400 εκ. ευρώ μπορεί να φέρει ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα! Πώς; Διαβάστε!

To ποσό των 400 εκατ. ευρώ μπορεί να εισφέρει στην οικονομία της χώρας τα επόμενα 2- 3 έτη ο κλάδος του “ιατρικού τουρισμού”, με το σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας να κατατίθεται στη Βουλή μέχρι τα τέλη του 2012.

To ποσό των 400 εκατ. ευρώ μπορεί να εισφέρει στην οικονομία της χώρας τα επόμενα 2- 3 έτη ο κλάδος του “ιατρικού τουρισμού”, με το σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας να κατατίθεται στη Βουλή μέχρι τα τέλη του 2012.

Τα παραπάνω μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης «Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα» που διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.

Στα κύρια συμπεράσματα της μελέτης καταγράφεται ότι τα έσοδα που προκύπτουν ετησίως από περίπου 5 εκατ. ασθενείς του “ιατρικού τουρισμού” προσεγγίζουν τα 20 εκατ. δολάρια με μέσο όρο ιατρικής δαπάνης 3.000 ως 4.000 δολάρια. Επισημαίνεται ότι το μέγεθος αναφέρεται μόνο στον ιατρικό τουρισμό επιλογής, και μόνο στις δαπάνες ιατρικών υπηρεσιών (όχι ταξίδι και διαμονή εκτός νοσοκομείων).

Όπως τονίζεται οι χώρες με τα περισσότερα έσοδα από ιατρικό τουρισμό είναι οι: Ινδία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βραζιλία, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Ουγγαρία, Τουρκία.

Σύμφωνα με μελέτη υπό τον τίτλο, «Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα», οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν σχετικά λιγότερο για ιατρικούς σκοπούς, ίσως επειδή οι ανάγκες υγείας τους καλύπτονται σε μεγαλύτερο βαθμό από δημόσια συστήματα υγείας ή ασφάλισης. Αντίθετα η μεσαία τάξη στην Ασία και στην Αμερική τείνει να πληρώνει ιδιωτικά, και ίσως αυτό εξηγεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξη προορισμών στην Ασία και τη Νότια Αμερική.

Σημειωτέον, όμως, ότι μια νέα Οδηγία για τη Διασυνοριακή Φροντίδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέψει αργά ή γρήγορα στους Ευρωπαίους να λαμβάνουν υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ με κάλυψη από τα ασφαλιστικά τους συστήματα.

Στην παρέμβασή της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι η πολιτεία θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε σωστή πρωτοβουλία που θα αφορά τον ιατρικό τουρισμό.

«Δεν μιλώ για ευκαιριακή πηγή κρατικών εσόδων ή σαν μια ευκαιρία για γρήγορο πλουτισμό στον ιδιωτικό τομέα, αλλά για μια σοβαρή συντονισμένη και σταθερή προσπάθεια» υποστήριξε η υπουργός υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης στρατηγικής για τον ιατρικό τουρισμό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ