Λύνεται ο «γόρδιος δεσμός»: Συμφωνία για τη δημιουργία δύο κατηγοριών γάλακτος
Σε συμφωνία κατέληξαν σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αλλαγές στο γάλα. Η συμφωνία αυτή η οποία έχει και την έγκριση της τρόικας προβλέπει τελικά τη δημιουργία δυο κατηγόριων γάλακτος.
Σε συμφωνία κατέληξαν σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αλλαγές στο γάλα. Η συμφωνία αυτή η οποία έχει και την έγκριση της τρόικας προβλέπει τελικά τη δημιουργία δυο κατηγόριων γάλακτος.
Η πρώτη κατηγορία θα αφορά το παστεριωμένο γάλα και θα έχει δυο υποκατηγορίες:
- το γάλα ημέρας, που θα έχει διάρκεια συνολικά τριών ημερών από την συλλογή του έως και την κατανάλωση και
- το παστεριωμένο γάλα, η διάρκεια της ζωής του οποίου θα καθορίζεται με βάση τις τεχνικές παστερίωσης που θα ακολουθούνται από τις γαλακτοβιομηχανίες .
Η δεύτερη κατηγόρια θα ονομάζεται γάλα Υψηλής Θερμικής Επεξεργασίας και θα αφορά το γάλα υψηλής παστερίωσης που σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά.
Μάλιστα συμφωνήθηκε σε όλα τα προϊόντα παστεριωμένου γάλακτος να υπάρχει επισήμανση με τις ημέρες διάρκειας τους π.χ γάλα 5 ημερών, 7 ημερών, 11 ημερών κτλ., ώστε ο καταναλωτής να μπορεί ευκολότερα να αναγνωρίζει και να επιλέγει τα προϊόντα που θέλει.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε ότι «λύνεται το πρόβλημα».
Τσαυτάρης: «Λύνεται το πρόβλημα»
Ο Αθ. Τσαυτάρης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 για τις διαβουλεύσεις που είχε από το βράδυ της Τετάρτης με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για το θέμα. «Κάθισα και του είπα ποιες είναι οι δικές μου σκέψεις και ο τρόπος που μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό, τι είναι αυτό που καθορίζει την ποιότητα του γάλακτος και η προέλευση, διότι το σήμα θα μπορέσει να ξεχωρίσει το ελληνικό γάλα, όμως η μέθοδος επεξεργασίας είναι το σημαντικό. Αυτή καθορίζει την ποιότητα του γάλακτος. Μέχρι σήμερα, είχαμε το παστεριωμένο γάλα. Αυτό που ονομάζουμε φρέσκο και στη χώρα μας λέγαμε μέχρι τώρα ότι μπορεί να αντέξει 5 - 6 μέρες. Αυτό λοιπόν το παστεριωμένο γάλα δεν θέλουν πλέον να το λένε φρέσκο. Είναι θετικό ότι ο κ. Χατζηδάκης είδε θετικά τις προτάσεις μου και των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και τις επιστημονικές απόψεις» είπε ο Αθ. Τσαυτάρης και προσέθεσε: «Μας είπε λοιπόν ότι θέλει να το συζητήσει με τους συνεργάτες του και με τους εκπροσώπους της τρόικα. Πριν από λίγο, είπε ότι συμφωνεί. Λύνεται το πρόβλημα».
Ερωτηθείς σχετικά, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος χαρακτήρισε «κατ' αρχάς θετικό» ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα.
Χαρακόπουλος: «Παραπλανητικός ο χαρακτηρισμός "γάλα υψηλής παστερίωσης"»
Αναλυτικά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος είχε από την αρχή εκφράσει την έντονη αντίρρησή του στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την τρόικα για το γάλα ανέφερε:
«Καταρχάς θεωρώ θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα. Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε:
» 1. Το "γάλα ημέρας" αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Άλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;
» 2. Οσον αφορά στην κατάργηση του όρου "φρέσκο" θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η "ψυκτική αλυσίδα", καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την "ΕΒΓΑ της γειτονιάς".
» 3. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού "γάλα υψηλής παστερίωσης" που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό "γάλα υψηλής παστερίωσης" θα μπορούσε να ονομαστεί "υψηλής θερμικής επεξεργασίας"».
Στο Μαξίμου ευελπιστούν πως η συμβιβαστική αυτή λύση θα αποφορτίσει τις ενστάσεις αρκετών των κυβερνητικών βουλευτών που σε πολλές παρεμβάσεις τους τα τελευταία 24ωρα είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν τη ρύθμιση για το γάλα που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα.
Ο Αθ. Τσαυτάρης πάντως είπε στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ότι ήδη αρκετοί βουλευτές συμφωνούν πως λύνεται το πρόβλημα, μεταξύ αυτών και ο Θάνος Μωραΐτης του ΠΑΣΟΚ.
Η πρόταση που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα και είχε αρχικά παρουσιαστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης προέβλεπε τη θεσμοθέτηση μια νέας κατηγορίας η οποία θα ονομάζεται «γάλα ημέρας», το οποίο θα έχει διάρκεια, από την ημέρα συλλογής του έως και την λήξη του, τρεις ημέρες.
Η πρόταση όριζε, για τα υπόλοιπα παστεριωμένα γάλατα η διάρκεια ζωής να καθορίζεται από τη βιομηχανία με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποιεί.
Στην πρόταση δεν υπήρχε καμία αλλαγή αναφορικά με τα προϊόντα υψηλής παστερίωσης.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr