Aerial Dance : Η νέα γυμναστική με χορό στον αέρα που κατακτά τον «πλανήτη» women, ανεβάζει την αδρεναλίνη, «χτίζει» το σώμα & την αυτοπεποίθηση - Τολμάς να γυμναστείς στον αέρα;

Στη χώρα μας είναι ένα σχετικά καινούργιο fitness trend, που τον τελευταίο καιρό κερδίζει όλους και περισσότερους οπαδούς. Όχι άδικα, αφού ο εναέριος χορός -ο οποίος στην πιο προχωρημένη και θεατρική του μορφή θυμίζει τα ακροβατικά του Cirque du Soleil- δεν είναι μονοδιάστατος.

Σύμφωνα με την Κατερίνα Σολδάτου, πιστοποιημένη καθηγήτρια aerial yoga και διπλωματούχος δασκάλα χορού (jazz, modern, RAD), αποτελεί ένα πάντρεμα άσκησης, χορού, καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά και ψυχικής ενδυνάμωσης. Εκτός από τα γνωστά οφέλη της γυμναστικής ή την πειθαρχία που προσφέρει στο σώμα, όποιος ασχολείται με το aerial dance σύντομα ανακαλύπτει ότι δεν φοβάται να έρθει αντιμέτωπος με τις φοβίες του, γίνεται πιο τολμηρός, εμπιστεύεται περισσότερο τις δυνάμεις του, ανακαλύπτει ακόμα και πτυχές του εαυτού του που ενδεχομένως δεν γνώριζε ότι έχει. Και το σημαντικότερο; Ο εναέριος χορός, αναφέρει η Κατερίνα Σολδάτου στην Μυρτώ Μήτσιου και το madamefigaro.gr, σβήνει τα σημάδια του χρόνου. «Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι ασκήσεις όπου το σώμα κρέμεται προς τα κάτω προσφέρουν απίστευτη ευεξία και εμποδίζουν το γήρας». Και αυτό αποτελεί ίσως τον ισχυρότερο λόγο για να το δοκιμάσεις.

Αν και δεν υπάρχουν πολλά τεκμηριωμένα στοιχεία για την ανάπτυξη και εξέλιξη των εναέριων τεχνών, κατά πάσα πιθανότητα έχει την προέλευσή του στην εναέρια γιόγκα της Ινδίας, που στη συνέχεια έγινε δημοφιλής στις παραστάσεις τσίρκων του 20ού αιώνα.

Τι είναι το aerial dance;
Πρόκειται για σύγχρονο χορό που πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών, ανθεκτικών υφασμάτων (πανιών) τοποθετημένα σε μεγάλο ύψος. Αυτό που καλείσαι να κάνεις είναι να καταφέρεις να τυλίξεις το σώμα σου γύρω από τα υφάσματα με διάφορες τεχνικές, μένοντας σταθερή σε οριζόντια ή κάθετη θέση, γυμνάζοντας έτσι μυϊκές ομάδες που ούτε καν ήξερες ότι είχες. Σταδιακά οι πρακτικές συμβουλές και οι δυναμικές ασκήσεις γίνονται μια αέρινη χορογραφία.

Σε τι ύψος πραγματοποιείται;
Σε διάφορα ύψη ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών. Για τους αρχάριους, ξεκινάει από τον λεγόμενο κόμπο που βρίσκεται κοντά στο πάτωμα, ενώ δεν υπάρχει όριο για το ύψος που μπορεί να φτάσεις.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο εναέριος χορός;
Θεωρητικά ο εναέριος χορός είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα, αφού περιλαμβάνει δύσκολες κινήσεις σε μεγάλο ύψος. Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί ωστόσο δεν συμβαίνουν από πτώση (καθώς ο χώρος είναι προστατευμένος με ειδικά στρώματα), αλλά από τραβήγματα σε μυς, από μώλωπες ή ζάλη από τα ανάποδα γυρίσματα. Όλα αυτά ωστόσο μειώνονται όταν ο δάσκαλος είναι ειδικευμένος στον εναέριο χορό και τηρεί τους κανόνες ασφαλείας.

Μπορούν όλοι να κάνουν aerial dance;
Όλοι, ανεξαιρέτως επιπέδου, ηλικίας, φύλου και σωματότυπου - καθώς μπορούν να παρακολουθήσουν το ανάλογο τμήμα. Ο μόνος περιορισμός είναι αυτός που ισχύει και σε όλα τα είδη γυμναστικής και άθλησης, εξαρτάται δηλαδή από τη φυσική κατάσταση του ενδιαφερόμενου.

Πόσο σημαντική είναι η αυτοσυγκέντρωση στον εναέριο χορό;
Είναι άκρως απαραίτητη, αφού από αυτήν εξαρτάται και η ισορροπία επάνω στα πανιά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η αυτοσυγκέντρωση δεν είναι μια ικανότητα που πρέπει να έχεις. Επιλέγοντας να ασχοληθείς με τον εναέριο χορό, θα την αναπτύξεις γρήγορα, καθώς διαφορετικά θα βρεθείς στο έδαφος. Εξίσου σημαντικό είναι ότι σιγά σιγά θα αποκτήσεις μεγαλύτερη συγκέντρωση και στην καθημερινή σου ζωή οργανώνοντάς καλύτερα τον χρόνο και τις δραστηριότητές σου.

Ποιο τμήμα του σώματος γυμνάζεται περισσότερο;
Ο εναέριος χορός είναι ένα μοναδικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής, καθώς θα μάθεις να ισορροπείς το σώμα σου, θα ενδυναμώσεις τον κορμό και το κέντρο σου, θα δεις τα χέρια και τα πόδια σου να γραμμώνονται, θα αποκτήσεις ευλυγισία, αντοχή, αλλά και θάρρος, αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη, απόλυτη αίσθηση ελευθερίας. Ο οργανισμός πρέπει να ενισχύσει όλους τους μικροσκοπικούς του μυς σταθεροποίησης, τους οποίους δεν χρησιμοποιεί ούτε στην καθημερινότητα, αλλά και σε κανένα σχεδόν είδος άσκησης. Γι’ αυτό άλλωστε θα έχεις την αίσθηση των μυών να δουλεύονται, αλλά και να πιάνονται για αρκετά μαθήματα – συμβαίνει ακόμη και σε μαθητές με πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να εξασκείται κανείς;
2-3 φορές την εβδομάδα, προκειμένου να μην χάνει τον ρυθμό του και να δει αποτελέσματα στο σώμα του.

Πόσο σύντομα γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα του εναέριου χορού στο σώμα;
Επειδή πρόκειται για έντονης μορφής άσκηση, μπορεί να δεις αλλαγές στο σώμα σου ακόμη και μέσα σε ένα μήνα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ