Αποκλ. φωτογραφίες από τον κατάπλου, στις Σπέτσες, του μεγαλύτερου ηλιακού πλοίου στον κόσμο: το Planet Solar καταπλήσσει και αναζητά στο βυθό τους πρώτους Ευρωπαϊκούς οικισμούς!

Το ''Turanor Planet Solar'' που σχεδιάστηκε από την LΟΜΟcean design, κατασκευάστηκε στην Γερμανία και κόστισε 15 εκ ευρώ.

Το ''Turanor Planet Solar'' που σχεδιάστηκε από την LΟΜΟcean design, κατασκευάστηκε στην Γερμανία και κόστισε 15 εκ ευρώ.

Κείμενο - Φωτογραφίες: Ερμής Βάρτσος

 Εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 2010. Έχει μήκος 31 μέτρα, αναπτύσσει ταχύτητα 14 κόμβων/ώρα και έχει πλήρωμα 4 -6 ατόμων. Το ''Planet Solar'' έχει φωτοβολταϊκά πάνελ που καλύπτουν επιφάνεια 500τμ  και μπορούν να παράξουν συνολική ισχύ 93 kilowatt, τροφοδοτώντας τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες.

Κατά τις νυχτερινές ώρες, το πλοίο αντλεί ενέργεια από μπαταρίες λιθίου 8,5 τόνων που υπάρχουν μέσα στο πλοίο. Ξεκίνησε το ταξίδι του στις 27 Σεπτεμβρίου 2010 από το Μονακό για να γυρίσει όλο τον κόσμο μόνο με την βοήθεια της ηλιακής ενέργειας . Ποιος είναι ο στόχος του; Να τραβήξει την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στην αναγκαιότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με έκπληξη οι τουρίστες και λουόμενοι είδαν να καταπλέει στο νησί των Σπετσών, το υπό Ελβετική σημαία ηλιακό σκάφος προκειμένου να διενεργήσει έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Το MS Turanor PlanetSolar έφτασε στην Ελλάδα στο πλαίσιο αρχαιολογικής αποστολής «Terrassubmersa», που θα πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, την Ελληνική Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

Το καταμαράν θα διενεργήσει υποθαλάσσιες έρευνες στον Αργολικό κόλπο και στις Ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου και ειδικότερα στο Ακρωτήριο Φράχτη, ελπίζοντας να εντοπίσει ίχνη των πρώτων Ευρωπαϊκών οικισμών της προϊστορικής περιόδου.

Το όνομα Turanor, το «δανείστηκαν» από τον υπέρ-επιτυχημένο « Άρχοντα των Δαχτυλιδιών », και ερμηνεύεται «Η Δύναμη του Ήλιου».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ