Δημήτρης Κουρκούλας: Ξέρετε τι σημαίνει να φέρεις το έλλειμμα από το 16%, κάτω από 3%; Εγώ έχω ζήσει 5 χρόνια στη Βουλγαρία και σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα (βίντεο)
Δείτε και διαβάστε τα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα από την εκπομπή πολιτικής επικαιρότητας «Zoomnews» του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά στο «ACTION 24».
Δείτε και διαβάστε τα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα από την εκπομπή πολιτικής επικαιρότητας «Zoomnews» του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά στο «ACTION 24».
«Όλες αυτές τις μέρες, αλλά και σήμερα ακόμα, που ήμουνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτό που κυριαρχεί και αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν τα συγχαρητήρια που δέχεται η Ελλάδα από παντού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής για την επικείμενη έξοδο στις αγορές. Γενικά υπάρχει ένα θετικό κλίμα.»
«Όσοι γνωρίζουν από οικονομικά κι όσοι διαχειρίζονται τα δημόσια οικονομικά των χωρών τους, καταλαβαίνουν πολύ καλά τι σημαίνει να φέρεις το έλλειμμα από το 16% κάτω από 3% και μάλιστα σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης. Μας θαυμάζουν και μας συγχαίρουν για τη μεγάλη αυτή επιτυχία.
Βεβαίως αναγνωρίζουν ότι αυτό είχε αρνητικά αποτελέσματα, εμείς βέβαια το ξέρουμε πολύ καλύτερα, γιατί το νοιώθουμε στο πετσί μας καθημερινά, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι πως είναι πλέον στο χέρι μας να κρατήσουμε αυτό το θετικό κλίμα το οποίο αποτιμάται και οικονομικά και σε τουρισμό και σε επενδύσεις.».
«Γνωρίζω πολύ καλά πως νοιώθει ο πολίτης που υπέστη θυσίες. Και είναι δύσκολο ο κάθε απλός πολίτης να συνειδητοποιήσει ποια είναι η καταστροφή, ποιο είναι το τσουνάμι το οποίο αποφύγαμε.
Διότι η άλλη λύση ήταν η άτακτη έξοδος από το ευρώ. Αυτό που συμβαίνει σήμερα το οποίο είναι εξαιρετικά επώδυνο μοιάζει μπροστά της σαν πολύ καλό σενάριο και νομίζω ότι όλοι έχουν καταλάβει πλέον, ακόμα κι αυτοί που δεν είναι ειδικοί περί τα οικονομικά, ότι μια έξοδος από το ευρώ και μάλιστα μια άτακτη έξοδος από το ευρώ θα έπληττε ακόμα περισσότερο τον κόσμο και κυρίως τα λαϊκά στρώματα.»
«Έγώ έχω ζήσει πέντε χρόνια στη Βουλγαρία, την περίοδο 1997-2001 και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν πάρα πολύ χειρότερα.
Δε θέλω να ελαχιστοποιήσω ή να αγνοήσω πράγματι τις τραγικές συνθήκες στις οποίες διαβιούμε και ζει ένα πολύ μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, αλλά ότι δεν υπάρχουν χειρότερα, αυτό μην το ξαναπείτε, θα μπορούσαν να υπάρξουν πάρα πολύ χειρότερα. Και μάλιστα ανεπτυγμένες χώρες όπως η Βουλγαρία η οποία ήταν μια βιομηχανική χώρα. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα υπήρχε μεγάλη ανέχεια και είχαν καταντήσει να παίρνουν επισιτιστική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άρα, θέλω να πω ότι υπάρχουν ευθύνες για το ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, αλλά δεν πρέπει να συγχέουμε τη θεραπεία της κρίσης, η οποία επέφερε βεβαίως την ύφεση και την ανεργία, με τα αίτια της κρίσης. Τα αίτια της κρίσης είναι αυτά που μάς οδήγησαν εδώ, όχι η θεραπεία τους.
«Πρέπει να καταλάβει και ο κόσμος ότι βιώσαμε τη μεγαλύτερη κρίση που έχουμε περάσει μεταπολεμικά και λόγω της διεθνούς κατάστασης και λόγω των λανθασμένων χειρισμών που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και λόγω ελλείμματος κατάλληλου θεσμικού πλαισίου από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση όταν ξεκίνησε η κρίση δεν είχε μηχανισμούς αντιμετώπισης.»
«Θα δούμε ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερο επίπεδο διαβίωσης και θα το νοιώσουμε στη τσέπη μας όταν υπάρξει ανάπτυξη και θα υπάρξει ανάπτυξη. Ίσως όχι πολύ μεγάλη φέτος, αλλά όσο ομαλοποιούνται οι συνθήκες και οι συνθήκες της ρευστότητας της οικονομίας από τις τράπεζες, όσο η εικόνα της Ελλάδας βελτιώνεται, τόσο θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και αυτός είναι ο μόνος τρόπος, εγώ δεν ξέρω άλλη συνταγή.»
« Προχθές στο κανάλι σας, άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει πως όταν γίνει Κυβέρνηση τότε θα χρειάζεται ακόμη περισσότερο τις λαϊκές κινητοποιήσεις, δηλαδή να κατεβαίνει ο λαός στο Σύνταγμα για να υποστηρίξει τη διαπραγματευτική του θέση. Αν δηλαδή η ευρωπαική πολιτική της όποιας Κυβέρνησης προκύψει είναι να κατεβάζει τον κόσμο στο Σύνταγμα, τότε ξεχάστε και τουρισμό, ξεχάστε και επενδύσεις.»
«
Πράγματι πρέπει τώρα η Κυβέρνηση κι έπρεπε να το είχε κάνει και νωρίτερα, το λέει και το ΠΑΣΟΚ, το λέει και ο κ. Βενιζέλος, πρέπει πλέον όχι μόνον σε επίπεδο Ελλάδας αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και πρέπει εκεί να ληφθούν και συγκεκριμένα πολιτικά μέτρα, δεν είναι μόνο οι αγορές που θα φέρουν την ανάπτυξη.
Βεβαίως οι αγορές παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά πρέπει να υπάρξουν και πολιτικά μέτρα, βολονταριστικά αν θέλετε, τα οποία να στηρίξουν την ανάπτυξη και αυτή η προσπάθεια γίνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης. Βεβαίως έπρεπε να προηγηθεί η δημοσιονομική σταθεροποίηση, διότι χωρίς δημοσιονομική σταθεροποίηση δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, αλλά συμφωνώ απόλυτα και νομίζω ότι εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η Κυβέρνηση, εκεί δίνει και το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερη βαρύτητα, σε μια πιο ισορροπημένη πολιτική.»
«Υπάρχουν προαπαιτούμενα τα οποία θα έπρεπε ήδη να τα έχουμε εφαρμόσει από μόνοι μας, τα οποία θα έπρεπε να τα κάνουμε ακόμα και αν δεν μας το ζητούσανε ή ακόμα και αν δεν μας το έλεγαν οι εταίροι μας. Διότι το να πάρουμε διάφορα μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη, στην απορρόφηση της ανεργίας, αυτό είτε το λέει η τρόικα ,είτε όχι, δεν έχει σημασία. Είναι καλό και πρέπει να γίνει.
Υπάρχουν και υπήρχαν στο παρελθόν οριζόντιες περικοπές, πολύ επώδυνες για τους συνταξιούχους και για τους μισθωτούς και αυτό το έχει πει η Κυβέρνηση και το έχει κάνει πράξη πως έχει τελειώσει. Άρα μπορούμε να συζητήσουμε τώρα εάν η ρύθμιση για τα φαρμακεία ή η ρύθμιση δεν ξέρω για ποιον άλλον τομέα ήταν η καλύτερη, αλλά δεν αποτελούν αυτά προαπαιτούμενα τα οποία αναγκαστικά οδηγούν σε μείωση του εισοδήματος.»
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr