Μελίνα Mερκούρη: 11 φωτογραφίες, 11 στιγμές στην ζωή μιας μεγάλης Ελληνίδας... Θεάς του παγκόσμιου κινηματογράφου! (φωτό)

Η Μελίνα της ζωής, η Μελίνα της σκηνής, η Μελίνα της οθόνης, η Μελίνα της πολιτικής.... Η προσωπική Μελίνα, η δημόσια Μελίνα, η διεθνής Μελίνα.

Η Μελίνα της ζωής, η Μελίνα της σκηνής, η Μελίνα της οθόνης, η Μελίνα της πολιτικής.... Η προσωπική Μελίνα, η δημόσια Μελίνα, η διεθνής Μελίνα.


Αυτά είναι τα συστατικά της έκθεσης «Οδός Μελίνα Μερκούρη» που εγκαινιάστηκε την Τρίτη 4 Μαρτίου, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς -σε επιμέλεια της Λιλής Πεζανού. Φωτογραφίες της Μελίνας, φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα που εκδόθηκε και φέρει για τίτλο το όνομά της -υπό την ευθύνη της Μανουέλας Παυλίδου, χωρισμένες σε ενότητες, εναλλάσσονται στους τοίχους της αίθουσας του πρώτου ορόφου. Ανάμεσά τους κύβοι με φωτογραφίες της, αφίσες από τις ταινίες της αλλά και κοστούμια από παραστάσεις της. Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και το ειδικά μεταφερμένο από το Θεατρικό Μουσείο, καμαρίνι της, γεμάτο προσωπικά αντικείμενα και ντοκουμέντα, αναφέρει tovima.gr.



Πριν από το εγκαίνια - στις 19.00, παρουσιάστηκε ένα μέρος της παράστασης «2013 Μελίνα Μ» του Κωνσταντίνου Ασπιώτη, ενώ στη συνέχεια απονεμήθηκαν, σε ειδική τελετή, τα Θεατρικά Βραβεία Μελίνα Μερκούρη 2013 με νικήτρια την Γιούλικα Σκαφιδά.

Υποψήφιες ήταν επίσης η Λένα Δροσάκη και η Νάντια Κοντογεώργη.



 
Στην επιτροπή ήταν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη).



Αφορμή για όλα αυτά είναι τα είκοσι χρόνια από τη συμπλήρωση του θανάτου της: Γι΄αυτό και το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη ανέλαβαν μια σειρά από πρωτοβουλίες για να θυμίσουν μια γυναίκα που, ωστόσο, δεν έχει ξεχαστεί. Παράλληλα ανακοίνωσαν τη δημιουργία ιστοσελίδας στο facebook που έχει ήδη 24.000 like (σε επιμέλεια των Νίκης Λαλιώτη και Γιάννη Κουτράκη). Επίσης με την αρωγή των ΕΛΤΑ εκδόθηκαν ειδικό συλλεκτικό folder που περιέχει Φύλλο Προσωπικού Γραμματοσήμου με 10 γραμματόσημα-βινιέτες και δύο συλλεκτικοί Αναμνηστικοί Φάκελοι με τα γραμματόσημα της Μελίνας.



Να προστεθεί ότι στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβάλλονται συνεντεύξεις και ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στην καλλιτεχνική και πολιτική σταδιοδρομία της. Συγκεκριμένα: - Το πρώτο δοκιμαστικό της Μελίνας στο Παρίσι, 1952, 5΄ - Η εκπομπή Παρασκήνιο της ΕΤ1 σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη «Συνέντευξη στην Επίδαυρο», 35΄ - Η διαμαρτυρία κατά της χούντας στην Ελλάδα στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, 4΄ - Η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη «Η Μελίνα στο Παρίσι» - Το αφιέρωμα στην Μελίνα από τον Γιώργο Δουατζή, ΕΡΤ, 156΄ - Το ντοκιμαντέρ ΕΡΤ-ZDF σε σκηνοθεσία Laszlo Hartmann «Η γυναίκα που ήταν η Ελλάδα», 60 ΄ - Το αφιέρωμα στην Μελίνα από την Δάφνη Τζαφέρη, 36΄ - Η ταινία του Αντώνη Λεπενιώτη «Ein Weltstar hat Heimweh - Melina Merouri» - Η εκπομπή του αμερικανικού καναλιού CBS "60 minutes, Madame Minister"



Τέλος θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη, συζητήσεις και συναυλία - στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη κατά τη διάρκεια της έκθεσης τις Κυριακές 9 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2014. Σε αυτό θα προβληθούν οι εξής ταινίες:



Κυριακή 9 Μαρτίου 2013
ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (ώρα 11:00) Διάρκεια: 1 ώρα & 40' ΚΡΑΥΓΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ώρα 13:00) Διάρκεια: 1 ώρα & 50' ΦΑΙΔΡΑ (ώρα 15:15) Διάρκεια: 1ώρα & 56' ΔΟΚΙΜΗ (ώρα 17:15) Διάρκεια 1 ώρα & 32'


       Κυριακή 6 Απριλίου 2014



ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΒΡΑΔΥ  (ώρα 11:00) Διάρκεια: 1 ώρα & 25' ΣΤΕΛΛΑ (ώρα 12:45) Διάρκεια: 1 ώρα & 35' ΤΟΠΚΑΠΙ (ώρα 14:45) Διάρκεια: 2 ώρες ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (ώρα 19:00) Διάρκεια: 1 ώρα & 40'






Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ