Τι σημαίνει η κίνηση Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς να μαζέψει 2,3 δισ. από τις διεθνείς αγορές; Γράφει ο Γιώργος Δημητρομανωλάκης!
Όμως πλέον η στρατηγική του κρητικού τραπεζίτη στην ελληνική τραπεζική μετά την χθεσινή κίνηση της τράπεζας Πειραιώς αποκτά άλλες διαστάσεις.
Η ιστορία του επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα είναι λίγο πολύ γνωστή. Πριν από σχεδόν 25 χρόνια δημιούργησε από το μηδέν την Τράπεζας Πειραιώς με χρήματα που συγκέντρωσε από πολλούς επιχειρηματίες σε ένα μικρό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας.
Σήμερα έχει δημιουργήσει την μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα αφού συγχώνευσε μεταξύ άλλων την Αγροτική ,την Millennium την Κύπρου , την Λαϊκή κλπ. Αυτά λίγο πολύ είναι γνωστά.
Όμως πλέον η στρατηγική του κρητικού τραπεζίτη στην ελληνική τραπεζική μετά την χθεσινή κίνηση της τράπεζας Πειραιώς αποκτά άλλες διαστάσεις.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test ο όμιλος της Πειραιώς ανακοίνωσε μια θηριώδη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,75 δισ. ευρώ ενώ η τράπεζα θα εκδώσει και ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 500 έκ ευρω. Σύνολο δηλαδή 2,25 δισ ευρω.
Toυ Γιώργου Δημητρομανωλάκη, Πρώτο Θέμα
Επί της ουσίας η Τράπεζα Πειραιώς «βγαίνει» στις διεθνείς αγορές σχεδόν ένα χρόνο μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της προκειμένου να ενδυναμωθεί κεφαλαιακά αλλά και να αυξήσει το ποσοστό που έχουν οι ιδιώτες μέτοχοι από το 18% σήμερα στο 35%.
Τι σημαίνει όμως αυτή η κίνηση από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς; Ας το δούμε με ψύχραιμη ματιά:
•αποδεικνύει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι δυνατές και υπολογίσιμες σε διεθνές επίπεδο και μπορούν να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όπως επίσης και το ομολογιακό δάνειο είναι καλυμμένα . Σημειώνεται ότι ακόμα το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να δανεισθεί μακροχρόνια από τις διεθνείς αγορές.
•αποδεικνύει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές που δόθηκαν προ 6 ετών δηλαδή το δάνειο του ελληνικού κράτους μειώνοντας έτσι το χρέος καθώς οι μετοχές βάρυναν το χρέος και τον προϋπολογισμό.
•περνάει το μήνυμα ότι οι τράπεζες θέλουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης τους.
•Ενδυναμώνεται κεφαλαιακά έτσι ώστε να μπορεί μελλοντικά να στηρίξει την ελληνική οικονομία μέσω του δανεισμού.
Με αυτή την κίνηση της η Πειραιώς στοχεύει «στην εκ νέου πρόσβαση στις αγορές (debt capital markets), έπειτα από διάστημα 5 ετών, διαφοροποιώντας περαιτέρω τις πηγές άντλησης ρευστότητάς της.
Το σημείο κλειδί πάντως είναι ότι οι αγορές πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και της Alpha Bank η οποία ανακοινώνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ ευρώ είναι μια επίδειξη απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στον κ. Πωλ Τόμσεν ο όποιος εδώ και πολλές ημέρες αμφισβητεί επίσημα ενώπιον υπουργών και διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος την δυναμική των ελληνικών τραπεζών.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr