Αποκλειστική συνέντευξη με τον γιατρό της Νανάς Καραγιάννη, Σωτήρη Αδαμίδη, μόνο στο EIRINI THE BLOG!!!

ΜΟΝΟ ΣΤΟ EIRINI THE BLOG!!!O γιατρός της Νανάς Καραγιάννη μου μίλησε  για το μέλλον της πάσχουσας απο νευρική ανορεξία νεαρής γυναίκας που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Σωτήρης Αδαμίδης: ''Αγάπη, πολλή αγάπη από το στενό περιβάλλον είναι το φάρμακο για να θεραπευτεί η νευρική ανορεξία''

Συνάντησα χθες τον γιατρό - παθολόγο Σωτήρη Αδαμίδη, που ανέλαβε πριν από λίγες μέρες να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο: να πείσει την δημοσιογράφο Νανά Καραγιάννη να φάει! Η Νανά, παρά το πολύ προχωρημένο στάδιο νευρικής ανορεξίας στο οποίο βρισκόταν, δεν συνειδητοποιούσε την κατάστασή της και οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος. Η Νανά ευτυχώς πείσθηκε καταρχάς να εισαχθεί στο Ιατρικό Κέντρο και στη συνέχεια να φάει κανονικά, να κάνει πολλές εξετάσεις και να καταφέρει να πάει σπίτι της με 5 κιλά επιπλέον!

Σήμερα η κοπέλα που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο εξακολουθεί να παρακολουθείται από την ομάδα που συντονίζει ο κ Αδαμίδης και την οποία αποτελούν ένας καρδιολόγος, ένας ενδοκρινολόγος, ένας ψυχίατρος, ένας διατροφολόγος, ενώ θα υποβάλλεται σε συνεχείς μικροβιολογικές εξετάσεις, έως ότου οι αρνητικοί δείκτες σταθεροποιηθούν.

Μίλησα με τον διακεκεριμένο παθολόγο, ο οποίος τύγχανε και προσωπικός ιατρός της αείμνηστης Αλίκης Βουγιουκλάκη, για την χαρούμενη και αισιόδοξη παρολαυτά Νανά και για την νευρική ανορεξία, μάστιγα της εποχής μας με κύριο ένοχο το πανταχόθεν επιβαλλόμενο μοντέλο της πολύ αδύνατης γυναίκας ως το ιδανικό!!!

Ε.Ν.: Κύριε Αδαμίδη, πώς είναι σήμερα η Νανά;
 
Σ.Α.: Η Νανά είναι σαφώς καλύτερα, πήρε βάρος, αλλά κυρίως διορθώθηκαν οι ηλεκρολύτες και διάφοροι άλλοι δείκτες, οι οποίοι όταν εισήλθε στο νοσοκομείο είχαν φτάσει στον κίνδυνο θανάτου.
Από εδώ και πέρα ακολουθεί ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο με στενή συνεργασία πολλών ειδικοτήτων: καρδιολόγου, διατροφολόγου, ενδοκρινολόγου, ψυχιάτρου και παθολόγου. Θα την δω πάλι απόψε στο ιατρείο μου για να σιγουρευτώ ότι όλα πάνε καλά και κυρίως ότι ξέρει πια ότι όλα αυτά γίνονται γιατί πρέπει και ότι αυτός είναι ο μονος σωστός δρόμος από εδώ και πέρα.

Ε.Ν.: Δηλαδή η Νανά, κύριε Αδαμίδη, όταν κοιταζόταν στον καθρέπτη πίστευε ότι είναι όμορφη και υγιής;

Σ.Α.: Ακριβώς, και αυτή είναι η παγίδα του ατόμου που πάσχει από νευρική ανορεξία: έχει πεπλανημένη εικόνα για το πώς είναι. Η Νανά κοιταζόταν στον καθρέπτη και πίστευε ότι έβλεπε την σωστή Νανά. Είναι ύπουλη ασθένεια, πολύ επικίνδυνη διαταραχή.

Ε.Ν.: Γιατρέ, κρίνετε ότι η Νανά θα τα καταφέρει να επανέλθει σε φυσιολογικό βάρος και να ξανακερδίσει την ζωή της;

Σ.Α.: Η Νανά θα έχει βελτιωτική πορεία αν δεν υποτροπιάσει και δεν εγκαταλείψει την προσπάθεια. Απαιτούνται ωστόσο βήματα σταθερά και δυστυχώς αργά. Δεν γίνεται διά μαγείας και εν μιά νυκτί να εξαφανιστούν τα αίτια και κυρίως τα αποτελέσματα πολλών ετών πια ανορεκτικής διαβίωσης.
Η Νανά πρέπει να ανακτήσει, όπως και όλα τα ανορεκτικά άτομα, την αρμονία μεταξύ των πνευματικών και ψυχολογικών της δυνάμεων. Αν συνειδητοποιήσει ξανά πλήρως τι της συμβαίνει θα σταθεί στα πόδια της.

Ε.Ν.: Ο νεαρός σύντροφός της δεν την έπειθε να προχωρήσει σε θεραπεία και να την σώσει στην ουσία;

Σ.Α.: Είναι ένα αξιοθαύμαστο παιδί. Εγώ είδα τρυφερότητα και πολύ ανθρώπινη συμπεριφορά στην στάση του, έχει δυνατή συμπαράσταση η Νανά, κάτι που ίσως δεν είχε πάντα, και από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Το περιβάλλον που μεγαλώνει κάποιος έχει μεγάλη σημασία για το προβλημα της ανορεξίας. Η Νανά μάλλον δεν μεγάλωσε στο ενδεδειγμένο περιβάλλον και αυτό της κόστισε .

Ε.Ν.: Μεγαλώνω παιδί, κύριε Αδαμίδη, όπως και χιλιάδες γονείς με κόρες που βομβαρδίζονται απο το ιδανικό της γυναίκας - στέκας, πώς αντιμετωπίζεται αυτό;

Σ.Α.: Το όσο πιο αδύνατη τόσο καλύτερα έχει καταστρέψει πολλά κορίτσια σήμερα, χρειάζεται επαγρύπνηση από το περιβάλλον. Αν δούμε φαινόμενα όπως: να σηκώνεται από το τραπέζι και να πηγαίνει στην τουαλέτα τακτικά, να θέλει να κρύβεται από τον περίγυρό της, είναι ανησυχητικά σημάδια. Αγάπη, πολλή αγάπη θέλει η νευρική ανορεξία, και τότε, μόνο τότε σε ακούει η κοπέλα και μπορεί να βάλει εγκαίρως την όπισθεν στην ανορεξία. Ο κυριότερος παράγοντας για να εγκατασταθεί η νευρική ανορεξία σε ένα κορίτσι είναι η έλλειψη προσοχής από το οικογενειακό περιβάλλον, η απόρριψη στο παρελθόν της, η κακή σχέση των γονιών, οι τραυματικές εμπειρίες γενικά.

Ε.Ν.: Κύριε Αδαμίδη, δεν είναι υπερβολικό και επιβλαβές για την Νανά να εκτίθεται τόσο πολύ στα social media και να δέχεται παραινέσεις άσχετων;

Σ.Α.: Μάλλον έτσι είναι, δίκιο έχετε, πρέπει να συγκεντρωθεί στο στόχο της τώρα η Νανά και θα γινει μια χαρά παιδί. Είναι ένα καλό παιδί, πρόσχαρη και τρυφερή. Εύχομαι να τα καταφέρει και να την βλέπω να τρώει με χαρά το παγωτό της, όπως την τελευταία μέρα που έφυγε από το νοσοκομείο...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ