Ένας στους δύο Έλληνες δεν τρώει ποιοτικά!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού - Διατροφής 2012, η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία ανακοίνωσε τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε σχετικά με την ποιότητα της διατροφής των σημερινών Ελλήνων. Σε σχετική συνέντευξη τύπου, διακεκριμένοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στα πρότυπα διατροφής των σύγχρονων Ελλήνων και υπογράμμισαν την αξία της ποιοτικής διατροφής, για μία καλύτερη υγεία.                        

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού - Διατροφής 2012, η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία ανακοίνωσε τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε σχετικά με την ποιότητα της διατροφής των σημερινών Ελλήνων.

Σε σχετική συνέντευξη τύπου, διακεκριμένοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στα πρότυπα διατροφής των σύγχρονων Ελλήνων και υπογράμμισαν την αξία της ποιοτικής διατροφής, για μία καλύτερη υγεία.

Μεταξύ άλλων, αναλύθηκε η αξία υιοθέτησης ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων διατροφο-εξαρτώμενων νοσημάτων (Διαβήτης, Καρδιαγγειακά Νοσήματα κλπ) και συσχετίζεται αρνητικά με την πιθανότητα εκδήλωσης των συγκεκριμένων νόσων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και τις συνιστώσες της υγιεινής διατροφής, η οποία θα πρέπει χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων: ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, άγρια χόρτα, βότανα, όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν αποδεδειγμένα συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και γενικής θνησιμότητας. Επομένως, η υγιεινή και ποιοτική διατροφή αποτελεί ασπίδα προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού αποτρέποντας την εμφάνιση χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία, η σύγχρονη ελληνική διατροφική πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι οι σημερινοί Έλληνες δεν τρώμε υγιεινά και ποιοτικά.

Οι αριθμοί μας προσγειώνουν στη σκληρή πραγματικότητα: Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες εμφανίζουν υπέρταση, το 40% του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει τιμές χοληστερόλης επάνω από το φυσιολογικό (200 mg/dl) και ετησίως στην Ελλάδα καταγράφονται 15.000 - 16.000 εμφράγματα.

Επίσης, η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα είναι αντίστοιχη με αυτή των Ευρωπαϊκών χωρών (4%), ένας στους δέκα άνδρες ηλικίας 50-59 ετών πάσχει από στεφανιαία νόσο και η πιθανότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί κατά 10-40%.

Σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες δεν τρώει υγιεινά και ποιοτικά! Επίσης, 2 στους 10 Έλληνες (19,3% στο συνολικό πληθυσμό), 23,03% στους άνδρες και 17% στις γυναίκες, βρίσκονται σε διατροφικό κίνδυνο, συγκεντρώνοντας πολύ χαμηλό σκορ εφαρμογής υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Επομένως σήμερα, είναι επιβεβλημένο όλοι οι Έλληνες να εφαρμόσουν στην πράξη τις αρχές της Ελληνικής παραδοσιακής διατροφής. Αυτό πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα με δεδομένη τη σχέση αυτού του πρότυπου διατροφής με την προστασία της υγείας.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ