Πιο μαύρο από το... μαύρο! Το Vantablack είναι το... εξωγήινο νέο χρώμα που ανακάλυψαν οι επιστήμονες!

Ανάμεσα στα χρώματα προστέθηκε άλλο μυστηριώδες απόλυτο μαύρο το οποίο αν έβγαινε σε φόρεμα, θα φαινόντουσαν μόνο τα άκρα σαν να στέκονται μόνα τους θυμίζοντας ταινία τρόμου.

Ανάμεσα στα χρώματα προστέθηκε άλλο μυστηριώδες απόλυτο μαύρο το οποίο αν έβγαινε σε φόρεμα, θα φαινόντουσαν μόνο τα άκρα σαν να στέκονται μόνα τους θυμίζοντας ταινία τρόμου.

μαυρο

Το νέο «εξωγήινο» χρώμα ονομάζεται Vantablack και γεννήθηκε στα εργαστήρια της βρετανικής εταιρείας Surrey NanoSystems. Επί της ουσίας, οι βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα υλικό από νανοσωλήνες άνθρακα, οι οποίες είναι 10.000 φορές πιο λεπτές από την ανθρώπινη τρίχα.

Το αποτέλεσμα είναι όχι απλώς σκούρο – τόσο που δεν διακρίνεται διά γυμνού οφθαλμού – αλλά δημιουργεί την αίσθηση ότι σχήματα και περιγράμματα χάνονται μέσα σε μία μαύρη «τρύπα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωτοποριακό υλικό, είναι δέκα φορές πιο ανθεκτικό από τον χάλυβα και «πολύ ακριβό», όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες –χωρίς όμως να είναι σε θέση να το κοστολογήσουν – και αναπτύχθηκε αρχικά με σκοπό να βελτιωθούν οι αστρονομικές κάμερες, τα τηλεσκόπια και τα συστήματα υπέρυθρης σάρωσης.

Σύμφωνα με την «Independent», το «σούπερ» μαύρο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς, για τους οποίους όμως η βρετανική εταιρεία δεν είναι σε θέση να μιλήσει.

«Πολύς κόσμος πιστεύει ότι το μαύρο ισοδυναμεί με απουσία φωτός. Διαφωνώ απολύτως. Κανένας δεν βλέπει στην πραγματικότητα κάτι χωρίς φως, εκτός εάν κοιτάει μία μαύρη τρύπα», σχολιάζει ο Στίβεν Γουέστλαντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. «Αυτά τα νέα υλικά – προσθέτει – είναι όσο πιο μαύρα γίνεται, πολύ κοντά σε αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε ως μαύρη τρύπα».

μαυρο χρωμα

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ