Από Bob Dylan μέχρι Lady Gaga και από Boy George μέχρι Nicolas Jaar, αυτά είναι τα 10 must μουσικά events του καλοκαιριού

Από Bob Dylan μέχρι Gaga. Από Boy George μέχρι Nicolas Jaar. Με μεγάλα ονόματα από όλες τις δεκαετίες, αλλά και νέο αίμα. Yπάρχουν φυσικά τα σιγουράκια, που έρχονται και επανέρχονται χτίζοντας σχέσεις αγάπης με το ελληνικό κοινό.

Από Bob Dylan μέχρι Gaga. Από Boy George μέχρι Nicolas Jaar. Με μεγάλα ονόματα από όλες τις δεκαετίες, αλλά και νέο αίμα. Yπάρχουν φυσικά τα σιγουράκια, που έρχονται και επανέρχονται χτίζοντας σχέσεις αγάπης με το ελληνικό κοινό. Δηλαδή εσύ, αν ήσουν διοργανωτής, τι άλλο θα σκεφτόσουν;. Με μεγάλα ονόματα από όλες τις δεκαετίες, αλλά και νέο αίμα. Yπάρχουν φυσικά τα σιγουράκια, που έρχονται και επανέρχονται χτίζοντας σχέσεις αγάπης με το ελληνικό κοινό. Δηλαδή εσύ, αν ήσουν διοργανωτής, τι άλλο θα σκεφτόσουν;

Από την AthensVoice.gr

Εn Lefko Festival Τεχνόπολη, 20&21/6

n

Mετά τις δυνατές περσινές εμφανίσεις των Jessie Ware και John Talabot, το Φεστιβάλ της καλής πλευράς του ραδιοφώνου διευρύνει ακόμη περισσότερο το line up με δύο μεγάλα ονόματα από τα eighties: Boy George και Simple Minds. Ο πρώτος, διαχρονικό gay icon, έδειξε το δρόμο για ονόματα όπως ο Antony. To γκρουπ του Σκοτσέζου Jim Kerr ξεκίνησε με δύο εξαιρετικά new wave άλμπουμ το 1979. Τα σύνθια των new romantics άρχισαν να κυριαρχούν στον ήχο τους στα eighties, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία με μια σειρά από χιλιακουσμένα τραγούδια, κατακτώντας ακόμη και την αμερικάνικη αγορά που υποκλίθηκε στο «Don’t You» (Forget About Me), τραγούδι trademark της ταινίας «Breakfast Club» και μιας ολόκληρης εποχής. Νέο αίμα από τον Σλοβένο Gramatik που ζει το όνειρο στην Αμερική, δύο ονόματα από την αγαπημένη παρέα των Italians Do It Better που διεύρυναν το κοινό τους με το soundtrack του «Drive», ο ένας nu-disco πιλότος των Aeroplane. Δωράκι που προστέθηκε στο line up η γλυκιά trip hop των Ηοoverphonic. Προσθέτεις τη Rhythm & Βlues του Nick Waterhouse, το ραδιοφωνικό ήχο των Karuan Αnd Band, το superdiscount γαλλικό electro του Alex Gopher, τη Νεοϋορκέζα ντίβα Jessica 6, που ακούστηκε μέσα από τους Hercules & Love Affair. Η νέα ελληνική σκηνή εκπροσωπείται ιδανικά από τους Baby Guru, που μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα ρεμίξ του «Marginalia», και την εξωστρεφή Marietta Fafouti. Plus: Wedding Singers, Εgg Hell, NTEIBINT, Amani, Κοrmoranos υπόσχονται ένα feel good φεστιβάλ με ηλεκτρονική dance διάθεση σε τρία stages.

Placebo Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, 8/8

Αγαπημένο γκρουπ του ελληνικού κοινού με την χαρακτηριστική φωνή και σκηνική παρουσία του Brian Molko. Διαθέτει glam εικόνα με γνώση της μουσικής ιστορίας, εκλεκτικές διασκευές και ένα μεγάλο ρεπερτόριο από δυνατά τραγούδια. Όποιος DJ έχει παίξει μουσική και δεν του έχουν ζητήσει Placebo να σηκώσει το χέρι.

James Θέατρο Βράχων, 15/7

Όποιος δεν έχει δει James να (ξανα)σηκώσει το χέρι. Το γκρουπ που πήρε το όνομά του από το δεύτερο πιο συχνό αγγλικό επίθετο μετά τους Smiths διαθέτει τους πιο τραγουδισμένους στίχους παντός καιρού, τη χαρακτηριστική κίνηση του Tim Booth και ένα νέο άλμπουμ που συμπίπτει με την άφιξή τους στην αγαπημένη τους πόλη.

Bob Dylan ΤerraVibe Park, 23/6 και 22/6 στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης

n

To μεγαλύτερο όνομα του φετινού καλοκαιριού σε βαρύτητα και ιστορία. Με βάση την αμερικάνικη παράδοση του Woody Guthrie, ενέπνευσε με τους στίχους του πολλές γενιές που μελετούσαν τη μουσική του σαν ευαγγέλιο. Ροκ μυθολογία, ποίηση και αμφισβήτηση σε μια συναυλία που θα υποδεχτεί το πιο διευρυμένο ηλικιακά κοινό της σεζόν.
*Mία μέρα μετά τις συναυλίες του στην Ελλάδα, το χειρόγραφο με τους στίχους του «Like a Rolling Stone», γραμμένο σε 4 κόλλες επιστολόχαρτου ξενοδοχείου, θα βγει σε πλειστηριασμό.

Μanu Chao Λιμάνι Θεσσαλονίκης, 23/6

n

Εδώ η συμπρωτεούσα παίρνει τα πρωτεία. Ο Γάλλος ακτιβιστής με τους πολιτικοποιημένους στίχους κατά κάθε είδους εξουσία έρχεται να βάλει φωτιά στο λιμάνι με ταιριαστό support από Active Member, Baildsa και DJ Spery.

Violent Femmes Stage Volume 1, 16/6

n

Όποιος δεν ξέρει απ' έξω όλους τους στίχους του πρώτου τους άλμπουμ με το κοριτσάκι να πάει σε άλλη συναυλία. (Ή να σηκώσει το χέρι.) Το τρίο που υπεραγαπά την Αθήνα και τα ελληνικά έρχεται για μαθήματα αμερικανικής ιστορίας με το γνωστό πάθος και ενέργεια που εκλύουν στη σκηνή. Toυς ζήτησα να θυμηθούν τις δέκα πιο καθοριστικές στιγμές της πορείας τους και φυσικά μέσα σε αυτές είναι η ελληνική εμπειρία.

1. Όταν μας ανακάλυψε η Chrissie Hynde και το συγκρότημά της, οι Pretenders, να παίζουμε σε ένα δρόμο του Milwaukee. Μας κάλεσαν να ανοίξουμε τη συναυλία τους.  

2. Oταν παίξαμε σε σχολική εκδήλωση του National Honor Society (ΝΗS). Όταν είπαμε το «Gimme the Car» ξεκίνησε από κάτω τέτοια φασαρία που ο Gordon έχασε το μετάλλιό του. 

3. Όταν παίξαμε στο θέατρο του Λυκαβηττού με πολύ θερμό κοινό.

4. Ότι ήμασταν το πρώτο πανκ γκρουπ που γίναμε headlineers στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. 

5. Όταν παίξαμε για 300.000 κόσμο στο Woodstock ’94. 

6. Το sold out στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.  

7. Όταν ηχογραφήσαμε μαζί με τον Γάλλο συνθέτη Pierre Henry της musique concrète.

8. Το τζαμάρισμα με τον Lou Reed στην Αυστραλία. 

9. Όταν παίξαμε με τον Dennis Rodman. Έπαιξε ντραμς, έβγαλε τα ρούχα του και έχυσε μια μπίρα στο κεφάλι του Gordon

10. Όταν παίξαμε με τους Chili Peppers στο Βόρειο Πόλο.

Εjekt Festival Πλατεία Νερού, 25/6

n

Αν κλείνει και το Εjekt δέκα χρόνια φέτος, ο χρόνος τρέχει σφαίρα. Η επετειακή φετινή εκδοχή του φεστιβάλ έχει δυνατούς καλεσμένους με πρώτους και καλύτερους τους σούπερσταρ Kasabian, που είχαν σκίσει πριν από δύο χρόνια. Εξαιρετικά ενδιαφέρον το υβρίδιο του ζενιάλ Nicolas Jaar με τον Dave Harrington κάτω από την ομίχλη των Darkside, που «αντιστοιχούν» κατά κάποιον τρόπο στην περσινή εμφάνιση του James Βlake. Aκόμη επανέρχονται οι Editors και οι White Lies με αναφορές στη σκοτεινή post punk των eighties. Last but not least o technohead Paul Kalkbrenner, μεγάλο απωθημένο για πολλούς από τη βερολινέζικη χορευτική σκηνή.

Rockwave Terra Vibe, 11&12/7

n

n

Kάθε χρόνο μια έκπληξη. Στο φετινό line up ο θρυλικός ροκ σταρ Eric Burdon με μεγάλη ιστορία θα συναντηθεί με τους desert rockers Calexico και τους birth school work death Godfathers. Από τη νέα μουσική σοδιά φρέσκο όνομα ο πρώην γραφίστας Yoann Lemoine, που με το όνομα Woodkid ακούστηκε (δικαιολογημένα) παντού με το I Love You, ενώ μια στάση στη Μαλακάσα θα κάνει και η αεικίνητη Nατάσσα Μποφίλιου που είναι πάντα ετοιμοπόλεμη με τις βαλίτσες της.

Thievery Corporation Πλατεία Νερού, 17/6 & Βαβυλωνία/Μύλος, Θεσσαλονίκη, 18/6

Πόσες φορές έχουν έρθει; Εγώ το έχασα το νούμερο. Eric Hilton και Rob Garza έχουν χτίσει μια στενή σχέση με το ελληνικό κοινό, χάρη στα τρομερά τους live και τον outernational ήχο τους. Με το νέο τους άλμπουμ «Saudade» κάνουν έναν ωραίο δημιουργικό κύκλο επιστρέφοντας στον ήχο με τον οποίο ξεκίνησαν σαν Thievery. Tη βραζιλιάνικη μπόσα νόβα. Μη νομίζεις ότι θα τη γλιτώσεις. Πάμε πάλι για ξεβίδωμα. Δυνατό support από τον electroswing παραγωγό και DJ Boogie Belgique, τους Imam Baildi και τους Penny & The Swingin’ Cats.

Bonobo Fuzz, 18/6

Ο Simon Green ξεκίνησε από την Tru Thoughts του Robert Luis, συνέχισε στην ονομασία προέλευσης Ninja Tune, ενώ στο περσινό άλμπουμ του «The North Borders» άνοιξε ακόμη περισσότερο τον ήχο του. Παρών στα φετινά Sonar και Coachella, παραμένει ένα από τα μεγάλα ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής.

Mη χάσεις

n

Maraveyas Ilegal

«Weekend» στον Κήπο του Μεγάρου. Μετά την περσινή διπλή sold out γιορτή στον Κήπο, ο Κωστής επανέρχεται για ένα πολύχρωμο πολιτισμικό μουσικό πάρτι στις 27 Ιουνίου. Προσοχή: Λόγω της μεγάλης ζήτησης των εισιτηρίων έχει ήδη προστεθεί ακόμη μία συναυλία την Κυριακή 29 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ. 210 7282333

Summer Party με τους Κωστή & Νίκο Μαραβέγια

Ο Κωστής και ο Νίκος Μαραβέγιας έρχονται το Σάββατο 14 Ιουνίου στην Πετρούπολη για να γιορτάσουν παρέα το καλοκαίρι. Θα παίξουν για τους φίλους του Μπίτνικς σε DJ set με εκλεκτικές επιλογές. Μπίτνικς, 25ης Μαρτίου 69, 210 5010781. Έναρξη 22.30.

Swing Shoes & Sugahspank!

Τσιγγάνικη τζαζ με αποχρώσεις μπλουζ και γκόσπελ και τη μοναδική φωνή της Sugahspank!, στη «μυστική αυλή» του The Speakeasy Bar. Λέκκα, Σύνταγμα, 19/6, με ελεύθερη είσοδο, από τις 22.30

Lapsus Acoustic trio

Jazz standards, soul ατμόσφαιρες, κινηματογραφικές επιτυχίες και αναφορές σε ελληνικά αγαπημένα τραγούδια από το Lapsus Acoustic trio (Γιώργος Μπίλιος - φωνή και κρουστά, Μάνος Κιτσικόπουλος - πιάνο, Μάριος Παπούλιας - βιολί, φωνή). Στις 13/6, στο Chez Michel, Ηροδότου 15 & Καψάλη, Κολωνάκι, 210 5510090

Μike Simonetti En Lefko Festival, 20/6

n

Πώς γνωρίστηκες με τον Johnny Jewel; Πριν από 11 χρονια, όταν οι Glass Candy έπαιζαν πανκ. Κυκλοφόρησα τις πρώτες ηχογραφήσεις τους σε μια παλιοτερη εταιρεία που είχα, την Troubleman. Θέλαμε να ξεκινήσουμε ένα χορευτικό label διαφορετικό από την Troubleman κι έτσι δημιουργήθηκε η Italians Do It Better.

Ποια ήταν η πιο σκληροπυρηνική βραδιά στα νεοϋορκέζικα πάρτι σου στα τέλη των 90s; Στήναμε πάρτι σε παράνομα venues στη Νέα Υόρκη, πριν την πτώση του nightlife. Πάρτι μέχρι το επόμενο πρωί, που εκείνο τον καιρό ήταν πολύ σπάνιο στη Νέα Υόρκη.

Μια έντονη εφηβική ανάμνηση; Το πρώτο μου hardcore show στο CBGB. 7 δεύτερα.

Ποια η γνώμη σου για το φετίχ με το βινύλιο; Eίναι ανοησία ο κόσμος να ενδιαφέρεται περισσότερο για το μέσο κι όχι για το μήνυμα. Το βινύλιο παραείναι ακριβό σήμερα και είναι απαγορευτικό για έναν κανονικό DJ να ξοδεύει τόσο πολλά για δίσκους. Ένα δωδεκάρι κοστίζει 15 δολάρια. Είναι πολλά λεφτά για τρία τραγούδια!

Θεωρείς ότι το κοινό ακούει σήμερα όλοκληρα άλμπουμ; Ναι, νομίζω ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για άλμπουμ σήμερα.

Πώς βλέπεις την κουλτούρα των re-edits; Βγαίνουν τόσα πολλά εκεί έξω. Τα περισσότερα δεν είναι καλά, αλλά υπάρχουν κάποια που είναι απίστευτα.

Τελειώσαμε με τον Ιtalo; Έρχεται και φεύγει κατά περιόδους. Πάντως ποτέ δεν υπήρξα italo DJ. Παίζω τα πάντα. Σήμερα house και techno είναι κουλ. Αύριο θα είναι κάτι άλλο.

Ποιο κοινό προτιμάς; Αμερικανικό ή ευρωπαϊκό; Το αμερικάνικο κοινό είναι χάλια σε σχέση με τα ευρωπαϊκά!

Τι ακολουθεί; Ένα διπλό άλμπουμ με νέα μουσική σε λίγους μήνες.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ