Από εδώ ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και εδώ θα μείνει! Υποψήφια και η Τρίπολη για Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού το 2021!
Η Τρίπολη μπορεί να διεκδικήσει και έχει πολλές πιθανότητες να επιτύχει την ανακήρυξή της σε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού το 2021, επισήμανε η Αναστασία Πάπαρη, γενική σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής για την ετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας της αρκαδικής πρωτεύουσας, εξηγώντας τους βασικούς πυλώνες που εδράζεται η υποψηφιότητα της πόλης.
Η Τρίπολη μπορεί να διεκδικήσει και έχει πολλές πιθανότητες να επιτύχει την ανακήρυξή της σε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού το 2021, επισήμανε η Αναστασία Πάπαρη, γενική σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής για την ετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας της αρκαδικής πρωτεύουσας, εξηγώντας τους βασικούς πυλώνες που εδράζεται η υποψηφιότητα της πόλης.
Η κ. Πάπαρη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την υποψηφιότητα της Τρίπολης είπε ότι, εκείνη τη χρονιά όλη η χώρα θα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, με γνωστή τη συμβολή τής πόλης, με τη «μάχη της Τριπολιτσάς».
Ακόμη, η πόλη, ως πρωτεύουσα της μυθικής Αρκαδίας, κληρονόμησε την πολύτιμη παρακαταθήκη του αρκαδικού ιδεώδους, που αναπτύχθηκε «εν εξορία».
Συνέβαλε στη σύνταξη κάποιων από τις ωραιότερες σελίδες της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας στις τέχνες (ζωγραφική, μουσική, τραγωδία, θέατρο κ.ά.), στην αρχιτεκτονική (ρομαντισμός, Laugier), την πολεοδομία (η «Ουτοπία» του Th. More, θεμελιωτή της σύγχρονης πολεοδομίας γράφτηκε υπό την επήρεια του Εράσμου και τις αρκαδικές αναζητήσεις του).
Επιπλέον, σημείωσε ότι η μυθική Αρκαδία έλκει τις ιστορικές αναφορές της στο Λύκαιο όρος, τα ιερά του και στην πόλη της Λυκόσουρας, την πρώτη πόλη που είδε το φως του ήλιου, εκεί όπου οι άνθρωποι ψήφισαν για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας φύλλα βελανιδιάς.
Υπογράμμισε λοιπόν πως «δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός και μαζί του οι τέχνες και η δημοκρατία γεννήθηκαν εδώ, πριν από την προκλασσική Αθήνα, για να εξακτινωθούν λίγο αργότερα μέσω των αποικιών των Αρκάδων στον τότε γνωστό κόσμο».
Στην συζήτηση για τους βασικούς άξονες που εδράζεται η υποψηφιότητα της Τρίπολης, ανέφερε ότι θα παρουσιαστεί και η σύγχρονη εξωστρέφεια της πρωτεύουσας του Μοριά, με τη διοργάνωση διεθνών συναντήσεων, μεταξύ των οποίων το κορυφαίο παγκόσμιο Παναρκαδικό συνέδριο, ενώ η προγραμματισμένη έκθεση εικαστικών στην Αγ. Πετρούπολη του Τριπολίτη Νίκου Φλώρου, είναι απλά ο πιο πρόσφατος κρίκος στη μακρά αλυσίδα εξωστρεφούς δημιουργικότητας, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας, των παιδιών της Τρίπολης και της Αρκαδίας.
Η γενική σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής σημείωσε πως η υποψηφιότητα της Τρίπολης, που συσπειρώνει γύρω της, Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τους δήμους της Αρκαδίας, θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και να συμπεριλάβει τις πρωτεύουσες των υπόλοιπων νομών, Σπάρτη, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Κόρινθο, αλλά και το Άργος γιατί είναι πόλεις με μοναδική ιστορία, αλλά και με πολύ σημαντική σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία.
Η κ. Πάπαρη εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια, οι πόλεις -Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Πολιτισμού συσπειρώνουν την ευρύτερη περιφέρειά τους, όπως συνέβη στην περίπτωση της Μασσαλίας (Marseille- Provence 2013), που συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της πάνω από 20 πόλεις και κωμοπόλεις της Προβηγκίας και στην περίπτωση του αστικού συμπλέγματος του Ρήνου στη Γερμανία με το φάκελο της Έσσης, (Essen for the Ruhr, 2010), που συσπείρωσε 52 πόλεις και κωμοπόλεις και πρόσθεσε ότι, αυτά τα δύο επιτυχημένα παραδείγματα, καθιστούν τη συνεργασία όλων των πόλεων της περιφέρειας Πελοποννήσου αναγκαία και επιτακτική.
Τέλος, τόνισε πως η Τρίπολη θα πρέπει να απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή στον νέο, ανεξάρτητο φορέα που θα συσταθεί προσεχώς για την προετοιμασία και να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για μετάβαση στο νέο σχήμα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr