Γιοχάνες Χαν: ''Συν Αθηνά και χείρα κίνει'' για την απορρόφηση της ευρωπαϊκής βοήθειας και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

Η αποκλειστική συνέντευξη του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν στην Αλεξία Τασούλη και τη real.gr

Συνέντευξη στην Αλεξία Τασούλη

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα το πρωί ο επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική, προκειμένου να έχει συζητήσεις με αρμόδιους παράγοντες για το ΕΣΠΑ.

Μιλώντας στο Real.gr ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει μοντέρνα διοίκηση, να γίνει πιο εξωστρεφής και ανταγωνιστική ενώ παράλληλα θεωρεί οτι οι κινήσεις για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε περισσότερα από όσα κάποιοι είχαν προβλέψει αλλά οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά. Το πιο σημαντικό για τον Επίτροπο είναι να αποκτήσει η Ελλάδα μια μοντέρνα διοίκηση που να υποστηρίζει μια σύγχρονη οικονομία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Επιτρόπου:

Η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα για το 2015 και 2016 τη στιγμή που η ανεργία έχει φτάσει το 25%. Πιστεύετε οτι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να σταθεί στα πόδια της;

Γνωρίζω πολύ καλά ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η Ελλάδα και μπορώ να πω οτι συνολικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει μια βαθιά επιθυμία να δείξουν αλληλεγγύη και ευελιξία. Το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων είναι κάτι που θα πρέπει να καταλήξει τις επόμενες εβδομάδες.

Αλλά πάντα υποστήριζα ότι οι απαιτήσεις για λιτότητα θα πρέπει να συνοδεύονται με αναπτυξιακά μέτρα. Οι δείκτες της ανεργίας είναι αλήθεια απογοητευτικοί ιδιαίτερα στους νέους. Αλλά πράγματι πιστεύω ότι η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης. Η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της αν η οικονομία μπορέσει να γίνει πιο εξωστρεφής και ανταγωνιστική, και να προσφέρει βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Γι αυτό έρχομαι στην Ελλάδα για να συζητήσω με τους αξιωματούχους πώς η Ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αποτελέσει εργαλείο για να γίνουν επενδύσεις τις οποίες η χώρα χρειάζεται.

Που στοχεύει η αναθεώρηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ;

Η συνεχιζόμενη αναθεώρηση των ελληνικών προγραμμάτων, που λαμβάνει υπόψη της τις οικονομικοκοινωνικές αλλαγές, στοχεύει στο να επαναπροσδιορίσει την υποστήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να εξισορροπήσει τον τρόπο με τον οποίο τα κεφάλαια κατανέμονται.
Αυτό σημαίνει ότι στα περιφερειακά προγράμματα, τα ποσά που διατίθενται στις επιχειρήσεις θα αυξηθούν.

Παράλληλα τα ποσά που διατίθενται στα περιφερειακά προγράμματα για τα έργα υποδομών θα μειωθούν. Τα υφιστάμενα έργα υποδομών τα οποία επηρεάζονται από την αναθεώρηση των περιφερειακών προγραμμάτων θα συνεχίσουν να εφαρμοζονται αλλά στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων. Αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να υποστηρίξουν και να δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα και να καταπολεμήσουν την ανεργία και να ανταποκριθούν καλύτερα στις αυστηρές συνέπειες της κρίσης.

Παρά την κρίση τα ελληνικά προγράμματα, συγκριτικά με τα προγράμματα άλλων μελών κρατών, αποδίδουν σε ικανοποιητικό βαθμό. Η αναθεώρηση είναι μια απόδειξη για την αποφασιστικότητα μας να βρούμε ακριβείς και άμεσες λύσεις που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρόσφατες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι καλοδεχούμενες.

Θα λάβετε υπόψη σας τα στοιχεία της ύφεσης στο επόμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης προς την Ελλάδα;

Οι προτάσεις μας για την επόμενη περίοδο χρηματοδότησης είναι στο τραπέζι και είναι υπό διαπραγμάτευση από το Ευρωκοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Θέλουμε ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό για να υποστηρίξουμε μια πολιτική ισχυρής συνοχής, της οποίας τα κριτήρια εκτιμάμε ότι είναι δίκαια. Αντιδρούμε σε όποια προσπάθεια των κρατών μελών να περικόψουν περισσότερο τον προϋπολογισμό.

Κατανοούμε τις ανησυχίες για τη μελλοντική χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει μια σειρά από διασφαλίσεις που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν όποια μείωση, που μια χώρα όπως η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εξαιτίας των αλλαγών στην επιλεξιμότητα και στον καθορισμό των ανωτάτων ορίων.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας δούλεψε αποτελεσματικά;

Πιστεύω ότι υπάρχει η αίσθηση σε όλη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει εις πέρας πολύ περισσότερα από όσα κάποιοι είχαν προβλέψει. Αλλά υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις μπροστά.

Έχει γίνει αξιόλογη δουλειά στο τομέα των επενδύσεων αλλά απεγνωσμένα χρειαζόμαστε μια μοντέρνα διοίκηση στην Ελλάδα που να υποστηρίζει μια σύγχρονη οικονομία. Αυτοί οι παράγοντες είναι επίσης σημαντικοί για να προσελκύσεις και να διατηρήσεις τις επενδύσεις στη χώρα.

Πηγή: real.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ