψυχή μας. Να σας ομολογήσω ότι η διαδικασία της παραγωγής ενός cd είναι η μισή χαρά από την διαδρομή του. Ό,τι μας συγκίνησε έγινε τραγούδι, έγινε έκφραση και βαθιά φιλία. Είναι πραγματικά μια ξεχωριστή συνεργασία.

Η Τέχνη πιστεύετε ότι αποτελεί καταφύγιο της ψυχής του ανθρώπου; Μπορεί να απαλύνει τις δύσκολες στιγμές του;
Μου έρχονται αυθόρμητα τα λόγια του ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη που λέει:
«Οι άγγελοι τραγουδάνε.
Και οι ερωτευμένοι επίσης.
Πίσω από κάθε ανάταση, από κάθε μεράκι
Μια κιθάρα περιμένει έτοιμη να πάρει τα λόγια και να τα ταξιδέψει από χείλη σε χείλη. Δεν είναι λίγο αυτό.
Είναι η χαρά να δίνεις χαρά στους άλλους ,
είναι αυτό που μας βαστάει στην ζωή»
Πιστεύω στη μουσική και μέσα απο αυτή εκπαιδεύω την ελπίδα μου, τη θεωρώ ευλογημένη. Για κάποιους μπορεί να είναι αδιάφορο, ειδικά στην παρούσα φάση -και απόλυτα δικαιολογημένο- για μένα, όμως, είναι πολύ σημαντικό. Δεν είναι τυχαίο ότι πάντα σε δύσκολες εποχές οι Τέχνες -απ΄ όπου κι αν προέρχονται - ήταν σε μεγάλη ανάπτυξη και φυσικά ο ρόλος του καλλιτέχνη διπλά δύσκολος έχοντας απέναντι την κρίση επιβίωσης, ταυτότητας, μέσα σε έναν αόρατο οικονομικό πόλεμο.

Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας για να κρατηθεί κάποιος στην κορυφή για δεκαετίες ολόκληρες;
Είναι πολύπλοκο το σύστημα της προσωπικής μου βαθμολογίας.
Θα έλεγα ότι αυτή η εσωτερική ανάγκη με αφύπνισε πολύ νωρίς και με έφερε σε αντιπαράθεση με την οικογένειά μου. Ήταν όμως ισχυρή και κατά κάποιο τρόπο ανίκητη έτσι με οδήγησε κατ' ευθείαν στην αναζήτηση της έκφρασης μέσα από τα τραγούδια. Ένα ταξίδι ζωής πολύ δύσκολο θα έλεγα μετά από 38 χρόνια παρουσίας, αλλά άκρως γοητευτικό. Η κορυφή απαιτεί όλο το πάνελ της θέλησης, του ενστίκτου και του πάθους των συναισθημάτων ενός αθλητή μεγάλων αποστάσεων. Εν τέλει μέσα από αυτή την διαδρομή και μέχρι σήμερα διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολλές κορυφές...Αυτή είναι και η ομορφιά της ζωής ... το κάθε ταξίδι να το χαίρεσαι με τους συνοδοιπόρους σου και όταν καρφώνεις την προσωπική σου σημαία ψηλά να νιώθεις ότι άξιζε η ανάβαση.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους ανθρώπους που βιώνουν σκληρά την οικονομική πραγματικότητα;
Το ότι δεν χαμογελάει ο Έλληνας με πειράζει πολύ βαθιά. Είναι η πιο βάναυση φωτογραφία της σύγχρονης εποχής, αλλά, «μέσα απ΄το χάος γεννιέται η ζωή».
Είμαι βέβαιη ότι όλη αυτή η αναταραχή θα μας οδηγήσει σε κάτι πολύ καλύτερο. Είναι ακραίος, δυσάρεστος και επίπονος ο τρόπος που πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, σχεδόν βίαιος αλλά είμαι αισιόδοξη και ελπίζω.
Με θάρρος και αυτοπεποίθηση, με καθαρή σκέψη και δουλειά θα κάνουμε την Ελλάδα να ξανακουστεί σε όλο τον πλανήτη με την φήμη, την δόξα και το φως που της αξίζει.Αυτή τη στιγμή όλοι...καλούνται να επαναπροσδιορίσουν την σχέση τους με όλα.
Πιστεύω ότι η ιστορία δεν έχει γραφτεί, σήμερα γράφεται και είμαστε παράλληλα οι συγγραφείς και οι αναγνώστες της. Είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε πέρα από “τον λόφο των σκουπιδιών” και μέσα από σκληρή δουλειά να δημιουργήσουμε προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο.

Βιώνουμε ένα μεγάλο διάστημα οικονομικών, και όχι μόνο, δυσκολιών. Τι σας ενοχλεί περισσότερο;
Θα σας μεταφέρω αυτούσια την σκέψη που έκανα πριν λίγο καιρό σε ένα συνάδελφό σας.
Δυστυχώς, πολλά πράγματα με ενοχλούν, με πονούν και με εξοργίζουν στην σημερινή μας πραγματικότητα. Ζούμε σε μία κινούμενη άμμο και κάθε βήμα γίνεται πιο δύσκολο και κουραστικό.
Με ενοχλεί και με εξοργίζει που η χώρα μας απαξιώνεται καθημερινά. Που όλοι αναφέρονται σε εμάς χαρακτηρίζοντάς μας χαμένη υπόθεση και ειδική περίπτωση, μία χώρα που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στους άλλους.
Με ενοχλεί που οι θυσίες του λαού μας τα τελευταία χρόνια πηγαίνουν χαμένες και οι πολιτικοί μας στέκονται «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι» απέναντι στις απαιτήσεις της σημερινής δύσκολης κατάστασης.
Με ενοχλεί η αναξιοκρατία, η μετριοκρατία, η ατιμωρισία και η λογική της νεοελληνικής μαγκιάς που δυσφημίζει την χώρα στο παγκόσμιο στερέωμα.
Με ενοχλεί και με ανησυχεί που βλέπω τη νέα γενιά, το πιο μορφωμένο και δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας μας να φεύγει από την Ελλάδα μας για να βρει αλλού εργασία και να οικοδομήσει το μέλλον της.
Με εξοργίζουν «οι περιπέτειες» της τρίτης ηλικίας και που οι άρρωστοι δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους.
Με θυμώνει που φοβάσαι να κάνεις μία βόλτα στην Αθήνα που έχει γίνει μια βρώμικη, μίζερη και επικίνδυνη τριτοκοσμική πρωτεύουσα.
Με θυμώνει που η όμορφη πατρίδα μας «όμορφα» καίγεται και κανείς δεν αντιδρά. Πετώντας πρόσφατα πάνω από την Χίο σφίχτηκε η καρδιά μου για άλλη μια φορά. Αναρωτιέμαι γιατί δεν βάζουν τον στρατό να φυλάει τα δάση μας;
Με ενοχλεί όλο αυτό το «άγνωστο» που μας τρομάζει, που τρυπώνει κάθε βράδυ στην κρεβατοκάμαρα και κατασπαράζει την γαλήνη του ύπνου.

Τα σχέδια του χειμώνα ποιά είναι;
Υπάρχουν πολλά και ποικίλα σχέδια που μόλις ολοκληρωθούν θα μας δώσουν την δυνατότητα να τα ξαναπούμε. Το μόνο project που μπορώ να σας πω αυτή την στιγμή γιατί είναι ολοκληρωμένο, είναι το διπλό cd με τον Μάριο Φραγκούλη από την παράσταση που δώσαμε πριν ένα χρόνο στο Παλλάς και στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ραντεβού στο Παλλάς» το οποίο προγραμματίζουμε να κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα.

Τι σημαίνει για εσάς η Θεσσαλονίκη;
Όταν έρχομαι στην Θεσσαλονίκη είναι σαν να μην έφυγα ποτέ.
Όταν την αντίκρισα για πρώτη φορά μαγεύτηκα από τα χρώματα, την προκυμαία, το αεράκι, τον κόσμο. Εικόνες που ακουμπούν στο φως ανεξίτηλες. Όλες οι αποχρώσεις του μωβ, του γαλανού και του πορφυρού της δύσης, τοπίο απαλό στη ομίχλη. Καράβια που δίνουν φως στο σκοτάδι και ένα σύνορο στο μάτι για να ταξιδέψει έξω από αυτό η φαντασία.
Νεανικά χρόνια, όμορφες και αυθεντικές παρέες, θυελλώδεις έρωτες. Σκληρή και τρυφερή, πάντα όμως στο βάθος ανθρώπινη και ζωντανή.
Όταν ανατέλλει ο ήλιος και κοιτάς τον ορίζοντα με τον Λευκό τον Πύργο αυτόματα σε πλημμυρίζει ένα συναίσθημα χαράς και μελαγχολίας. Σε ισόποσες δόσεις.
Άνθρωποι που χάθηκαν και έγιναν άγγελοι πάνω από την πόλη, άνθρωποι που με έμαθαν να την αγαπώ. Τους ευγνωμονώ γιατί η Θεσσαλονίκη είναι πολλά. Είναι έρωτας, είναι τρόπος και αντίλαλος ζωής, πάντα ζεστή και ανοιχτή στις προκλήσεις, διεκδικεί μία λαμπρή θέση με την πανάξια Ιστορία της στο διαστημόπλοιο του χρόνου, έχει δύναμη, φωνή, πολιτισμό. Στους αιώνες πάντα θα ταξιδεύει γιατί έχει άξιους ανθρώπους. Info
  Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και η Ευανθία Ρεμπούτσικα θα εμφανιστούν ζωντανά στα Music Events της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 22:00.
Επίσης στις 17 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστούν στην Ξάνθη.

Πηγή : http://biscotto.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ