Ντούλτσε Πόντες, Νόα και Γιώργος Νταλάρας: Οι μεγάλες φωνές της Μεσογείου σμίγουν στο Ηρώδειο το Σεπτέμβριο

Ρεμπέτικο ή τραγούδια της Μεσογείου; Και τα δύο επιλέγει ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος, έχοντας ως βασικό όπλο τη φωνή του, από τη μία περιοδεύει στην Ευρώπη μεταφέροντας τη μουσική φλόγα της μεγάλης παράδοσης του ρεμπέτικου κι από την άλλη ετοιμάζεται να συμπράξει στο Ηρώδειο με δύο δημοφιλείς διεθνείς ερμηνεύτριες: Την Ντούλτσε Πόντες από την Πορτογαλία και τη Νόα από το Ισραήλ, σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια από διαφορετικές γωνιές της Μεσογείου.

Ρεμπέτικο ή τραγούδια της Μεσογείου; Και τα δύο επιλέγει ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος, έχοντας ως βασικό όπλο τη φωνή του, από τη μία περιοδεύει στην Ευρώπη μεταφέροντας τη μουσική φλόγα της μεγάλης παράδοσης του ρεμπέτικου κι από την άλλη ετοιμάζεται να συμπράξει στο Ηρώδειο με δύο δημοφιλείς διεθνείς ερμηνεύτριες: Την Ντούλτσε Πόντες από την Πορτογαλία και τη Νόα από το Ισραήλ, σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια από διαφορετικές γωνιές της Μεσογείου.



Στις 29 Σεπτεμβρίου ο καταξιωμένος Ελληνας ερμηνευτής θα βρεθεί στη σκηνή του Ηρωδείου προκειμένου να παρουσιάσει στο κοινό τη μουσική παράσταση με τίτλο «Μουσικό Ταξίδι στη Μεσόγειο». Στο πλευρό του θα βρεθούν δύο αξιόλογες ερμηνεύτριες, με τις οποίες έχει συνεργαστεί στο παρελθόν αλλά είναι η πρώτη φορά που οι τρεις τους ενώνουν τις φωνές τους στην ίδια σκηνή. «Ολα αυτά τα χρόνια έχω κάνει σπουδαίες φιλίες με συναδέλφους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η Ντούλτσε Πόντες και η Νόα, οι δύο αυτές εξαιρετικές ερμηνεύτριες με τις οποίες θα συναντηθώ τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο, κάτι που με κάνει ιδιαίτερα ευτυχή» δηλώνει ο δημοφιλής ερμηνευτής.

Η «ιέρεια του φάντο»
Η Ντούλτσε Πόντες είναι γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή στο ελληνικό κοινό. «Εκτιμώ βαθιά, αγαπώ πολύ και σέβομαι απεριόριστα το ελληνικό κοινό το οποίο θεωρώ ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, πολύ θερμό και με γνώση στη μουσική. Νιώθω ότι βρίσκομαι πολύ κοντά στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, θεωρώ ότι έχω δεσμούς μαζί της και τιμώ πολύ αυτή την ειδική στενή σχέση μου με την Ελλάδα και τους Ελληνες. Κάθε φορά που έρχομαι στη χώρα σας, νιώθω χαρούμενη, ευτυχισμένη και συγκινημένη» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο «Εθνος» η Πορτογαλίδα ερμηνεύτρια με αφορμή τις συναυλίες που έδωσε πέρυσι τον Ιούνιο στη χώρα μας.



Η Ντούλτσε Πόντες είναι η καλλιτέχνις που έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της «ιέρειας του φάντο», της πλούσιας μουσικής παράδοσης της πατρίδας της, την οποία η ίδια κατάφερε να ξαναζωντανέψει επαναφέροντάς τη στο διεθνές προσκήνιο. Αναμειγνύοντας το παραδοσιακό φάντο με σύγχρονα μουσικά στοιχεία, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα νέο είδος μουσικής, που τοποθετείται στον ευρύτερο χώρο της world music και έχει αποκτήσει πιστούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με τον Γιώργο Νταλάρα διατηρεί μια μακρά και ουσιαστική καλλιτεχνική σχέση. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μαζί ενώπιον του ελληνικού κοινού το καλοκαίρι του 2004 στο Ηρώδειο, στη μουσική παράσταση με τίτλο «30ός - 40ός Παράλληλος» η ζωντανή ηχογράφηση της οποίας κυκλοφόρησε και σε cd. Εναν χρόνο αργότερα, συναντήθηκαν ξανά, και πάλι στο Ρωμαϊκό Ωδείο, με μεγάλη επιτυχία.

Η Νόα ή Achinoam Nini, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, είναι η ερμηνεύτρια από το Ισραήλ που εδώ και δύο δεκαετίες διαγράφει διεθνή καριέρα και έχει συνεργαστεί με διάσημους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων τους Στινγκ, Στίβι Γουόντερ, Νικόλα Πιοβάνι, Αντρέα Μποτσέλι, Κάρλος Σαντάνα αλλά και τον Ιταλό σκηνοθέτη Ρομπέρτο Μπενίνι, καθώς ήταν αυτή που ερμήνευσε το μουσικό θέμα της βραβευμένης με Οσκαρ ταινίας του «Η ζωή είναι ωραία». Είναι επίσης η πρώτη Ισραηλινή που το 1994 τραγούδησε στο Βατικανό μπροστά στον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ παρουσία 100.000 κόσμου.

Στο ελληνικό κοινό τη σύστησε ο Γιώργος Νταλάρας μέσα από την κοινή συναυλία που έδωσαν πέρσι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως μετά από 23 χρόνια διεθνούς καριέρας είναι η πρώτη φορά που εμφανίζομαι στην Αθήνα. Και είμαι πραγματικά ευγνώμων στον Γιώργο Νταλάρα που μού δίνει αυτή την ευκαιρία» είχε δηλώσει ίδια στο «Εθνος». Ηταν λοιπόν αναμενόμενο πως θα ανταποκρινόταν με ενθουσιασμό στη νέα αυτή πρόσκληση του Ελληνα ερμηνευτή.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν οι τρεις καλλιτέχνες στο Ηρώδειο αποτελεί ένα γοητευτικό μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο καθώς θα περιλαμβάνει τραγούδια, παραδοσιακά και σύγχρονα, από διάφορες χώρες, φάντος, φλαμένκο αλλά και ελληνικά κομμάτια. Αλλωστε οι διαφορετικές μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου, όπως επισημαίνουν οι καλά γνωρίζοντες, διαθέτουν πολλά κοινά στοιχεία.
Μάγεψαν κοινό και κριτικούς



Το ρεμπέτικο ταξιδεύει στην Ευρώπη
To ρεμπέτικο τραγούδι ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσα από τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα. Το πρώτο μέρος της ευρωπαϊκής περιοδείας του ερμηνευτή, με τίτλο «Rembetiko Unplugged», ξεκίνησε στις 26 Απριλίου από τη Σουηδία και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στο Βερολίνο, με μια πανηγυρική συναυλία στην περίφημη αίθουσα κλασικών συναυλιών Konzerthauz. Ενδιάμεσοι σταθμοί ήταν το Ελσίνκι, το Μόναχο, οι Βρυξέλλες, το Αμστερνταμ, το Μάιντς και η Στουτγάρδη.

Συνεχίζεται η περιοδεία
«Εχω κάνει αρκετά πράγματα στην καλλιτεχνική διαδρομή μου. Ευχαρίστηση για μένα είναι, πλέον, μέσα από τα τραγούδια της ψυχής μου, που είναι τα ρεμπέτικα, να αναγνωρίζεται ο τόπος αλλά και οι αξιόλογη μουσική μας» μάς ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Νταλάρας.
Εραστής αλλά και βαθύς γνώστης του ρεμπέτικου, καθώς έχει μελετήσει επί χρόνια το μουσικό αυτό ιδίωμα που αποτέλεσε τη βάση για την εξέλιξη του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, ο καταξιωμένος ερμηνευτής παρουσίασε στις ευρωπαϊκές συναυλίες του ένα πρόγραμμα με τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών.
Τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Απόστολου Καλδάρα, του Απόστολου Χατζηχρήστου, του Βαγγέλη Παπάζογλου και των άλλων μεγάλων του ρεμπέτικου μάγεψαν ευρωπαϊκό κοινό αλλά και κριτικούς, οι οποίοι έγραψαν διθυραμβικά σχόλια. Στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα ήταν οι ερμηνευτές Ασπασία Στρατηγού και Αθηνά Λαμπίρη, μαζί μια ομάδα αποτελούμενη από οκτώ δεξιοτέχνες μουσικούς. Το δεύτερο μέρος της περιοδείας θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Δυο συναυλίες
Νταλάρας - Φαραντούρη στο Ισραήλ
Απόψε ο Γιώργος Νταλάρας βρίσκεται στο Ισραήλ όπου θα δώσει μια μεγάλη συναυλία, στο Τελ Αβίβ, με τη Μαρία Φαραντούρη και τη μουσική συνοδεία της διάσημης Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ.
Οι δυο τους θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο σε αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και σε μελωδίες της Μεσογείου.
Η πρώτη από τις δύο συναυλίες των δύο ξεχωριστών Ελλήνων ερμηνευτών δόθηκε στην ισραηλινή πρωτεύουσα προχθές (Πέμπτη).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ