Έρχεται η «έξυπνη» ινσουλίνη: Τι είναι και πως θα αλλάξει η ζωή των διαβητικών τύπου 1 - Χρήση μόλις μία φορά την εβδομάδα

Η «έξυπνη» ινσουλίνη παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση μέχρις ότου αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου, οπότε ενεργοποιείται

Μια νέα, «έξυπνη» ινσουλίνη, που ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο στα μεταβαλλόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί σύντομα να φέρει την επανάσταση στη θεραπεία εκατομμυρίων πασχόντων από τύπου 1 διαβήτη ανά την υφήλιο.

Η λύση αυτή περιλαμβάνει τη χρήση της νέας ινσουλίνης που ανέπτυξε διεθνής ομάδα επιστημόνων και η οποία μιμείται την φυσική αντίδραση του οργανισμού στις αυξομειώσεις του σακχάρου. Η «έξυπνη» ινσουλίνη παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση μέχρις ότου αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου, οπότε ενεργοποιείται.

Χρήση της νέας ινσουλίνης μόνον μία φορά την εβδομάδα από τους διαβητικούς

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 υποχρεούνται να λαμβάνουν έως και δέκα φορές την ημέρα συνθετική ινσουλίνη. Μολονότι οι υφιστάμενες ινσουλίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μόλις χορηγηθούν, αδυνατούν να ανταποκριθούν σε επόμενες αλλαγές στα επίπεδα αυτά.

Στο μέλλον οι ασθενείς ίσως χρειάζονται να λαμβάνουν τη νέα ινσουλίνη μόνον μία φορά την εβδομάδα, εκτιμούν ειδικοί.

Εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, για την επίσπευση της ανάπτυξης της νέας ινσουλίνης που ανταποκρίνεται στη γλυκόζη (GRI) και μεταξύ εκείνων που έχουν λάβει επιχορήγηση για τα έξι ερευνητικά προγράμματα που τρέχουν είναι ομάδες ειδικών από τρία πανεπιστήμια, το Στάνφορντ των ΗΠΑ, το Μonash της Αυστραλίας και το Ζεζιάνγκ της Κίνας.

Πώς η νέα ινσουλίνη αποτρέπει τις υπογλυκαιμίες

Ο δρ Tim Heise, αντιπρόεδρος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για την ανάπτυξη της νέας ινσουλίνης για τον Διαβήτη Τύπου 1, δήλωσε ότι η GRI θα φέρει την επανάσταση.

Όπως είπε η νέα ινσουλίνη θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 , που υποχρεώνονται σε καθημερινές εγχύσεις συνθετικής ινσουλίνης είτε μόνοι τους είτε με ειδικές αντλίες, να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους. Η GRI θα ενεργοποιείται όταν το σάκχαρο στο αίμα ν φθάνει σε ένα συγκεκριμένο όριο αποτρέποντας την υπεργλυκαιμία και θα αδρανοποιείται όταν το σάκχαρο πέφτει κάτω από άλλο όριο, αποτρέποντας την υπογλυκαιμία.

Η δρ Ελίζαμπεθ Ρόμπερτσον, διευθύντρια έρευνας στο Diabetes UK είπε ότι η νέα «έξυπνη» ινσουλίνη αναμένεται «να μειώσει σημαντικά τις καθημερινές προκλήσεις» τόσο σωματικά όσο και ψυχικά για τους πάσχοντες από τύπου 1 διαβήτη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ