Βρετανία: Σκέψεις για να κλείσουν τα φαστφουντάδικα μήπως και διασώσουν την «επιδημία της παχυσαρκίας»!
Η μείωση της προσφοράς γρήγορου και έτοιμου φαγητού σε περιοχές κατοικιών αλλά και γραφείων μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, λένε Bρετανοί ερευνητές.
Η μείωση της προσφοράς γρήγορου και έτοιμου φαγητού σε περιοχές κατοικιών αλλά και γραφείων μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, λένε βρετανοί ερευνητές.
«Η έκθεση σε υπερβολικές ποσότητες πίτσας και τηγανητών φαγητών μπορεί να διπλασιάσει την πιθανότητα να γίνετε παχύσαρκος», αναφέρει σύμφωνα με το BBC η έρευνα.
Στα μέτρα που προτείνονται είναι μεταξύ άλλων η απαγόρευση λειτουργίας εστιατορίων που δίνουν φαγητό «για έξω» σε περιοχές κοντά σε σχολεία, κατά την ίδια πηγή. Στον αντίποδα, όπως σημειώνεται, άλλες απόψεις προκρίνουν την θεσμοθέτηση πλαισίου που θα κάνει πιο υγιεινές τις τροφές που διανέμονται.
Η μελέτη έγινε με την σύγκριση στοιχείαων από 5.000 και πλέον ενήλικες που γεννήθηκαν στην περιοχή του Κέμπριτζσαϊρ από το 1950 ως το 1975. Οι επιδημιολόγοι του Κέμπριτζ κατέγραψαν τις συνήθειες εργαζομένων στο σπίτι, τη δουλειά και τις διαδρομές από και προς αυτά, όσον αφορά την κατανάλωση ειδών όπως πίτσα, χάμπεργκερ, πατάτες και άλλα τηγανητά, συνυπολογίζοντας και γνωστούς παράγοντες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η μόρφωση, το εισόδημα και το κάπνισμα.
Οπως προκύπτει, η ευκολότερη πρόσβαση στο γρήγορο φαγητό συνδέεται με υψηλότερους δείκτες μάζας σώματος και πιθανότητες για παχυσαρκία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Τόμας Μπούργκοϊν, «Οι περισσότερο εκτεθειμένοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, σε σύγκριση με τους λιγότερο εκτεθειμένους ... Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι ίσως είναι αποτελεσματικές πολιτικές περιορισμού της πρόσβασης σε έτοιμο φαγητό».
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγαλύτερο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η δρ. Κάθριν Νέκερμαν του πανεπιστημίου Κολούμπια, με δική της έρευνα σε μαθητές τονίζει ότι περιοχές με υπερπροσφορά έτοιμου φαγητού έχουν παιδιά πιο αδύνατα. «Αντί να περιορίσουμε το έτοιμο φαγητό, πρέπει να το μετασχηματίσουμε ... το υγιεινό έτοιμο φαγητό δεν πρέπει απλώς να είναι διαθέσιμο, πρέπει να είναι τόσο εμφανές, νόστιμο και φτηνό όσο και το ανθυγιεινό ... Σήμερα είναι δύσκολο να φανταστείς το μπρόκολο θα συναγωνίζεται σε δημοφιλία τις πατάτες, αλλά ήδη γίνονται μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».
Πηγή: Έθνος
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr