Ανοιχτός διάλογος Μέρκελ - Πούτιν για την «εξομάλυνση» της κατάστασης - «Ντα» από τον Ρώσο να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος στην Ουκρανία! (φωτό - βίντεο)

Την ώρα που το Κίεβο καταδικάζει την «ανακοίνωση πολέμου» που έκανε η Ρωσία και χάνει τον έλεγχο της Κριμαίας, η Δύση πολλαπλασιάζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και επιχειρεί να λύσει αυτή τη μείζονα κρίση. Σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με την γερμανίδα καγκελάριο, η Ανγκελα Μέρκελ «κατηγόρησε τον Πούτιν ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο», ειδικά το μεμοράντουμ της Βουδαπέστης του 1994, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία δεσμευόταν να σεβαστεί τα σύνορα και την εδαφική ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καθώς και το σύμφωνο για την ναυτική βάση της Μαύρης Θάλασσας, του 1997.

Την ώρα που το Κίεβο καταδικάζει την «ανακοίνωση πολέμου» που έκανε η Ρωσία και χάνει τον έλεγχο της Κριμαίας, η Δύση πολλαπλασιάζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και επιχειρεί να λύσει αυτή τη μείζονα κρίση. Σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με την γερμανίδα καγκελάριο, η Ανγκελα Μέρκελ «κατηγόρησε τον Πούτιν ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο», ειδικά το μεμοράντουμ της Βουδαπέστης του 1994, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία δεσμευόταν να σεβαστεί τα σύνορα και την εδαφική ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καθώς και το σύμφωνο για την ναυτική βάση της Μαύρης Θάλασσας, του 1997.



Ο Πούτιν έκανε δεκτή την πρόταση της Μέρκελ

Σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχτηκε την πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου για την δημιουργία μια «αποστολής έρευνας» και μιας «ομάδας επαφής» για να ξεκινήσει «ένας πολιτικός διάλογος στην Ουκρανία». Αυτή η αποστολή θα μπορούσε να γίνει υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.

Η Σύσκεψη των G8 στο Σότσι

Επιπροσθέτως και οι ετπά χώρες μέλη των G8 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία) καταδίκασαν την «καθαρή παραβίαση» της κυριαρχίας της Ουκρανίας και ανακοίνωσαν ότι αναβάλλουν τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής των G8, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Σότσι της Ρωσίας, τον Ιούνιο. Οι επτά χώρες των G8 (η όγδοη είναι η Ρωσία) δήλωσαν έτοιμες να στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία διαμεσολάβησης για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Νωρίτερα, την Κυριακή 2 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να χάσει τη θέση της στους G8, όπου βρίσκεται από το 1998, δίπλα στις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες του πλανήτη. «Ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να μην έχει πιά τη θέση του στους G8 και η Σύνοδος να μη γίνει στο Σότσι, αν αυτό συνεχιστεί» απείλησε ο Κέρι, μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση.



Συνεχίζεται και σήμερα η «κινητικότητα» των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία....
 
Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την χερσόνησο της Κριμαίας, που ανήκει στην Ουκρανία και όπου ελλιμενίζεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, όμως ο Γιατσένιουκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κανείς δε θα παραδώσει την Κριμαία σε κανέναν».

Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν σήμερα κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από τη Σεβαστούπολη και ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας.

Οι συνοριακοί φρουροί είδαν επίσης να αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά μιας στενής διώρυγας που χωρίζει τη Ρωσία και την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας.

Εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφρουρών διευκρίνισε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Η ανάπτυξη των ρωσικών τεθωρακισμένων λαμβάνει χώρα κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς, απέναντι από την πόλη Κερτς της νότιας Ουκρανίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών δέκα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα και οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στην Κριμαία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ουκρανικές αρχές, σε παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το καθεστώς του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που προβλέπουν ότι το Κίεβο θα πρέπει να ενημερώνεται 72 ώρες πριν οποιαδήποτε μετακίνηση στρατευμάτων.

Από την 1η Μαρτίου τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του Στόλου της Βαλτικής έχουν επίσης αφιχθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα πάντα με τους ουκρανούς συνοριοφύλακες.
Τιμοσένκο: Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία «Κατακτώντας» την Κριμαία, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις χώρες που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου, εκτίμησε η ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο απευθυνόμενη στον λαό.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν γνωρίζει καλά ότι κηρύσσοντας πόλεμο εναντίον μας, κήρυξε επίσης τον πόλεμο στους εγγυητές της ασφάλειάς μας, δηλαδή στις ΗΠΑ και τη Βρετανία», δήλωσε η Τιμοσένκο σε βίντεο που ανέβηκε στον ιστότοπό της.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανέλαβαν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας το 1994, όταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία αποκήρυξε τα πυρηνικά όπλα.

«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα περάσει αυτή την κόκκινη γραμμή. Αν το κάνει, θα χάσει», πρόσθεσε η Τιμοσένκο, η οποία αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή στις 22 Φεβρουαρίου μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αντίπαλό της στις προεδρικές εκλογές του 2010.

Η ίδια εκτίμησε ότι η «ρωσική επιθετικότητα» δεν θα ήταν δυνατή αν η Ουκρανία είχε ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Εξάλλου η πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η «ρωσική επιθετικότητα» είναι αποτέλεσμα της νέας ουκρανικής επανάστασης, που έριξε το καθεστώς Γιανουκόβιτς, το οποίο η Τιμοσένκο χαρακτήρισε «υποταγμένο στη Ρωσία».

«Η Ρωσία δεν θέλησε να το δεχθεί. Τώρα αποφάσισε να κυριεύσει την Ουκρανία με μια ένοπλη επέμβαση», κατήγγειλε.
Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Δε θα διαρκέσετε πολύ - Θα υπάρξει νέο αίμα...» Σε μια κλιμάκωση του ψυχολογικού πολέμου ο Ρώσος πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στη νέα ηγεσία της Ουκρανίας, γράφει ευθέως, στο Facebook, εν είδει απειλής ή προειδοποίησης: «Δε θα διαρκέσετε πολύ - Θα υπάρξει νέο αίμα...».

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο Ρώσος πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο νέο ουκρανικό καθεστώς που διαδέχτηκε τον αποπεμφθέντα Ουκρανό Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, γράφει: «Η δύναμή σας και ο ρόλος θα τελειώσει με μία νέα επανάσταση».

Ενώ ειδικά για τον κ. Γιανουκόβιτς γράφει: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα παραμένει ο νόμιμος αρχηγός του κράτους. Αν είναι ένοχος η Ουκρανία έπρεπε να τον δοκιμάσει με πρόταση μομφής. Όλα τα άλλα είναι η ανομία. Η κατάληψη της εξουσίας. Και αυτό σημαίνει ότι η εντολή θα είναι εξαιρετικά ασταθής».


Η Ουάσινγκτον απειλεί με οικονομικές κυρώσεις

Οι δηλώσεις Κέρι έγιναν μετά τις απειλές που εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον η οποία καταδίκασε με τον σκληρότερο τρόπο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Στον 21ο αιώνα δεν θα συμπεριφέρεστε όπως κάνατε στον 20ό, με εισβολέ σε άλλες χώρες. Το G8 και κάποιοι άλλοι είναι έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα για να απομονώσουν τη Ρωσία εξαιτίας αυτής της εισβολής στην Ουκρανία. Είναι έτοιμοι να απομονώσουν τη Ρωσία οικονομικά» είπε ο Κέρι το Σάββατο.
Ο κ. Κέρι θα επισκεφθεί την Τρίτη το Κίεβο και δήλωσε ότι επιθυμεί πάνω από όλα ¨μια ειρηνική επίλυση της κρίσης» στην Ουκρανία. Ανέφερε, ως μέτρα πίεσης, οικονομικές κυρώσεις, πάγωμα λογαριασμών ορισμένων ηγετών του Κρεμλίνου, απαγορεύσεις βίζας ή ακόμη και το μποϊκοτάζ των επενδύσεων.


Κάθε ώρα που περνάει το πολεμικό κλίμα εντίνεται όλο και περισσότερο καθώς ρώσοι στρατιώτες καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη τις βάσεις των Ουκρανών πεζοναυτών με την Ουκρανία να απαντά κινητοποιώντας όλους τους εφέδρους «ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα του εδάφους».



Σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, περίπου 1.000 ένοπλοι άνδρες απέκλεισαν την είσοδο μονάδας συνοριοφρουρών στην Κριμαία, προκειμένου να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

«Η 36η ταξιαρχία συνοριοφρουρών στην Πριβολνόγε, κοντά στη Συμφερόπολη, αποκλείστηκε από περίπου χίλιους ένοπλους άνδρες και περίπου 20 φορτηγά. Υπάρχει κίνδυνος επίθεσης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να προσδιορίσει την εθνικότητα των ενόπλων.
Επί ποδός πολέμου η Ουκρανία

Την ώρα, που τελεί υπό πολιορκία βάση Ουκρανών πεζοναυτών στην πόλη Πριβολνόγε της Κριμαίας, σύμφωνα με τον Guardian, στρατιώτες καλούσαν τους πεζοναύτες στη βάση της Θεοδοσίας να παραδώσουν τα όπλα τους. Παρόλα αυτά, οι πεζοναύτες αρνήθηκαν, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ πίστη στις φιλορωσικές Αρχές της Κριμαίας ορκίστηκε ο επικεφαλής του Ουκρανικού στόλου, Ντένις Μπερεζόφσκι μία μόλις ημέρα μετά την τοποθέτησή του από τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.



Την κίνηση αυτή χαιρέτισε ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, χαιρέτισε μια «ιστορική εξέλιξη» και τόνισε ότι ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι δέχθηκε να τεθεί «υπό τις διαταγές των νόμιμων αρχών της χερσονήσου.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ασκεί διαδικασία δίωξης για εσχάτη προδοσία εναντίον του Μπερεζόφσκι, κατηγορώντας τον ότι παρέδωσε το αρχηγείο του, στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά καταλάβει τη χερσόνησο στη Μαύρη Θάλασσα και έχουν καλέσει τις ουκρανικές δυνάμεις εκεί να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Το μεσημέρι, μιλώντας στην αγγλική γλώσσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, τόνισε ότι η χώρα «βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής» μετά την «κήρυξη του πολέμου» εκ μέρους της Ρωσίας και κάλεσε τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κριμαία.

Την ίδια στιγμή επίδειξη ισχύος κάνει η Ρωσία στην περιοχή της Κριμαίας, η οποία έχει καταληφθεί ουσιαστικά από τους Ρώσους. Σε λιμάνι της Κριμαίας έχουν ελλιμενιστεί δύο ρωσικές ναυαρχίδες ενώ η φρεγάτα «Hetman Sahaidachny», ναυαρχίδα του Ουκρανικού Ναυτικού, φέρεται να αυτομόλησε υπέρ της Ρωσίας.



Στην ξηρά, ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, Γεβγένι Σαβτσένκο, δήλωσε το πρωί στο πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX ότι ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο που οδηγεί από τη Μόσχα στην Κριμαία.

Η ίδια πηγή μετέδωσε πως ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας.

Μια άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα μετά και την ομόφωνη έγκριση από τη ρωσική Άνω Βουλή του αιτήματος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή. Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της η Ουκρανία, προειδοποιώντας τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην χώρα θα οδηγήσει σε πόλεμο.

Μάχες» και στους δρόμους
Διαδηλώσεις, τόσο υπέρ, όσο και κατά της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα.

Τουλάχιστον 10.000 άτομα διαδήλωσαν υπέρ της ανάληψης δράσης, σύμφωνα με το Associated Press, αν και ρεπόρτερ που βρίσκονται στην περιοχή αναφέρουν ότι σε πολλούς από αυτούς δόθηκε εντολή να βρεθούν εκεί.

Στον αντίποδα, η αντίστοιχη διαδήλωση κατά της επέμβασης ήταν αρκετά μικρότερη και σύμφωνα με αναφορές 50 άτομα προσήχθησαν από τη ρωσική αστυνομία.

Στα ύψη το διπλωματικό θερμόμετρο
Εν τω μεταξύ, δραματικές είναι οι εξελίξεις και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς σήμερα σειρά στις προειδοποιήσεις κατά της Ρωσίας πήρε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, απειλώντας τη χώρα με οικονομική απομόνωση, εάν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να συνομιλήσει με τους ηγέτες συμμαχικών κρατών για την κατάσταση στην Ουκρανία εντός της ημέρας.

«Ο πρόεδρος εργάζεται για το ζήτημα αυτό σήμερα», είπε ο Έρνεστ μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Έχει προγραμματίσει συνομιλίες με τους εταίρους και τους συμμάχους μας σε άλλες χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία του σήμερα με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι οι Ρώσοι πολίτες και οι ρωσόφωνοι Ουκρανοί αντιμετώπιζαν μια «αδιάπτωτη» απειλή από τους υπερεθνικιστές και ότι τα μέτρα που έλαβε η Μόσχα ήταν προσήκοντα δοθείσης της «εξαιρετικής κατάστασης».

Με τη σειρά του το ΝΑΤΟ απηύθυνε έκκληση προς τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα από την Κριμαία, τονίζοντας ότι μία στρατιωτική επέμβαση καθιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Χθες το βράδυ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του, τόσο με τον Μπαράκ Ομπάμα, όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ έγινε σαφές στον Ρώσο πρόεδρο ότι αν δεν αποσύρει τις δυνάμεις που έχει αναπτύξει στην Ουκρανία, η Ρωσία απειλείται με διεθνή απομόνωση αλλά και επιπτώσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και της Πολωνίας, Μπράνισλαβ Κομορόφσκι εξέφρασαν την Κυριακή τη «σοβαρή ανησυχία» τους για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία χαρακτηρίζουν παραβίαση του διεθνούς δικαίου που αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στο ίδιο κλίμα με τις ΗΠΑ, πολλές χώρες της Δύσης, μεταξύ τους η Γαλλία, η Πολωνία, η Βρετανία, υιοθέτησαν πολύ σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία. Ορισμένες, όπως ο Καναδάς, ανακαλώντας τον πρεσβευτή τους στη Μόσχα και ανακοινώνοντας ότι πιθανόν να μην μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι τον Ιούνιο, αν η Ουάσινγκτον πράξει το ίδιο.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ ζήτησε την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία και την αποστολή «διεθνών παρατηρητών» στην Ουκρανία. Να σταματήσει τις απειλές και τις στρατιωτικές της δραστηριότητες κάλεσε σήμερα τη Ρωσία και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχία με θέμα την ουκρανική κρίση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr