8 Επιτάφιοι στην Αθήνα: Πού να δείτε την περιφορά εσείς που θα μείνετε στην πρωτεύουσα

Έχετε μείνει στην Αθήνα και είστε πεπεισμένοι ότι το αστικό Πάσχα περιλαμβάνει μηδαμινό φολκλόρ στοιχείο και πώς η περιφορά του Επιταφίου αξίζει μόνο στα χωριά και στις γραφικές πόλεις; Ξανασκεφτείτε το.

Έχετε μείνει στην Αθήνα και είστε πεπεισμένοι ότι το αστικό Πάσχα περιλαμβάνει μηδαμινό φολκλόρ στοιχείο και πώς η περιφορά του Επιταφίου αξίζει μόνο στα χωριά και στις γραφικές πόλεις; Ξανασκεφτείτε το.



Η αθηναϊκή Μεγάλη Παρασκευή μπορεί να σας βρει σε έναν καταπράσινο λόφο να αγναντεύετε την φωταγωγημένη Αθήνα. Ή στην πιο γραφική γειτονιά του κέντρου, που θα σας τηλεμεταφέρει σε κυκλαδίτικο νησί. Ή μέσα στη φύση, να παρακολουθείτε μία από τις ελάχιστες μεσημεριανές περιφορές Επιταφίου.



Παρακάτω, συγκεντρώνουμε από το In2lige.gr οκτώ από τις ωραιότερες εκκλησίες της Αθήνας, για να παρακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου σε κλίμα αστικής κατάνυξης που δεν θα περιμένατε ότι εμπνέει το σκηνικό της πόλης.

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, Θησείο  
Το εκκλησάκι στέκει στον πανέμορφο πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, σε ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και ρομαντικό σκηνικό που πλαισιώνεται από το δασάκι και στο βάθος τον φωτισμένο Ιερό Βράχο. Σημειώστε ότι, αν πάτε από νωρίς για να παρακολουθήσετε την λειτουργία, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τις τοιχογραφίες του 18ου αιώνα που έφερε στο φως η αναστήλωση του 1955 και να απολαύσετε την κατανυκτική ατμόσφαιρα ενός παρεκκλησίου που χτίστηκε τον καιρό της Τουρκοκρατίας.

Αγία Μαρίνα, λόφος Νυμφών  
Από τους πιο περίτεχνους ναούς της πόλης, η Αγία Μαρίνα πάνω στον λόφο των Νυμφών διαθέτει ξεχωριστό ρυθμό, που «στεφανώνεται» από έναν μεγάλο τρούλο και τέσσερις μικρότερους, ενώ ακριβώς δίπλα υπάρχει και η παλαιότερη, βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα με περίτεχνες τοιχογραφίες. Πιάστε θέση στην πλακόστρωτη πλατεία μπροστά της και απολαύστε κατάνυξη με θέα, μέχρι να αρχίσει η περιφορά.

Οι Επιτάφιοι του αθηναϊκού κέντρου
Το εμπορικό κέντρο της πόλης μπορεί να στερείται γραφικότητας, αλλά αναπληρώνει σε μαζικότητα και στην πρωτοφανή αίσθηση κατάνυξης και ησυχίας που σπάνια θα βρείτε όλη την υπόλοιπη χρονιά στα πέριξ του Συντάγματος. Οι περιφορές των παρακάτω ναών, μάλιστα, συναντιούνται στο Σύνταγμα και όλο το κέντρο συγκεντρώνεται σε μία γαλήνια «πορεία» γύρω από τους φωτισμένους Επιταφίους.
Ξεκινάμε από την περίφημη Καπνικαρέα: Το επίσημο όνομά της είναι «ναός των Εσοδίων της Θεοτόκου», αλλά όλοι την γνωρίζουμε ως Καπνικαρέα – ή απλώς το παρεκκλήσι που στέκεται «ημιβυθισμένο» στη μέση της Ερμού, χτισμένο πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού. Σαφώς μεγαλύτερης κλίμακας και «αίγλης», η λειτουργία της Μητρόπολης συγκεντρώνει τα πλήθη και συνοδεύεται συνήθως από την Φιλαρμονική του δήμου κατά την περιφορά. Οι ναοί δύο εκ των δημοφιλέστερων πλατειών της πόλης, της Αγίας Ειρήνης και τους Αγίου Γεωργίου του Καρύτση συγκλίνουν επίσης με τους υπόλοιπους Επιταφίους, ενώ παράλληλα κινούνται και η περιφορά της Αγίας Αικατερίνης και της Μεταμόρφωσης, με αφετηρία την Πλάκα.

Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού
Σχεδόν κυκλαδίτικο, το λευκό εκκλησάκι που κοιτάζει αγέρωχα από την κορυφή του Λυκαβηττού, θα ανταμείψει τον κόπο σας – και την πιθανή κίνηση που θα συναντήσετε στον δρόμο προς την κορυφή – με την μυσταγωγία που προκαλεί η απόκοσμη ησυχία του λόφου και η εικόνα της φωταγωγημένης Αθήνας στο φόντο.

Ζωοδόχος Πηγή, Εξάρχεια  
Εδώ είναι που συγκεντρώνονται οι εξαρχειώτες για να παρακολουθήσουν την πένθιμη λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής, μέσα στο εκκλησάκι με τις αναγεννησιακές τοιχογραφίες και το περίτεχνο τέμπλο, και φυσικά την περιφορά του Επιταφίου στην συνέχεια, που κινείται στις οδούς Θεμιστοκλέους, Ακαδημίας, Χαριλάου Τρικούπη, Σόλωνος και Μπενάκη.

Μονή Καισαριανής
Από τις πιο ιδιαίτερες περιφορές και λειτουργίες της Αθήνας, αυτή της Μονής Καισαριανής ξεχωρίζει όχι μόνο επειδή πραγματοποιείται… την ημέρα – ο Επιτάφιος στολίζεται το πρωί και η περιφορά ξεκινά περίπου στις 12 το μεσημέρι – αλλά και επειδή, με ειδική άδεια από του υπουργείο Πολιτισμού, αφού το μοναστήρι υπάγεται στην εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων, κινείται στις πλαγιές του Υμηττού, μέσα από μία κατάφυτη διαδρομή που ευωδιάζει χάρη στα ανθισμένα ανοιξιάτικα λουλούδια. Μάλιστα, τον ρόλο της χορωδίας αναλαμβάνουν παιδιά, δίνοντας μία επιπλέον νότα αθωότητας και ομορφιάς στην πιο πένθιμη ακολουθία του Χριστιανισμού.

Άγιος Γεώργιος, Καβούρι
Αν θέλετε περισσότερο «νησιώτικο» χρώμα και αίσθηση… Αιγαίου, κατηφορίστε μέχρι το Καβούρι: Εκεί, στην κορυφή του λόφου που αγναντεύει τη θάλασσα, θα βρείτε το πάλλευκο εκκλησάκι του Άη Γιώργη, που χτίστηκε στα μισά του περασμένου αιώνα για να εξυπηρετεί τον εκκλησιασμό δυνάμεων καταδρομών, αλλά την δεκαετία του ’70 παραδόθηκε στους αρκετούς πλέον κατοίκους της Βουλιαγμένης και εξελίχθηκε σε έναν εκ των γραφικότερων ναών της νότιας Αθήνας

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr