Τελικά ποιος ξέρει καλύτερα την οικονομία μας; Αυτοί που μας δάνεισαν 3 δις ή εμείς που χάσαμε 5 δις; Η δύσκολη ερώτηση του Παύλου Παπαδάτου

Άκουσα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος μάς «έκλεισε το μάτι» σχετικά με τη διαχείριση του χρέους μας που θα συζητηθεί το φθινόπωρο αφού βέβαια, όπως είπε, υλοποιηθούν τέσσερα προαπαιτούμενα.

Γράφει ο Παύλος Παπαδάτος στη Real news:

Άκουσα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος μάς «έκλεισε το μάτι» σχετικά με τη διαχείριση του χρέους μας που θα συζητηθεί το φθινόπωρο αφού βέβαια, όπως είπε, υλοποιηθούν τέσσερα προαπαιτούμενα. Η κυρία Μέρκελ όταν μιλά για διαχείριση του ελληνικού χρέους εννοεί απλή επιμήκυνση της λήξεως των ελληνικών ομολόγων και μείωση των επιτοκίων. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη μελέτη της Deutsche Bank «η επιμήκυνση λήξης των ομολόγων σε συνδυασμό με τη μείωση επιτοκίου σε βάθος 50 ετών θα προσφέρει ένα όφελος της τάξεως των 26 δις. Πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν γίνει ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αυτό δεν είναι βιώσιμο». Η κυρία Μέρκελ ναι μεν μάς έκλεισε το μάτι αλλά σίγουρα κρατά κλειστά τα αυτιά της.



Η έκδοση του ομολόγου ήταν επιτυχής αλλά δεν έχει σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους. Η επιτυχία όμως της έκδοσης έχει σχέση με την τρόικα, το μνημόνιο, τη μεγάλη ευφορία στις αγορές για την περιφέρεια της Ευρώπης και φυσικά με το αγγλικό δίκαιο που διέπει το μνημόνιο.

Προσωπικά θα χαιρόμουν αν γνώριζα ότι αυτά τα τρία δις θα πήγαιναν στη χρηματοδότηση εταιρειών που παράγουν και εξάγουν, παρά οπουδήποτε αλλού. Μόνο αν αναπτυχθούν αυτές οι εταιρίες θα αρχίσει να αναπτύσσεται η χώρα, να μειώνεται η ανεργία και η εξάρτησή μας από τα μνημόνια. Στην αντίθετη περίπτωση θα ξεπροβάλλουν ποτάμια πολιτικών κομμάτων που, αντί να συμβάλλουν στη λύση του προβλήματός μας, θα το επιτείνουν ακόμη περισσότερο.

Η κυβέρνηση πρέπει να απεγκλωβίσει τη σκέψη της και να αναπτύξει δημιουργική φαντασία. Η τρόικα απαιτεί το minimum σε σχέση με την αναδιάρθρωση που εμείς οφείλουμε να κάνουμε στο κράτος μας και ιδίως στο φορολογικό μας σύστημα που πνίγει κάθε αναπτυξιακή σκέψη.

Έχουμε τον μεγαλύτερο ναυτιλιακό στόλο του κόσμου αλλά εξ αιτίας αυτού του συστήματος, μόνο το 21% έχει κρατήσει την ελληνική σημαία. Και τα σαΐνια του υπουργείου οικονομικών συνεχίζουν να θεωρούν κέρδος ακόμη και τη διαγραφή χρέους μιας εταιρείας! Μάλιστα τώρα κυκλοφόρησε και νέο «φιρμάνι» σύμφωνα με το οποίο, αν ένας ιδιώτης έχει καταθέσεις και ομόλογα άνω των 500.000 ευρώ και κάνει και κάποιες χρηματιστηριακές πράξεις, θεωρείται επιτηδευματίας και θα πληρώνει φόρο 26%! Και έπειτα προσδοκούν ότι θα επαναπατριστούν τα χρήματα που βγήκαν στο εξωτερικό.

Δυστυχώς, για να ορθοποδήσουμε χρειαζόμαστε πολύ μυαλό και… Χρόνια Πολλά!

Σημείωση

Βγήκαμε στις αγορές και εισπράξαμε 3 δις ευρώ, αλλά συγχρόνως «πέταξαν» από το ελληνικό χρηματιστήριο 5 δις ευρώ. Τελικά ποιος ξέρει καλύτερα την οικονομία μας; Αυτοί που μας δάνεισαν 3 δις ή εμείς που χάσαμε 5 δις; Δύσκολη ερώτηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr