Η παρουσίαση του βιβλίου της Κοππά έγινε διαδήλωση Παπανδρεϊκών και διαμαρτυρία κατά του Βενιζέλου με παρόντα τον Κουβέλη: Μύλος! (φωτό)

Με συνεχείς διακοπές από χειροκροτήματα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε μια κατάμεστη αίθουσα, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά, ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ που χρειάζεται η Ελλάδα πρωτοστατεί στην πρόοδο και μετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο.

Με συνεχείς διακοπές από χειροκροτήματα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε μια κατάμεστη αίθουσα, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά, ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ που χρειάζεται η Ελλάδα πρωτοστατεί στην πρόοδο και μετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου της υποψήφιας ευρωβουλευτή με τη ΔΗΜΑΡ Μαριλένας Κοππά, ο πρώην πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκε τόσο κατά την είσοδό του στο χώρο της εκδήλωσης, όσο και σε διάφορα σημεία του λόγου του. Μάλιστα, κάποια μέλη της νεολαίας και οπαδοί του φώναζαν ρυθμικά «Παπανδρέου», μετατρέποντας την εκδήλωση-παρουσίαση σε φιέστα παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Το παρόν, μάλιστα, έδωσαν και πολλοί στενοί του συνεργάτες, στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην εποχή του, όπως ο Χάρης Παμπούκης η Ρεγγίνα Βάρτζελη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Ντίνα Λάζαρη και ο Σπύρος Δανέλλης (πρώην ευρωβουλευτής), αναφέρει το iefimerida.gr.

Πολλή συζήτηση για ένα βιβλίο, είπε

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη συζήτηση που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, για την παρουσία του στην εκδήλωση, λέγοντας ότι δεν περίμενε να θεωρηθεί αντισυμβατική κίνηση και να προκαλέσει τέτοια συζήτηση το βιβλίο ενός επιστήμονα, μιας πολιτικού.« Ίσως ειναι σημάδι των καιρών. Η κρίση έχει θρέψει μια βαθύτατη ανασφάλεια. Είναι ώρα να μην κρίνουμε τα πάντα από το πρίσμα της μικροπολιτικής» είπε.

Αρχισε να επαναλαμβάνει τα της πολιτικής του

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη συντηρητική Ευρώπη που όπως είπε αντέδρασε φοβικά, ρατσιστικά και υποστήριξε ότι δεν υιοθετήθηκε καμία από τις προτάσεις που είχε κάνει στην ΕΕ, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα και οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το «κακό». «Ολα αυτά που πρότεινα τότε απαιτούσαν μια Ευρώπη που δεν εγκλωβίζεται στη λιτότητα. Δυστυχώς η ΕΕ δεν τις υιοθέτησε. Αν το είχε κάνει θα είχε αναχαιτίσει το φόβο των αγορών», είπε.




Παράλληλα, απέδωσε ευθύνες στην ΕΕ για τον πανικό που προκλήθηκε στην αγορά ομολόγων και επανάλαβε ότι έφερε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, άπειρες φορές το θέμα των φορολογικών παραδείσων αλλά και του φόρου του διοξειδίου του άνθρακα, προσθέτοντας, πλέον ότι το διακύβευμα του αιώνα είναι πλέον η δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να γίνουν μπροστάρηδες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ακόμη ότι το δίλημμα Μνημόνιο ή όχι που χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό επιχείρημα από το 2010 και μετά σκέπασε τις αιτίες της κρίσης και τα όσα έγιναν τα χρόνια που προηγήθηκαν της διακυβέρνησής του και μας οδήγησαν στην κρίση, τονίζοντας ότι αν είχε γίνει περιορισμός της σπατάλης του δημοσίου χρήματος και αλλαγές, δεν θα είχαμε μπει στο Μνημόνιο.

Επιμένει και για το «λεφτά υπάρχουν»

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο περίφημη «λεφτά υπάρχουν» λέγοντας ότι όσοι το χρησιμοποιούν εναντίον του, αποκρύπτουν συνειδητά τα όσα πραγματικά ειπώθηκαν και την αδήριτη ανάγκη μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, ενώ επανέλαβε ότι κανείς δεν αναφέρεται στους λόγους που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο.

«Κάποιοι είπαν στην αρχή ότι μας προσέφεραν χρήματα και δεν τα πήραμε, κάποιοι ότι το είχαμε προσχεδιάσει και αφού κατέρρεαν αυτά τα επιχειρήματα, ύστερα, κάποιοι υποστήριξαν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε κάποια από τα συμπεράσματα της έκθεσης της επιτροπής της Ευρωβουλής της Ευρωβουλής που αξιολόγησε το έργο της Τρόικα λέγοντας ότι αυτή αναφέρει ότι πριν την έναρξη του προγράμματος η Ελλάδα ήταν αφερέγγυα, υπήρχε στατιστική απειθαρχία, ενώ παράλληλα χαιρετίζει την αποφασιστική δράση για την επίλυση του προβλήματος, την ικανοποίηση ότι η χρηματοδοτική συνδρομή πέτυχε την αποφυγή μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει τις συνέπειες θα ήταν χειρότερες. «Τότε διαπραγματευόμασταν για μια χώρα που ήταν εκτός αγορών. Καταφέραμε τη δημιουργία ενός μηχανισμού βοήθειας  που δεν υπήρχε, οι εταίροι μας δανείζονταν με μεγαλύτερο επιτόκιο από ότι μας δάνειζαν για να μας βοηθήσουν, πετύχαμε τη διαγραφή του χρέους, πετύχαμε το 90%  της προσαρμογής.




«Η Ελλάδα τα κατάφερε. Αυτοί που έσκιζαν τα Μνημόνια τώρα μιλάνε για δημοψήφισμα» πρόσθεσε και επιτέθηκε και στη σημερινή κυβέρνηση λέγοντας ότι αν είχε κρατήσει την ίδια στάση που τηρεί σήμερα το 2010, οι Ελληνες θα είχαν γλιτώσει πολύ πόνο.

Και μια αιχμή για την κεντροαριστερά που ονειρεύεται


«Εθεσα τα ερωτήματα αυτά για να καταδείξω την ανάγκη που υπάρχει να συνεργαστούν οι σοσιαλιστικές δυνάμεις. Πρέπει να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου. Κανείς Φώτη μου, δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση του προοδευτικού χώρου. Το ΠΑΣΟΚ που χρειάζεται η χώρα είναι το ΠΑΣΟΚ που πρωτοστατεί στην πρόοδο, ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα της δεξιάς ή της αριστεράς συντήρησης» είπε, βάλλοντας ευθέως εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ το οποίο συνεργάζεται με τη ΝΔ στην διακυβέρνηση της χώρας!



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr